VG Netts valgdagsmåling: Dødt løp mellom rødt og blått

Rød blokk: 84 mandater - blå blokk: 84 mandater

INNENRIKS

(VG Nett) VG Netts valgdagsmåling levner ingen tvil om at Stortingsvalget 2009 blir en thriller til siste sekund.

Publisert: Oppdatert: 14.09.09 22:53

Idet valglokalene over hele landet låser dørene kan VG Nett presentere en fersk valgdagsmåling. Resultatet fra denne viser at blå blokk er inne med 84 mandater - nøyaktig like mange som rød blokk har.

Samtidig er Rødt inne med ett mandat, noe som kan få en avgjørende betydning dersom valgdagsmålingen er representativ for det som til slutt blir valgresultatet. Rødt har erklært at det er villig til å støtte en rødgrønn regjering dersom den ikke får rent flertall.

Målingen er gjennomført av InFact, og er basert på intervju med velgere på vei ut av valglokalene.

Se de løpende valgresultatene her

Artikkelen fortsetter under bildet...

Høyre frem, Ap tilbake

Den blå blokken er inne med to færre mandater i forhold til InFacts valgbarometer før helgen. Høyre fremstår som vinnerne på borgerlig side. Erna Solbergs mannskap har inne med tre flere i forhold til søndagens måling, med 32 mot 29.

VGTV:Direkte fra alle valgvakene fra klokken 19

Venstre går ned fra ni til syv mandater, mens Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har mistet mandater. Frp har krympet fra 36 til 35, mens KrFs 11 mandater har blitt til 10.

Ifølge valgdagsmålingen går Arbeiderpartiet tilbake med 0,8 prosent fra VGs måling torsdag 13. september. Det gir Ap 60 mandater på Stortinget.

VGTV:- Høybråten og Sponheim mobber Frp-velgerne

SV holder seg nærmest stabilt på 7 prosent, en fremgang på 0,1 prosent fra torsdag. Senterpartiet går 0,2 tilbake, fra 6,9 til 6,9.

Rødt er ifølge målingen inne med ett mandat, men mister ett i forhold til forrige måling.

VGTV LIVE:Følg nattens debatt i Stortinget og si din mening live her fra midnatt!

Aps partisekretær Raymond Johansen er spent på fortsettelsen etter å ha fått presentert tallene på partiets valgvake i Folkets Hus.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- Jeg tenker at dette blir svært spennende. Dette er veldig, veldig jevnt. Her kan det kanskje kreve fintelling utover natta. Nå får vi vente å se, men det blir ikke mindre spennende etter å ha fått høre sånne valgdagsmålinger som dette, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:Slik følger du valgthrilleren live på VG Nett

- Hårfint jevnt

VGs politiske kommentator Olav Versto tror på en valgthriller av de sjeldne.

- Denne valgdagsmålingen viser at dette kan komme til å bli hårfint jevnt. Tallene svarer godt til inntrykket fra valgkampen og meningsmålingene de siste åtte-ti dagene. Hvis dette gir et riktig bilde av situasjonen, kan vi regne med at det må fintelling til før vi har avklart regjeringssituasjonen. Det kan bli en lang natt, sier politisk kommentator i VG, Olav Versto.

VGTV:- Kan bli en spennende politisk tid fremover

Han er imidlertid skeptisk til tallene for Rødt i Oslo, hvor partiet har fått fem prosent, noe som løfter dem opp på det som kan bli en avgjørende vippeposisjon.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved akkurat dette, sier han.

På bakgrunn av hvor mange som har deltatt i VG Netts valgdagsmåling tror valgforsker Frank Aarebrot at Erling Folkvord kan komme inn for Rødt i Oslo.

- Med dette grunnlaget tror jeg Rødt kommer inn i Oslo. Noe annet som er spennende er at Venstre står i en reell sjanse for å havne under sperregrensen, sier Aarebrot.

VGs forrige måling viste et borgerlig flertall. Høyre, Frp, KrF og Venstre fikk til sammen 85 mandater, mens Ap, SV og SP fikk 82 mandater. På den målingen kom Rødt inn med 2 mandater.

- Målingen viser en dreining mot de rødgrønne. Blir dette en tendens, kan vi gå en meget lang natt i vente. Da kan det stå på millimeterberegninger, sier Aarebrot.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- Helt utrolig

Valgforsker Marcus Buck sier han aldri har opplevd liknende til valgthriller.

- Nei, dette er helt utrolig, sier Buck til VG Nett.

Valgdagsmålingene til NRK og Dagbladet viser knapt rødgrønt flertall, med 85 mandater til de sittende regjeringspartiene. I TV2s valgdagsmåling er flertallet hakket større, med 87 mandater.

- Vi kan overhodet ikke se noen tendenser - med unntak av at det blir veldig jevnt, selvfølgelig. Dette kan bli en lang natt, sier Buck, som altså spår at et endelig valgresultat først vil komme sent i natt eller i morgen tidlig.

Ifølge VG Netts måling går Frp fra 38 til 35 mandater på Stortinget.

- Det blir i så fall Frps første valgnederlag på mange år. Om denne målingen stemmer, blir det ingen gladaften for Frp. Vi kan dermed vente oss et mer ydmykt Frp i det kommende årene. Et svakere Frp øker heller ikke Erna Solbergs sjanser til å bli statsminister, sier Aarebrot.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Kan sprike

Valgdagsmålinger er undersøkelser hvor et utvalg av velgerne blir spurt om hva de har stemt umiddelbart etter at de har avgitt stemmen, for eksempel på vei ut fra valglokalet. Derfor har dette tradisjonelt blitt regnet som en god indikasjon på hvordan det endelige valgresultatet blir.

LES OGSÅ:Her er regjeringsalternativene

Samtidig viser historien at valgdagsmålinger og endelig valgresultat kan sprike.

Ved stortingsvalget i 2005 ble valgresulatet for Frp opptil 4,6 prosentpoeng bedre enn den ene av de tre valgdagsmålingene som da ble offentliggjort - 22,1 prosent mot 17,5 prosent på Infacts valgdagsmåling for VG.

SAMLESIDE:Alt om Stortingsvalget 2009

Også MMI for NRK og Dagbladet og TNS Gallup for TV2 bommet, men ikke fullt så høyt. Men samtlige av de tre valgdagsmålingene 12. september 2005 viste flertall for det rødgrønne regjeringsalternativet, som også ble utfallet.

FÅ VALGRESULTATENE RETT TIL DIN MOBIL!Send VALG til 2424 og få siste nytt på sms fra kl 21 mandag kveld (maks fem meldinger, kr 3 per stk).

VG Netts landsrepresentative måling er gjennomført av InFact AS. Totalt er 5.161 personer intervjuet, fordelt på fem separate undersøkelser. Samtlige intervju ble gjennomført 14. september 2009.

Her kan du lese mer om