Bombet kronvitne mot Sharon

Om en måned blir det avgjort om Ariel Sharon skal tiltales for massedrapene i flyktningleirene Sabra og Chatila.

Artikkelen er over 18 år gammel

Elie Hobeika (45) var leder for den kristne libanesiske militsen som stormet inn i de to palestinske leirene i Vest-Beirut i 1982, og myrdet flere hundre menn, kvinner og barn.

Hobeika jobbet tett sammen med statsminister Ariel Sharon, som den gangen var Israels forsvarsminister.

6. mars vil en belgisk «universalrett» avgjøre om Sharon skal tiltales for folkemord, eller for forbrytelser mot menneskeheten. Hele 23 enkeltpersoner og organisasjoner har anmeldt den israelske statsministeren for disse forbrytelsene.

Kronvitne

For et snaut år siden sa Elie Hobeika seg villig til å vitne mot Ariel Sharon i en eventuell rettssak. Nå er altså det viktigste vitnet, og Sharons nære allierte fra den gang, selv myrdet.

Ingen vet hvem som står bak bilbomben som drepte Hobeika og tre av hans livvakter, samt en tilfeldig tilskuer. Men ett av ryktene som går i Libanon insinuerer at mennesker som ikke ønsker at Sharon skal svertes, står bak attentatet som tok livet av kronvitnet.

Et annet motiv kan være at Hobeika er ryddet av veien av politiske rivaler, som ikke likte at han ønsket å bli Libanons president.

Libanesisk politi opplyser at Elie Hobeika akkurat hadde satt seg i bilen sammen med tre livvakter da eksplosjonen skjedde. En kilde opplyser at bomben lå i en parkert bil like ved, mens andre forteller at sprengladningen var plassert i Hobeikas bil. Muligens i noe dykkerutstyr som befant seg i bilen.


- Fulgte ordre

Eksplosjonen skjedde like ved motorveien mellom Beirut og Damaskus, fem kilometer utenfor Beirut. Palestinske ytterliggående er velkjent for sine bomber, men også israelske styrker og agenter har utført attentater mot «uønskede elementer» ved å plassere bomber i biler, mobiltelefoner eller i andre personlige eiendeler.

Elie Hobeikas kristne milits-styrker utførte sine massakrer i de to palestinske flyktningleirene etter at presidentkandidaten Bashis Gemayel ble myrdet.

Hobeika var lenge med i Libanons regjering, med ansvar for blant annet flyktningsaker. Han hadde begynt «et nytt liv», sa han, og følte seg slett ikke som noen «krigsforbryter eller kriminell» etter drapene på flyktningene i 1982.

- Jeg fulgte ordre den gangen, og gjorde bare min plikt, sa han for et år siden.

Det er blant annet overlevende flyktninger fra massakren som nå har bedt den belgiske spesialretten om å tiltale Ariel Sharon for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Flere artikler

  1. Drama i retten etter knivdrap

  2. Viggo Kristiansen forberedt på drapsdom

  3. Nytt vitne kan felle Gamal Hosein

  4. På flukt fra far

  5. - Bare jeg snakker sant

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder