KRITISK: Høyesterettsadvokat og spesialist på barnerett, Mette Yvonne Larsen, tror etnisk norske barn hadde fått høyere prioritering hos politiet. Foto: Espen Braata

Koranskole-saken: Kritisk til politiets håndtering

(VG Nett) Spesialist på barnerett og høyesterettsadvokat Mette Yvonne Larsen stiller seg sterkt kritisk til at politiet ikke har grepet inn tidligere i koranskole-saken i Buskerud.

 • Hanne Kristine Fjellheim

Artikkelen er over 11 år gammel

Høyesterettsadvokaten går sterkt ut mot politiet og mener de fører mislykkede strategier.

- Et minimumskrav for å la være å etterforske er at man må være sikker på at straffbare forhold opphører. Hvis de straffbare forhold fortsetter etter at politiet har vært inne, er det noe som er feil. Da har ikke strategien vært vellykket, sier Mette Yvonne Larsen til VG Nett.

- Minoritetsbarn nederst på rangstigen

Høyesterettsadvokaten frykter saken hadde sett annerledes ut om saken hadde dreiet seg om etnisk norske barn.

- Ja, jeg blir bekymret. Politiet har en annen terskel til å gripe inn barn med minoritetsbakgrunn, så disse barna blir på mange måter plassert nederst på rangstigen, sier Larsen.

Det var forrige uke at en imam fra The Islamic Culture Society Buskerud & Vestfold ble siktet for å ha utført vold mot barn på en koranskole i drammensdistriktet.

IMAM:- Jeg har ikke slått noen

Politiet har visst om forholdene siden 2002, men av frykt for at familier eller barn skal bli utstøtt fra sine miljøer, har politiet valgt ikke å avhøre verken barn eller foreldre under etterforskningen av saken. Politiet har gjentatte ganger forsøkt å få slutt på den påståtte volden via samtaler.

LES OGSÅ:- Miljøet er så lukket at ingen tør å si i fra om vold

Dobbel krenkelse

- Hvis politiet lar være å avhøre barn fordi de er redde for at barna ikke skal få støtte i eget miljø, da er det noe grunnleggende galt i barnets situasjon og barnevernet må i så fall på banen, sier Larsen til VG Nett.

Hun mener at man må se inn i miljøet disse barna er i.

- Om barna blir slått og de ikke kan fortelle noen om det, da er det en dobbel krenkelse. Det er en problemstilling som ikke er akseptabel, sier høyesterettsadvokaten.

Hun foreslår at det skal bli særskilte regler og kontrollorganer når det gjelder etterforskning i saker som gjelder vold og overgrep mot barn. Larsen ønsker frister for etterforskning og spesialkompetanse som kan innhentes i kompliserte saker.

- Og hvem tar beslutninger på at saker ikke etterforskes? De beslutningene må ha kontrollorganer og må kvalitetssikres, sier hun.

LES OGSÅ:- En del barn har jo veldig livlig fantasi

Angrer ikke

Politioverbetjent Nina Bjørlo i Søndre Buskerud politidistrikt angrer ikke på politiets håndtering av saken siden 2002.

- Politiet har tilnærmet seg denne saken på en fornuftig måte med den informasjonen vi har hatt tilgang til og med hensyn til barna, sier hun.

Bjørlo mener at det er mange elementer i en komplisert sak; man må ha info og innholdet i det før man uttaler seg.

- Dette er det vi kan og jobber med daglig, og jeg synes ikke at det er vanskelig å jobbe med minoriteter, sier hun.

Hun forteller at de nylig har skolert 1900 ansatte i blant annet vold i nære relasjoner og i minoritetsmiljøer.

- Resultatet er at barnevernet og politiet har hatt en formidabel økning i familievoldssaker. Med mer kunnskap og kompetanse har vi avdekket mye. Men etterforskningen fortsetter, og vold i moské skal opphøre, sier Bjørlo.

Hun presiserer at det er foreldrenes ansvar å si ifra hvis de vet om at barna blir utsatt for vold. Foreløpig er det ingen foreldre som har stilt opp.

- Vi har kun fått anonyme brev og tips. De tør ikke komme til avhør i frykt for represalier fra eget miljø, sier Bjørlo.

Artikkelen fortsetter under bildet

ETTERFORSKER SAKEN: Politioverbetjent og etterforskningsleder Nina Bjørlo ved politiet i Drammen. Foto: HENNING CARR EKROLL

Strafferamme på 5 år

Ifølge politioverbetjenten var det stille i saken mellom 2002 og 2007. I 2007 hadde ikke politiet tilstrekkelige opplysninger om verken hvilken imam det var snakk om, så de innkalte de ansvarlige forstanderne på de forskjellige moskéene.

Imamene fikk da et tilbud som de takket ja til gjennom Alternativ til vold. Her skulle forstanderne lære om alternative måter å oppdra barn på, men dette programmet ble aldri fulgt opp.

- Dermed valgte vi å gjøre det til en straffesak med en gang vi fikk nye opplysninger i februar 2009. Så pågrep vi en imam forrige uke som vi så avhørte og deretter dimitterte, sier Bjørlo.

Etterforskningen pågår fortsatt og ifølge politioverbetjenten er strafferammen opp til 5 år for forbrytelsen. Hun sier likevel at det ennå ikke er sikkert at det bevismessig fører frem til tiltale. I tillegg er det svært liten sjanse for at han får maksimal straff.

Les også

 1. - Miljøet er så lukket at ingen tør å si i fra om vold

  (VG Nett) Miljøet rundt koranskolen i Drammen der en imam skal ha slått barn i en årrekke, skal være så lukket at elever…
 2. - En del barn har jo veldig livlig fantasi

  (VG Nett) Miljøet rundt Drammen-imamen som er siktet for å ha slått barn, avviser på det sterkeste at han er voldelig…
 3. Imam siktet for vold mot barn

  En imam ble i forrige uke pågrepet og siktet for vold mot barn på en koranskole i drammensdistriktet.

Flere artikler

 1. Imam siktet for vold mot barn

 2. - Miljøet er så lukket at ingen tør å si i fra om vold

 3. - En del barn har jo veldig livlig fantasi

 4. Tar stilling til voldssiktelse mot imam i august

 5. - Jeg har ikke slått noen

Fra andre aviser

 1. Imam siktet for vold mot barn

  Bergens Tidende
 2. Imam siktet for vold mot barn

  Aftenposten
 3. Imam siktet for vold mot barn

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet avviser at de nølte i imamsaken

  Fædrelandsvennen
 5. Henlegger voldssak mot imam i Drammen

  Fædrelandsvennen
 6. Henlegger voldssak mot imam i Drammen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no