«UNDERBOOB»: Dorte får sin 15. tatovering av tatovør Julie Talmo. Området under brystene er ekstra følsomt og regnes for et av de vondeste stedene å få en tatovering. Foto: Odin Jæger / VG

Pluss content

Lyst på tatovering? Her er de siste trendene

Mange ønsker seg en tatovering i sommer, og Dorte (32) legger seg under nålen for å få tre blomster under brystene. En del angrer også på sine «motetatoveringer». Her er hva du trenger å vite før du tar tatovering - og hva du gjør om du vil fjerne den.

Hver femte nordmann har minst én tatovering, viser en ny norsk studie publisert i Scandinavian Journal of Psychology.

Det er flest kvinner som oppgir å ha en tatovering, 23,8 prosent, sammenlignet med 17,9 prosent av mennene.

Dorte fra Tomter i Østfold har alltid vært fascinert av tatoveringer, og fikk sin første da hun var 20 år. Hun har mistet tellingen, men kommer frem til at dagens tatovering blir omtrent den 15.

– Og det er den eneste tatoveringen jeg har gruet meg til!

GRUER SEG: For første gang gruer Dorte seg før hun skal tatoveres. Hun har lang erfaring med nålene, men vet at denne gangen kommer det til å gjøre vondt. På venstre lår har sykepleieren fra Tomter fått tatovert en cupcake med et hjerte. I tillegg har hun en rekke andre tatoveringer. Foto: Odin Jæger / VG

«Underboob»-tatovering

En sternumtatovering, eller «underboob», altså rett under brystene, er nemlig kjent for å være en av de mest smertefulle tatoveringene. Det er mye nerver akkurat der, og området ligger rett ved ribbenene. Likevel er det blitt veldig populært blant mange kvinner - og frontes av kjendiser som bloggeren Sophie Elise Isachsen.

Dorte er utdannet sykepleier, og jobber som fagleder i hjemmesykepleien. Hun får ofte kommentarer fra de eldre pasientene, som stort sett synes det er stas med tatoveringene hennes.

Spesielt er det mange som liker kirsebærblomstene på venstre arm. Her har hun også tatovert poteavtrykket til den forrige hunden sin, Tarzan.

I tillegg har hun svaler på føttene, en cupcake med et hjerte på det ene låret og et dødninghode på det andre, og en sjøhest på overarmen, for å nevne noen.

Sammen med tatovør Julie Talmo (35) ved Attitude Tattoo Studio i Oslo, diskuterer hun hvordan blomstene hun skal få tatovert skal se ut. Hun har sendt et forslag på forhånd, som Julie jobber videre med på et tegneprogram på iPaden.

VG+: Derfor angrer vi på tatoveringen

PRØVER TEGNINGEN: Dorte og tatovør Julie Talmo har sittet sammen mens Julie har tegnet blomstene på iPaden. Nå prøver de tegningen på kroppen og finner ut hvor den skal sitte. Foto: Odin Jæger / VG

– Folk er utrolig flinke og kreative til å finne ut hva de vil ha, og mange vil ha tatoveringer som er personlige, sier Julie, som har jobbet som tatovør i snart fem år.

Det endelige motivet blir kopiert med blåpapir rett under brystene på Dorte. Julie desinfiserer hendene og gjør klart utstyret, mens Dorte legger seg på benken i tredje etasje på det store lokalet i Oslo sentrum.

Interiøret er i sort, på veggene henger innrammede bilder av fargerike tatoveringer. På benkene ved siden av ligger flere unge kvinner som får nye tatoveringer, og i bakgrunnen spilles låten «Sommerkroppen» med Mads Hansen.

– Skal vi sette i gang da?

Dorte trekker pusten og nikker.

Hun prøver å avlede seg selv ved å lese på mobilen mens Julie tegner blomster med tattoo-maskinen.

-Nei, for f …, Julie, dette er dritvondt!

VONDT: Dorte prøver å avlede seg selv fra smertene ved å scrolle på mobilen mens hun tatoveres under brystene. Foto: Odin Jæger / VG

Men Dorte er tøff, og etter en snau time er blomster i sort med lilla foreviget på kroppen hennes.

– Jeg er kjempefornøyd, og veldig glad for å være ferdig!

Prislappen er på 2500 kroner, og Dorte er sikker på at hun aldri kommer til å angre.

MODERNE KUNST: Tatovør Julie Talmo har fem års erfaring, og konsentrer seg her om blomstene hun lager på Dorte. De blir svarte med et innslag av lilla. Foto: Odin Jæger / VG

Fotballstjernenes oppsiktsvekkende tatoveringer

Mer akseptert

Den første norske studien om nordmenn og tatoveringer, gjennomført av Dominic Sagoe, førsteamanuensis i samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen, viser at tatoveringer er blitt langt mer vanlig og akseptert i Norge enn tidligere.

– For bare noen få tiår siden var tatoveringer forbundet med kriminelle og avvikere, mens vi nå ser at det har blitt veldig populært fra folk med alle typer bakgrunn og sosial tilhørighet, sier Dominic Sagoe.

Nettopp derfor ønsket han å finne ut hva som kjennetegner de som i dag tar tatoveringer. Det mest typiske eksempelet er en ung kvinne som er sosial og utadvendt som person.

FORSKER: Førsteamanuensis Dominic Sagoe ved Universitetet i Bergen har gjennomført den første forskningen på nordmenn med tatoveringer. Foto: UIB

Forskeren peker også på at det er en sammenheng mellom tatoveringer og utdanning, ved at de med høyere utdanning oftere skjuler tatoveringen sin.

Mens de som trener mye, oftere har synlige tatoveringer. Har man noen gang benyttet anabole steroider, er det tre og en halv gang høyere sannsynlighet for at man har en tatovering.

Sagoe mener den omfattende bruken av sosiale medier har vært med på å gjøre tatoveringer mer vanlig blant folk flest.

– Vi blir ofte eksponert for bilder av ideale kropper med tatoveringer på sosiale medier. Spesielt Instagram gir oss tilgang til ulike tatoveringsmotiver. Dette gjør også at tatoveringer blir mer akseptert, og er med på å påvirke lysten til selv å ta en tatovering, sier forskeren.

Dette er Norges kuleste tatovering

Ønsker svennebrev for tatovører

Formann i Norsk Tattoo Union, Remi Sølvberg (41), opplever også at det å ha en tatovering nå nærmest er blitt det normale.

– Til og med mormor synes det er stas når barnebarnet får seg en tatovering, og hun vil kanskje få tatovert en roseknopp selv også, sier han.

VIL HA SVENNEBREV: Remi Sølvberg er tatovør og formann i Norsk Tattoo Union. Han ønsker at tatovører skal få formell utdanning. Foto: Ida Broman Sølvberg

I sine mer enn 20 år i bransjen, har han sett trender komme og gå. Akkurat nå er små, svarte og enkle «hipster-tatoveringer» mest populært, mens de store fargerike og fotografiske mønstrene ikke lenger er det hotteste.

DAGENS TREND: Enkle, svarte og små tatoveringer er de mest populære akkurat nå. Denne er laget av tatovør Frank Holm. Foto: Frank Holm

I Norge er det å være tatovør ikke en beskyttet tittel, og hvem som helst kan åpne et tatoveringsstudio. Det eneste man behøver er en tillatelse fra kommune- eller bydelsoverlegen om å benytte lokaler til dette.

Man har heller ingen offisiell utdannelse av tatovører. Muligens er dette i ferd med å endre seg, slik at man etter hvert kan ta et svennebrev hos en mester og ha bevis på at man kan faget.

– Å være tatovør er et seriøst yrke, og vi mener det muligens vil være med på å øke seriøsiteten om man fikk et utdannelsesløp på linje med andre kunstfag, sier Sølvberg.

Til daglig driver Sølvberg Skoggata Tattoo Parlour i Moss. De siste årene er tilgangen på utstyr bare et tastetrykk unna på internett. Det betyr at man har mindre kontroll på hvem som setter i gang med å tatovere.

SORT: Mange foretrekker tatoveringer som for det meste går i sort. Denne er laget av tatovør Julie Talmo. Foto: JULIE TALMO

– En ting er det estetiske, som ikke alltid ivaretas. Noe annet og mer alvorlig er smittefaren, om utstyret benyttes av belastede miljøer, påpeker Sølvberg.

Nettopp derfor er han opptatt av å jobbe for at bransjen skal være seriøs, noe den i hans øyne for det meste er.

– Vi har strenge lover i Norge når det gjelder hva du har lov til å putte i fargene og når det gjelder sterilisering av utstyr, sier han.

Det jobbes nå også med et EU-direktiv som skal regulere bransjen i større grad, noe Sølvberg også mener vil bidra til å øke et positivt press på industrien.

Tatoveringer kan skjule kreft i føflekkene dine

Mange angrer

Motebildet svinger, og det gjør det også når det gjelder tatoveringer.

I et lokale i Oslo sentrum, holder Remove til. De har spesialisert seg på å fjerne tatoveringer ved hjelp av høyteknologisk laser, og har avdelinger også i Bergen og Trondheim.

Antallet angrende ser ut til å stige i takt med at stadig flere tatoverer seg.

– På slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var det mange som tatoverte såkalte «tribals», mønstre som er inspirert av stammetegn og symboler, som de nå ønsker å fjerne, sier daglig leder Henning Steen i Remove i Oslo.

I tillegg er det en del som ønsker å fjerne en tatovering fordi de heller vil ha et annet motiv.

– Det hender folk kommer hit samme dag som de har tatovert seg. Da ber vi dem som oftest om å tenke seg om et par uker først, sier Steen.

En undersøkelse foretatt av Norstat i 2016, viste at ti prosent av dem som har tatovering, angrer i ettertid. Av disse vurderer åtte prosent å fjerne den. En tilsvarende britisk undersøkelse viser langt høyere tall, med 30 prosent som angrer. Menn angrer oftest på tatoveringer på biceps, mens kvinner angrer mest på tatoveringer på korsryggen.

Ava Noori (22) har 40 tatoveringer. Hun fikk sin første tatovering på en tur til Budapest da hun var 16 år; tre røde roser på underarmen. Nå ønsker hun å fjerne en hennainspirert tatovering på høyre hånd.

ANGRER: Ava Noori har 40 tatoveringer, men angrer på akkurat denne på høyre hånd. Nå vil hun få den fjernet med laser. Foto: Odin Jæger / VG

– Jeg tok den for to år siden, og så med en gang den var ferdig at den var dødsstygg. Tatovøren lovet meg at den skulle bli finere etter hvert, men det ble den ikke. Det er altfor mye sort i den, og jeg føler at hele hånden er sort, sier Ava, som jobber som frisør i Oslo.

Men det er en tøff prosess å få den fjernet. Kundene tilbys bedøvelse, men de fleste takker nei.

– Det er helt grusomt vondt, mye verre enn å ta en tatovering, forteller Ava.

I tillegg er det kostbart. Hun må regne med åtte til ti behandlinger, som varer i ti minutter og koster 3000 kroner gangen.

Ava sitter i stolen på behandlingsrommet, mens sykepleier Nathalie Tande (28) gjør klart utstyret.

Nathalie forklarer at laserstrålene skyter i stykker blekket slik at det pulveriseres til ørsmå partikler, som fraktes vekk gjennom kroppens eget avfallssystem.

De har på seg briller som skal beskytte øynene mot laserstrålene.

Dette er fjerde behandling, så Ava vet hva som venter.

Etter et par minutter sparker hun det ene benet ut i luften som en reaksjon på smerten på hånden.

VELDIG SMERTEFULLT: Sykepleier Nathalie Tande ved klinikken Remove i Oslo bruker høyteknologisk laser for å fjerne tatoveringen på hånden til Ava Noori. Dette er kjent for å være veldig vondt. Begge to har på briller for å beskytte øynene. Foto: Odin Jæger / VG

– Går det greit? Du må si fra hvis du vil ha pause, sier Nathalie.

Etter behandlingen får Ava en beskyttelsesbandasje på hånden, og må i tillegg holde den unna sol og bading i noen uker. Hun må også vente seks til åtte uker før neste behandling.

– Jeg er absolutt ikke ferdig med å tatovere meg, og har planer om flere etter hvert. Men jeg er blitt litt mer kritisk til hvem som får tatovere meg og til hva slags motiv jeg velger. Jeg prøver å holde meg unna typiske trender, for de er jo helt annerledes om noen år, sier Ava.

FERDIG FOR DENNE GANG: Ava Noori er fornøyd med å være ferdig med laserbehandlingen for denne gang. Men ennå gjenstår fire-fem behandlinger. Foto: Odin Jæger / VG

Kan være helsefarlig

En undersøkelse foretatt av Mattilsynet i fjor, viste at tatoveringsfarger kan inneholde ulovlige aromatiske aminer og høyere nivåer av tungmetaller enn anbefalt, og kan derfor utgjøre en helserisiko.

De gjennomførte et overvåknings- og kartleggingsprogram, hvor tatoveringsfarger fra 12 importører ble analysert for innhold av utvalgte aromatiske aminer og tungmetaller, i tillegg til mikrobiologisk kvalitet.

Analysen av tatoveringsfargene viste innhold av ulovlige aromatiske aminer i åtte av totalt 50 produkter på det norske markedet.

VÆR OBS!: Mattilsynet ber folk om å ta bevisste valg når de velger tatoveringsstudio. Foto: Julie Talmo

I tillegg avdekket merkesjekken innhold av ulovlige aromatiske aminer i seks av 34 produkter, og mange tilfeller av mangelfull merking. Av tungmetaller var det barium, bly og nikkel som skilte seg ut med høye verdier i 12 tatoveringsfarger. Uregelmessige funn har blitt fulgt opp av Mattilsynet med ulik virkemiddelbruk avhengig av alvorlighetsgrad.

– Samlet viser våre funn at det fremdeles er en risiko ved å bruke slike produkter. Det er viktig at importører er bevisste på å sikre at tatoveringsfarger som omsettes på markedet er trygge og overholder norsk regelverk, og at forbrukerne tar bevisste valg når de skal velge tatoveringsstudio og type tatoveringsfarger, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Dersom du har opplevd bivirkninger av tatovering, kan du melde fra til Folkehelseinstituttet via internett eller via legen din.

En ny studie publisert i BMJ Case Reports, viser at en tatovering kan føre til uventede komplikasjoner om immunforsvaret ikke er på topp. Her vises det til at man kan risikere smerter, betennelse og muskelsvakhet om man fra før ikke er helt frisk.

Tatoveringer kan inneholde mer tungmetall enn anbefalt

Dropp tatovering i utlandet

Gunnar Hasle ved Reiseklinikken er en av landets fremste eksperter på infeksjonsmedisin. Han fraråder alle å ta en tatovering mens man er på reise i utlandet.

– Vi kan ikke regne med at det foretas gode helsekontroller på alle steder som tilbyr tatoveringer. Jeg ville ikke tatt sjansen på å gjøre det i en tilfeldig sjappe i Vietnam, for å si det sånn, sier Gunnar Hasle.

DROPP TATOVERING I UTLANDET: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken advarer mot å la seg tatovere i utlandet. Foto: Frode Hansen / VG

Han peker også på at forholdet til å ta risiko er annerledes for mange når man er på ferie. Kanskje er man litt beruset og har lyst til å gjøre noe man ellers ikke ville gjort.

Man kan bli smittet fordi nålene er urene, eller fordi fargeampullene brukes flere ganger. I tillegg inneholder mange av tatoveringsfargene giftige tungmetaller.

– Tatovering gir økt risiko for både infeksjoner og smitte, og man kan pådra seg både hepatitt B og C, og i verste fall hiv, sier Hasle.

FLEST KVINNER: Flere kvinner enn menn skaffer seg en tatovering, og trenden nå er svarte tatoveringer med rene linjer. Denne er laget av tatovør Frank Holm. Foto: Frank Holm

Tips til deg som ønsker å tatovere deg

Ifølge Mattilsynet innebærer det å tatovere seg alltid en fare for infeksjoner, men de er sjelden svært alvorlige. Infeksjoner kan komme av urent utstyr eller urene produkter. Noen får bivirkninger, som allergi, eksem eller kløe.

Mattilsynets oppfordring er klar: «Think before you Ink».

  • Undersøk markedet nøye på forhånd og velg en seriøs aktør. Unngå hjemmetatovering.
  • Spør om tatovøren kjenner til regelverket, og om de har dokumentasjon på at tatoveringsfargene er trygge.
  • Undersøk om stedet og utstyret virker hygienisk.
  • Har du nikkelallergi, bør du være forsiktig med å tatovere deg. Det har vist seg at mange farger inneholder nikkel.
  • Rødt og nyanser av rødt er farger som ofte er forbundet med allergi. Svart er fargen som har vist seg å gi minst bivirkninger.
  • Unngå tatovering dersom du er gravid, har nedsatt immunforsvar, er bærer av en alvorlig sykdom, har svært sensitiv hud eller er plaget av allergi/eksem.
  • Tenk deg godt om før du tatoverer deg. Husk at dette er noe du skal ha for resten av livet.

(Kilde: Mattilsynet)

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL655

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder