Tapte mot bank - må betale 7 mill.

BERGEN (VG) Ingeniør Ole Fjell (62) har to ganger kjempet mot bankgiganten DnB i retten og tapt begge ganger. Det vil koste ham syv millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Både tingretten og lagmannsretten har slått fast at banken ikke er skyldig i svik mot Fjell. Nå er ingeniøren dømt til å betale Den norske Bank syv millioner kroner i saksomkostninger, inkludert renter og omkostninger.

Til Strasbourg

Ifølge Bergens Tidende solgte banken prosjektet i den kinesiske hovedstaden for fire millioner dollar, mens Fjell mente å kunne dokumentere tilbud på 34 millioner dollar og langt høyere verdianslag.

- Selv om det er lite hyggelig å bli pålagt saksomkostninger, så er dette faktisk mindre graverende enn følelsen av at det er nytteløst å anmelde DnB og ta dem til en norsk rett, sier Fjell til avisen. I retten ble det ifølge BT vedgått at salget innebar returprovisjoner verd en million kroner til et firma tilhørende kona til den bankansatte som hadde solgt eiendommen.

Fjells anke ble avvist av Høyesterett. Han har likevel ikke gitt opp kampen mot banken og vil nå bringe saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Til VG sier Fjell at banken har lagt livet hans i ruin.

- Man kan ikke drive internasjonalt med en slik bankreferanse, sier 62-åringen, som ikke lenger er aktiv i forretningslivet.

- Forferdelig dom

Han betegner dommen i lagmannsretten som forferdelig.

- Dommerne kan ikke være overbevist om at det de skriver er riktig, sier han.

I en juridisk betenkning slår jusprofessor Carl August Fleischer fast at lagmannsrettens behandling bryter med elementære og kjente norske rettsprinsipper, og at den også er i strid med den europeiske menneskerettskonvensjonen.

- Lagmannsretten har heller ikke anvendt de riktige bevisbyrde- og bevisbedømmelsesprinsipper som gjelder etter norsk rett, skriver professoren.

Fleischer mener domstolen har gått langt i å opptre passivt og neglisjerende i forhold til det som kan være meget alvorlig økonomisk kriminalitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder