LØSLATES IKKE: Mannen i 50-årene som er siktet for drapet på Birgitte Tengs må fremdeles sitte varetektsfengslet. Her er han avbildet på 90-tallet.

Politiet om DNA-funnet i Tengs-saken: − En sterk indikasjon

DNA-funnet som er gjort i Birgitte Tengs-saken gir en «sterk indikasjon» på farslinjen til den drapssiktede mannen, ifølge politiet.

Av 

Christina Quist

Publisert:

Gulating lagmannsrett forkastet anken til mannen i 50-årene som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Han må derfor forbli fengslet frem til minst 1. oktober.

I sin avgjørelse kommer det frem at påtalemyndigheten mener at DNA-funnet som er gjort i saken, «er en sterk indikasjon på farslinja» til den siktede mannen.

les også

Tengs-siktet hevder politiet har tatt feil mann

«I DNA-undersøkelsen harmonerer resultatet med flere av den siktede sine Y-markører enn det UiO vanligvis tester for. Det er er en sterk indikasjon på farslinja, og er større enn det som i dag kan uttrykkes ved biostatisk tolkning», heter det i kjennelsen.

Politiet fikk analyseresultatene allerede våren 2019, men de har brukt tiden siden på taktisk etterforskning mot blant annet den nå siktede mannen. De har blant annet kartlagt mannens slektninger.

– Den mannlige slektslinjen til den siktede på Karmøy på handlingstidspunktet var svært avgrenset, opplyser politiet til lagmannsretten.

Forsvarer: Samsvarer med et ukjent tall andre

VG har tidligere skrevet at DNA-funnet ble gjort i en blodflekk på Birgitte Tengs’ svarte strømpebukse. Ved tidligere analyser har man kun funnet kvinnelig DNA i blodflekken, men man har altså nå klart å finne mannlig DNA også.

DREPT: Birgitte Tengs ble drept på Karmøy 6. mai 1995. Hun ble bare 17 år gammel.

Forsvarer til den siktede mannen mener at det ikke foreligger skjellig grunn til å mistenke mannen for drapet. Han mener at DNA-funnet ikke «identifiserer den siktede på annen måte enn at DNAet hans samsvarer med prøven, som også vil gjelde for et ukjent tall andre mannlige etterkommere langs farslinjen hans».

De mener derfor at analyseresultatet, også sett sammen med andre bevis i saken, ikke gir sannsynlighetsovervekt for at mannen er skyldig.

– Han er skuffet over kjennelsen. Men han var forberedt på at det kunne bli sånn. Han legger til grunn at politiet etterforsker saken også for å sjekke ham ut av den, og han håper at politiet bruker tiden godt på det, sier mannens forsvarer, Stian Kristensen, til VG.

I kjennelsen fremkommer det at politiet fremdeles gjør etterforskningsskritt for å kartlegge den siktede mannens slektninger, blant annet for å se om det er forskjeller i Y-kromosomet hos den mannlige delen av slekten hans.

les også

Sakkyndige om Tengs-siktede i 1991: «Kvalifisert fare for gjentagelse»

– I denne fasen vil etterforskningen blant annet dreie seg om alibiet til andre personer med lignende DNA-profil som den siktede, for enten å opprettholde eller redusere mistanken som er oppstått mot siktede etter DNA-analysen, skriver lagmannsretten i sin vurdering.

Retten mener at det i den sammenheng er fare for at mannen skal kunne påvirke vitneforklaringene til sin nære slekt om han ikke holdes fengslet.

Retten: Særs vag forklaring

Påtalemyndigheten vektlegger også i sitt skriv til Gulating lagmannsrett at den siktede mannen har en straffehistorikk som er relevant. De fremhever også at han var i området den natten Birgitte Tengs ble drept.

«Forklaringa til den sikta er særs vag», heter det i kjennelsen.

Gulating lagmannsrett mener det samlet sett er mer sannsynlig at siktede er gjerningsmannen enn at han ikke er det.

Retten mener at det er liten grunn til å tro at det er noen annen enn drapsmannen som har avsatt det biologiske sporet som ble funnet.

Samtidig skriver de at DNA-funnet ikke fremstår som en sikker indikasjon på DNAet til den siktede mannen, men at det er mer sannsynlig at DNA-et tilhører noen i mannens familie enn noen som ikke er i slekt med ham.

Det fremkommer i kjennelsen at funnet ikke har gitt treff på noen av de andre referanseprofilene i saken.

Publisert:

Mer om

Krim

Birgitte Tengs

Drap

Flere artikler

 1. Politiet om DNA-funnet i Tengs-saken: − En sterk indikasjon

 2. DNA-funnet i Tengs-saken: – Kan åpenbart ikke stå alene

 3. Cold case-lederen om Tengs-saken: – Det gjenstår mye arbeid

 4. Opplysninger til VG: Dette er DNA-funnet i Tengs-saken

 5. Tengs-siktede anker fengslingen

Fra andre aviser

 1. DNA-funnet skal stamme fra en blod­flekk funnet i 1995. Hvorfor ga det først treff i 2019?

  Bergens Tidende
 2. Mann siktet for drapet på Birgitte Tengs

  Bergens Tidende
 3. Så mye sterkere står DNA-analysene i 2021 enn i 1995

  Aftenposten
 4. Mann siktet for drapet på Birgitte Tengs. Mistenkes også for å ha drept Tina Jørgensen.

  Aftenposten
 5. Dette er drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen.

  Aftenposten
 6. Nye tips i Birgitte Tengs-saken – vitner avhøres denne uken

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no