Greta Thunberg holder en appell under en elevdemonstrasjon i Hamburg 1. mars. i år. Foto: AXEL HEIMKEN / AFP

Greta Thunberg (16) kåret til årets kvinne i Sverige

Både Aftonbladet og Expressen har kåret den unge klima- og miljøaktivisten til Sveriges mest betydningsfulle kvinne i 2019.

Expressen begrunner kåringen med at ungdomsskoleeleven har gitt stemme til en hel generasjons krav om en fremtid.

– Uavhengig av om samtalepartneren er EU-kommisjonens Jean-Claude Juncker, FNs António Guterres eller Frankrikes president Emmanuel Macron står hun rakrygget, urokkelig og alvorlig: Deres klimapolitikk duger ikke, og om dere ikke handler nå, kommer dere til å bli husket som verdens største skurker, skriver juryen.

I Aftonbladet er det leserne som har stemt frem Greta Thunberg til Årets kvinne.

– Overveldende

Thunberg har fått massiv oppmerksomhet etter at hun i fjor begynte å skulke skolen hver fredag for å holde klimaprotester utenfor Riksdagen.

Senere har hun stått i spissen for skolestreiker som har spredt seg til en rekke europeiske land. Så sent som i forrige uke holdt hun en appell foran 4000 demonstranter i Hamburg.

les også

Tusenvis av belgiske elever i skolestreik for klimaet

16-åringen har 233.000 følgere på Twitter og har blitt intervjuet av en rekke internasjonale medier. I fjor ble hun også kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer av Time Magazine.

les også

Greta Thunberg: – Jeg ser verden på en annen måte

Pluss content

– Det er overveldende. For ett år siden hadde jeg aldri forestilt meg dette. Det føles også bra at det er et klimamenneske som kåres til dette. Det er en enorm ære, og det er gøy å få bekreftelse på at det jeg gjør har en påvirkning, sier Thunberg til avisen.

På kvinnedagen maner hun til fortsatt kamp for miljøet:

Like muligheter

På spørsmål fra Expressen om hva feminisme betyr for henne, svarer Thunberg:

– Likestilling mellom kjønnene, at ingen menneskers muligheter skal begrenses av hvilket kjønn man har. Vi kan ikke leve i en holdbar verden hvis halvparten av befolkningen ikke er inkludert.

Expressen har laget en liste med 100 kvinner som har vært forbilder, eller som på en annen måte har skilt seg ut, siden 8. mars i fjor. Skiløperen Frida Karlsson, kronprinsesse Victoria, komikeren Mia Skäringer og partilederen Annie Lööf (C) er blant de andre profilerte kvinner som topper kåringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder