URO: Lars Haartveit (t.h) i Handels- og Servicenæringenes Hovedorganisasjon (HSH) merker finansuroen. Foto: HSH

- Alle bransjer merker uroen

(VG Nett) Næringsdrivende merker allerede godt at nordmenn har strammet inn på forbruket. Og verre skal det bli.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Byggevarehandelen merker dette som en bråstopp. Men både sportsbransjen, salget av sko, klær, elektronikk og møbler går dårlig. Alle merker dette veldig tydelig, sier sjefsøkonom Lars Haartveit i Handels- og Servicenæringenes Hovedorganisasjon (HSH) til VG Nett.

Bør du bremse forbruket? SentralbanksjefSvein Gjedrem svarte leserne!

Nylig la han frem sine prognoser for veksten i nordmenns handlevaner. Disse tyder på at det allerede har vært en kraftig brems i nordmenns forbruk av en rekke varetyper, og at det er ventet å være en mindre vekst neste også neste år.

Haartveit sier de fleste bransjer har hatt flere ekstraordinært gode år bak seg, men at nedgangen likevel merkes.

- Nordmenn bruker mer av sine penger på renteutgifter. Det går også mer til strøm, og det tar mer av kjøpekraften. Det som er mer farlig og som rammer oss mer, er om folk av psykologiske årsaker strammer inn på forbruket og at ledigheten dermed går opp, sier han.

Protokoll: Hvordan påvirker finanskrisen deg?Fortell her

Diskusjon:

Blodrød børsdag

Det var etter at representantenes hus takket nei til en redningspakke på 700 milliarder at den siste knekken i finanskrisen virkelig var et faktum. Krisen spredte seg raskt utover verdensbørsene, og natt til tirsdag gikk Morgan Stanleys Asia-indeks ned med hele fire prosent.

- Selvsagt er det panikk! Alle i hele verden har panikk, sier administrerende direktør Dale Tsang hos det kinesiske fondsforetaket Imperial Dragon Asset Management Co til den amerikanske nettavisen MarketWatch.

I Russland gikk det så langt at myndighetene beordret de to børsene i Moskva om å stenge dørene. Etter to timers stans ble handelen startet. MICEX-indeksen falt med fem prosen ved åpningen.

Også her til lands har den økonomiske krisen i USA skapt ringvirkninger. Ved åpningen tirsdag morgen falt hovedindeksen på Oslo Børs ytterligere fire prosent. Halvannen time senere så det imidlertid langt lysere ut. Da hadde verdien av aksjene steget med nesten 3 prosent.

Spenningen bygger seg nå opp til hva som skjer når børsene i USA åpner 15.30 norsk tid.

Nettmøte: Dette betyr finansuroen for deg -sjefsøkonom svarte leserne

Samleside:Alt om finansuroen her

Ukjent terreng

Direktør Petter H. Brubakk for næringspolitikken i NHO sier til VG Nett at han mener det er viktig at både rente- og pengepolitikken styres på en klok måte for at norske interesser i minst mulig grad skal bli rammet av finansuroen.

- Å isolere seg fra resten av verden er bortimot umulig, men vi kan prøve å dempe effekten av uroen. Det kan vi for eksempel gjøre ved å passe på at vi ikke får en særnorsk og vanskelig valuta, samt at vi får en politikk som bidrar til mest mulig stabilitet, sier Brubakk.

I likhet med Haartveit i NSH mener han situasjonen finansverdenen nå opplever er praktisk talt ukjent.

- Det er ingen som ikke er nervøse nå og usikre. Dette er noe ingen har opplevd før, og det er krevende å ta dette inn over seg, sier han.

- Ikke selg

Redaksjonssjef og økonom i Dine Penger, Geir Ormseth råder folk med sparepenger i aksjer til å stå stormen av og ikke få panikk, selv om Oslo børs vil når en ny bunn.

- Historikken viser at det er umulig å treffe bunnen. Det viser seg gang på gang at når småsparere prøver å time topp og bunn så går det skeis. La oss si at man selger i dag - Når skal man da kjøpe seg inn igjen? Det man har sett ved tidligere børskrakk er at det snur igjen. Selger du nå kan du miste mye oppgang, sier han.

Tåler din økonomi krisen?Prøv Dine Pengers kalkulator!

Følg finansdramaet på E24s børssider her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder