TRØBBEL: Flere biler ble stående fast på grunn av store mengder vann i veibanen på E6 ved Abildsø i Oslo søndag kveld. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Lyn og kraftig regn på Østlandet

Det er ikke lenger sol som preger forsommeren – nå har nedbøren kommet, og den byr på problemer på Østlandet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kraftig nedbør, stort sett i form av regn, har preget ettermiddagen på store deler av Østlandet søndag.

les også

Politiet om boligbrann i Drøbak: Skyldes trolig lynnedslag

Ifølge NRK måtte Bane Nor stenge toglinjen mellom Ski og Kolbotn etter at tordenværet skapte feil på fjernstyringen og sikringsanlegget, mens toppoppgjøret i fotballens 2. divisjon mellom Kolbotn 2 og Snøgg måtte avbrytes allerede etter en halvtimes spill, skriver lokalavisen Varden.

I Ski sentrum har dessuten rundt ti til tolv biler mistet skiltene sine grunnet de store vannmassene, skriver politiet.

På E6 sørgående ved avkjøringen til Lambertseter i Oslo er det store mengder med vann, og en bil satt fast tidligere søndag kveld. Klokken 20 opplyser politiet om at vannstanden på nytt er økende på stedet.

De oppfordrer alle til å bruke omkjøringer, da Abildsøkrysset forblir stengt inntil videre. Ved 17-tiden var det lange køer:

Flere veier har åpnet igjen

Ett felt ble stengt på E18 ved Herregårdskrysset på grunn av oversvømmelse, og fylkesvei 605 ved Blommenholm i Akershus var stengt i retning Oslo.

les også

Selvkjørende buss testes på Fornebu

Ved 15.20-tiden meldte Oslo-politiet om at også Sandviksveien ved Henie Onstad-senteret i Bærum var sperret, på grunn av kloakklekkasje blandet med store deler vann.

Oppdatering 19.15: De ovennevnte veiene er nå åpnet for trafikk igjen.

Mye vannplaning og biler som står fast

Operasjonsleder Vidar Pedersen forteller at det generelt er mye vann flere steder nå.

– Vi er til stede på E6 sørgående ved Lambertseter. Der er det en meter på det dypeste, og flere biler som har prøvd å kjøre gjennom står fast. Vi har sperret av fysisk og dirigerer rundt, men en del biler står fanget mellom vannet og sperringene, og det går litt trått å få tømt veien, sier han.

les også

Nord-Norge kan få varmebølge

Han forteller videre at dette er et problemområde hvor det blir stående dypt vann i vær som dette, og at vannet bare må renne ut av seg selv.

– Vi må krysse fingrene for at det ikke kommer mer nedbør. Det er utfordringer andre steder, men det er kun her vi har kapasitet til å være til stede. Vi anbefaler folk å bruke alternative veier ut av Oslo, og å kjøre forsiktig generelt. Når det er som dette kan du risikere å støte på dype vanndammer rett rundt svingen, så det gjelder å passe på.

Ole Fredrik Haugen ved Vegtrafikksentralen øst forteller at det har vært en del veiproblemer diverse steder lokalt, men at vannet går raskt forbi fordi skurene er såpass kortvarige.

– Det har vært veldig mye vannplaning i dag, men alle som har førerkort vet at det går tregt når det regner, sier han.

Meteorologene sendte ut obs-varsel

I samråd med NVE har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel på gult nivå, grunnet de kraftige regnbygene på Østlandet.

Meteorologene melder om fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser og jord- og flomskred der hvor regnbygene treffer.

les også

Regn er fint vær!

– Dette varselet vil avta i løpet av kvelden. Været vil nok ikke bli noe verre i dag, men det er fortsatt kraftige byger på Østlandet for øyeblikket. I kveld forsvinner de, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til VG.

Han forteller også at det har vært mye lynaktivitet i de sørøstlige delene av landet søndag.

– Det er indre Sørlandet, Telemark og Østlandet som har fått de kraftigste bygene lokalt. I Telemark har det også vært en del lynnedslag de siste timene. Det buldrer litt i Oslo nå, også, men det er over i løpet av noen timer, forteller han.

I Vestby sentrum i Akershus så det slik ut søndag ettermiddag:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder