Hemmelig psykolog lager morderprofil

KRISTIANSAND (VG) Psykolog Brit Røisli (33) er Kripos' hemmelige våpen i jakten på dobbeltdrapsmannen fra Baneheia.

Artikkelen er over 20 år gammel

Ledelsen for den store gruppen etterforskere som i tre uker har jobbet intenst i Kristiansand, innser at saken er uhyre spesiell og vil ta lengre tid å oppklare enn de kanskje hadde ventet.

Det er en av hovedårsakene til at Brit Røisli ble tilkalt. Psykologen, som jobber ved Kripos' etterretningsavdeling, har over noen år opparbeidet seg kompetanse og et stort internasjonalt kontaktnett i såkalt gjerningsmannsanalyse.

Svenneprøve

Røisli er også hyppig benyttet av Politiets overvåkingstjeneste (POT), til ulike, strengt hemmelige arbeidsoppgaver, får VG opplyst av kilder i politiet.

Tidligere har hun og Kripos-kollegene støttet seg tungt på den profilanalyse-ekspertisen som finnes ved Stockholm-politiet, men denne gang skal hun utføre det meste av analysearbeidet selv.

Det kan være en slags svenneprøve for norsk politi på dette området, og Kripos forsøker å tone ned viktigheten - trolig for å unngå at det går prestisje i prosjektet. Kripos er også svært bevisst på den skepsis som tidligere er kommet til uttrykk til metodene fra aktører i strafferettspleien.

- Dette er bare en brikke i et stort puslespill med felles bestrebelser på å ta i bruk alle metoder. Vi ønsker rett og slett å bruke alle tilgjengelige ressurser, sier fungerende Kripos-sjef Håkon Skulstad.

Grundig briefing

Torsdag fikk VG klarsignal til intervju med Brit Røisli, men i går kom det kontrabeskjed. Fra flere andre kilder får vi imidlertid opplyst at det knyttes store forhåpninger til psykologens arbeid.

Onsdag møtte Brit Røisli de sentrale etterforskerne, og fikk en grundig briefing. Detaljene om arbeidet er strengt hemmelige, men på spørsmål fra VG sier kriminalsjef Arne Pedersen:

- Vi har hatt et par møter med Brit Røisli, hvor vi har gjennomgått vårt tekniske og taktiske materiale. Vi har også sagt hvilken oppfatning vi har av gjerningsmannen. I tillegg får hun tilgang til alle resultater av analysene ved Rettsmedisinsk institutt.

Detaljer

Pedersen understreker at det ikke er noe mål å lage en fullstendig gjerningsmannsprofil. Det krever et vell av detaljerte opplysninger, som kanskje ikke finnes i det materialet som er samlet i Kristiansand.

- Vi har en dialog. Vi ønsker hennes vurderinger av hvem som kan stå bak drapene. Røisli har erfaring, materiale og kontakter i Europa og USA som kan komme oss til nytte, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

Les også

  1. Drapsmannen trolig en iskald psykopat

    KRISTIANSAND (VG) Dobbeltdrapsmannen fra Baneheia er høyst sannsynlig en iskald psykopat, som planla et seksuelt…

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

  1. Sjekker asylsøkere

  2. Håper å finne nye opplysninger i tipsflommen

  3. Jakter på våpenet i blinde

  4. Milliondusør gir tipsflom

  5. Tror drapsmannen var alene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder