SVERTING: Helge André Njåstad er ikke imponert over lokalpolitikerne som protesterer mot håndteringen av Leirstein-saken Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mener utbryterne i Råde Frp forsøker å sverte partiet

Helge André Njåstad kjenner seg ikke igjen i at Frp-utbryterne i Råde skal ha forsøkt å ta kontakt med partiet sentralt om håndteringen av Leirstein-saken, og mener de forsøker å sverte Frp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Selvsagt ikke, sier Frp-utbryter Frederikke Stensrød, som har en helt annen historie.

Det var søndag at kommunestyregruppen og styret i Råde Frp tok det dramatiske steget om å melde seg samlet ut av partiet og over i Høyre.

– Vi har gått tjenestevei med de sakene vi mener ikke har vært bra, og vi har vært lojale mot partiet. Når vi nå ser at det ikke er noen tegn til endringsvilje, kunne vi ikke fortsette som før, sier Stensrød, som har vært varaordfører for Frp i Råde.

Derfor meldte de seg ut

Masseutmeldelsen var en reaksjon på partiets oppfølging av varslene mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein.

Stensrød sier de lokale representantene reagerte på hele prosessen som har pågått siden 2012. Det var da tidligere stortingsrepresentant Jon Gåsvatn sier han varslet partiledelsen om Ulf Leirsteins SMS-er, der han foreslo sex med unge partifeller, noe partileder Siv Jensen har sagt hun ikke husker noe til.

Hendelsen skjedde samtidig som en nominasjonsstrid mellom Leirstein og Gåsvatn.

– En kjempestrid i partiet som ble kokt ned til en nominasjonsstrid. Det er synd. Denne saken er mye mer alvorlig.

Hun forteller at de lokale representantene har tatt kontakt med Frp sentralt og Østfold Frp ved flere anledninger, uten at det har resultert i en endringsvilje.

– Det finnes mennesker som gjør ting i alle partier og organisasjoner, men det er hvordan dette blir behandlet i etterkant som er vel så viktig, sier hun.

les også

Siv Jensen til VG: Kan ikke huske møte om Leirstein-sms-er - avviser ikke at det har funnet sted

Reagerer på håndteringen

Kjersti Bakker, som har vært gruppeleder i Råde kommunestyre for Frp, mener Høyre håndterte varslersakene i partiet på en mer seriøs måte da statsminister Erna Solberg stod fram og beklaget at partiet ikke hadde håndtert sakene godt nok tidligere.

– Det er annerledes enn det som råder i Frp om dagen. Det er vår fordømte plikt å sette ned foten når vi ikke når frem, sier hun.

– Det er en prosess som har modnet seg over litt lengre tid. Det toppet seg litt med «hukommelsestapet».

FÅR KRITIKK: Ti personer fra kommunestyregruppen og styret i Råde Frp melder seg ut av Frp etter partiets oppfølging av varslene mot Ulf Leirstein. Her er partileder Siv Jensen og Ulf Leirstein avbildet sammen i 2009. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

Njåstad: Ikke rettferdig

– Jeg synes de forteller historien på en måte som ikke er rettferdig. Det er ikke sånn at alt som er kjent i dag var kjent i 2012. Saken har blitt håndtert da vi tok kontakt med gutten, men vi ble ikke varslet - han gikk til media først, sier Helge André Njåstad, leder i Frps organisasjonsutvalg.

Han sier Frp har håndtert sine saker på en ryddig og riktig måte da de ble kjent i år, og kjenner seg heller ikke igjen i at lokalpolitikerne skal ha forsøkt å ta kontakt med partiet sentralt.

– De har ikke tatt kontakt med meg i alle fall, og det er rimelig godt kjent for alle at jeg er leder i organisasjonsutvalget.

les også

Ulf Leirstein trekker seg fra Frp-verv

Han reagerer på at det fremstilles som om det ikke er trygt å være ungdom i Frp, og sa til NRK at det fremstår som om noen ønsker å «bruke saken for å sverte partiet».

– Det har vært et enormt behov for å gå i media og snakke om dette nå. Hvilke andre motiver har de da enn å sverte partiet? sier han til VG.

– Alle de ungdommene som engasjerer seg i Frp og i politikken, blir svertet. Vi har dyktige ungdommer som står på, og jeg liker ikke at det nå tegner seg et bilde av et mønster vi ikke kjenner oss igjen i.

– Selvsagt Ikke for å sverte

Stensrød er uenig i Njåstads fremstilling av saken.

– Vi har ikke uttrykt at det er utrygt å være ungdom i partiet, men at vi støtter ungdom som velger å varsle om saker. Det er behandlingen i etterkant vi reagerer på.

Hun understreker at det er mange flotte mennesker i Frp, og at de selvsagt ikke har meldt seg ut for å sverte Frp.

– Det sier seg selv at når vi er mennesker med så lang fartstid i partiet. Det er klart at det blir mediedekning når et helt lokallag melder seg ut.

Leder i Østfold Frp, Leif Eriksen, sa tidligere til VG at det er trist at lokalpolitikerne har tatt dette valget, og at han føler Østfold Frp har forholdt seg til partiet sentralt som har fått varslene og behandlet dem.

VG har ikke lykkes i å få en kommentar fra Leirstein.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder