STERK KRITIKK: KrF rettet torsdag sterk kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug, men har foreløpig ikke tatt noen vurdering på om partiet vil støtte mistillitsforslaget fremsatt av Rødt torsdag. De har hittil fått støtte for mistillitsforslaget av både Arbeiderpartiet og SV. Foto: TORE KRISTIANSEN/VG

Flere fylkesledere i KrF sier tilliten til Sylvi Listhaug er «tynnslitt»

To av fylkeslederne i KrF sier til VG at de mener partiet bør stille seg bak mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, mens andre ikke vil konkludere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fra Stortingets talerstol omtalte KrF-lederen justisministerens mye omtalte Facebook-innlegg som både «usaklig, spekulativ og feilaktig».

Torsdag kveld ville han likevel ikke si om partiet kommer til å støtte forslaget om mistillit mot justisministeren, men fastslo at det er noe partiet må vurdere:

– Vi har i kveld fremmet sterk kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug, og det er ikke tvil om at denne uken har svekket vår tillit. Et mistillitsforslag er et svært alvorlig spørsmål som vi ikke har fått mulighet til å diskutere i vår stortingsgruppe. Vi er nødt til å se på alle delene av det før vi konkluderer, sa Hareide i et debattprogram på NRK.

Knut Arild Hareide hadde ikke noe nytt å melde etter KrFs møte på Stortinget fredag morgen. Partiet har kalt inn til ekstraordinært landsstyremøte for partiets fylkesledere mandag klokken 12 for å diskutere mistillitsforslaget.

Bakgrunn: Listhaug legger seg flat: – Jeg gir en uforbeholden unnskyldning

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold gikk torsdag kveld ut med en klar anbefaling til justisminister Sylvi Listhaug på sin Facebook-side:

«Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg! Det ville gitt den sittende regjering arbeidsro, og kanskje kan både storting og regjering konsentrere seg om alle de viktige politiske sakene vi tross alt har til behandling,» skriver han.

les også

Geir Bekkevold (KrF): – Vi er ikke tjent med en slik justisminister

I en sms til VG skrev Bekkevold at han ikke lenger har tillit til Listhaug.

VG har snakket med flere fylkesledere i partiet, som er enig i at tilliten til justisministeren er svekket:

– Jeg har meldt fra til Knut Arild Hareide at hvis han bestemmer seg for mistillit mot Sylvi Listhaug, så har han min støtte. Men det er han som må vurdere dette, sier fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF.

Listhaug gir ikke inntrykk av å være det vi trenger å ha som justisminister, og det blir for mye privat synsing i andre kanaler, mener han.

les også

Stortinget har vedtatt sterk kritikk mot Listhaug

Over streken

Fylkesleder Per Sverre Kvinnlaug i Agder KrF mener at mandagens landsstyremøte blir viktig for å få helhet i saken.

–Men det er absolutt en alvorlig sak og statsråden har svekket tillit, sier Kvinnlaug til VG.

Han kommenterer ikke overfor VG hvorvidt han har gjort seg opp en mening:

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra folk i Agder og jeg vil bruke helgen til å tenke på dette, sier han.

Fylkesleder Jon Normann Tviberg i Trøndelag KrF er ordknapp om mistillitsforslaget, men forteller at han får mange henvendelser fra partiets medlemmer om saken.

– Da er det rett av meg å lytte. Jeg har ikke gjort meg opp noen mening per nå og jeg vet ikke om jeg har gjort meg opp noen mening når jeg drar på møtet på mandag.

Fylkesleder Svein Iversen i Finnmark KrF vil ikke kommentere saken overfor VG. Det vil heller ikke fylkesleder Laila Eliassen i Vestfold KrF.

– Jeg er litt i tenkeboksen, sier hun.

Fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF har ennå ikke gjort seg opp noen mening.

– Jeg tenker at Listhaug har gått langt over streken for hva en minister bør si, men hun har gitt en unnskyldning.

«Tynnslitt» tillit

Fylkesleder Brynjar Høidebraaten i Østfold KrF vil ikke konkludere med at partiets stortingsgruppe bør være med på å støtte mistillitsforslaget mot Listhaug, men sier at hans egen tillit til statsråden er «svært tynn»

– Jeg tenker at mistillit er en veldig alvorlig sak, og det er stor forskjell på det å være uenig med et parti i saker, kontra det å ikke ha tillit til en statsråd. Listhaug har så til de grader langt på vei brukt opp den tilliten nå. Jeg opplever at hun ikke selv ser sin rolle i konflikt-skapingen. Enten bruker hun slike retoriske grep bevisst for å få debatten til å handle om sin egen agenda, ellers forstår hun ikke at det er det som skjer. Begge deler synes jeg er like ille.

Han vil likevel ikke konkludere med at partiet bør støtte mistillitsforslaget

– Nei, jeg vil ikke konkludere med det, men min tillit er veldig tynn akkurat nå. Det er forskjell på partipolitikk og det å være statsråd. Så ja, at tilliten er «tynnslitt» er et ganske dekkende begrep akkurat nå, sier han.

les også

Sylvi får kritikk av egne – og det er stor uro i Høyre

– Siste advarsel

Fylkesleder Peder Hodøl i Hedmark KrF sier han har tillit til at stortingsgruppen tar riktig beslutning. Fylkesleder Irene Fossum i Buskerud KrF sier det samme:

– Jeg ser at saken er svært uheldig, men jeg velger å overlater det til stortingsgruppen, sier hun.

Påtroppende fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll i Møre og Romsdal KrF har uttalt til Romsdals Budstikke at Listhaugs unnskyldning akspteres.

– Dette er siste advarsel til Sylvi: hun må forstå hva som forventes av en som er justisminister, sa Frisvoll til avisen.

Fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane KrF understreker at hun bare har vært fylkesleder i en uke, og sier at partiet må tenke seg godt om:

– Jeg vil ikke si at jeg mener de bør støtte det, men at de må tenke seg veldig godt om. Hun har ikke mye å gå på for å si det sånn. Jeg har ikke vansker for å si at jeg selv ikke har mye tillit til henne, sier Bondevik Lie.

– Har ikke tyngden som trengs

Toril Kristiansen, fylkesleder i Oppland KrF mener partiet bør støtte mistillitsforslaget mot Listhaug:

– Det er så mange saker. I denne ene saken må vi nå tro på at hun vil beklage, men det er blitt ganske mange saker som hun har vist at hun ikke håndterer på en god måte. Hun har vist at hun ikke har den tyngden som trengs for å inneha et slikt verv, og jeg vil derfor anbefale mitt parti å være med på å støtte et slikt mistillitsforslag, sier Kristiansen

Hun legger til:

– Justisministervervet er et veldig viktig verv for landet. Det er viktig at vi har kloke og erfarne politikere i det vervet, som tenker først – og handler etterpå, sier hun.

Det er veldig god grunn for den sterke kritikken som er vedtatt mot Listhaug, mener fylkesleder Dag Sele i Hordaland KrF:

– Både med utgangspunkt i retorikken som er brukt – som nå har toppet seg, og det presset som måtte til før det kom en unnskyldning. Jeg tenker at tilliten til både statsråden, og for så vidt til statsministeren – som ikke grep inn tidligere, er svekket. Men, nå har det kommet en unnskyldning, og hvorvidt tilliten fortsatt er så sterkt svekket mener jeg våre folk på Stortinget best bør vurdere, sier Sele.

Også fylkesleder Erik Næs i Telemark mener mistillitsspørsmålet må avgjøres av stortingsgruppen og partiledelsen:

– Det er åpenbart for alle at denne situasjonen er krevende for alle regjeringspartiene, og for KrF, som er i en form for støtteposisjon, sier Næs.

Han viser til at han kommenterte saken i et innlegg på Facebook torsdag, som han gir VG tillatelse til å gjengi:

«Når noen beklager, og sier noe skulle vært ugjort, må vi ta det på alvor. Jeg har bidratt til kritikk, og da vil jeg også at vi skal respektere Listhaug for beklagelsen», skriver han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder