TØFFERE ASYLPOLITIKK: Høyre- leder Erna Solberg, ønsker en tøffere asylpolitikk.

TØFFERE ASYLPOLITIKK: Høyre- leder Erna Solberg, ønsker en tøffere asylpolitikk.

Handlingsregelen kan velte H-Frp-regjering

HØYRES LANDSMØTE (VG Nett) Høyre står fast ved forliket om handlingsregelen. Det lover Erna Solberg. Hvis Frp ikke endrer standpunkt kan dette bety slutten for en regjering med Høyre og Frp.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Høyre-leder Erna Solberg vil ikke si det rett ut. Men hun antyder at spørsmålet om handlingsregelen kan bli ett av de største problemene for en ikke-sosialistisk regjering. Hun vet ikke om Høyre kan bli enig med Fremskrittspartiet i spørsmålet om hvordan oljepengene kan brukes.

- En ansvarlig økonomisk politikk er noe av det viktigste for Høyre, og det får Frp ta innover seg, sier Solberg til VG Nett.

- Alle partier har noen saker som er viktigere enn andre. Dette er en av våre, sier hun.

- Tror du at dere kan bli enige med Frp i denne saken?

- Det er ikke min holdning å drive forhandlinger i norske medier. I et regjeringsprosjekt må alle føle at det går riktig vei, sier Solberg.

Må prøve

Hun sier at de ikke-sosialistiske partiene må prøve å bli enige.

- Jeg vet ikke om vi kan bli enige, men man må prøve. Vi kan ikke ende opp uten å ha gjort et forsøk, sier hun til VG Nett.

Hvilket parti vil befolkningens beste?Diskuter her!

Høyre ønsker en bred ikke-sosialistisk regjering etter valget i 2009, og inviterer både Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre inn i regjeringskontorene. Men samtidig sier Høyre-lederen at partiet står ved forlikene de har inngått, også de som Fremskrittspartiet ikke er enige i.

- Vi står fast ved de forlikene vi har inngått, understreket Solberg overfor pressen etter at hun hadde holdt landsmøtetalen hvor hun manet til enighet blant de ikke-sosialistiske partiene.

Avtalene hun snakker om er pensjonsforliket, klimaforliket eller enigheten om hvordan handlingsregelen skal tolkes. Både Kristelig Folkeparti og Venstre har inngått de samme forlikene som Høyre, men ikke Frp.

- Ikke problem

Men Erna Solberg mener ikke at uenigheten om de to andre forlikene er noe stort problem.

- Pensjonsforliket skal jo stå i 40-50 år, så her blir det jo ingen endring over natten med en borgerlig regjering. Og på klimaområdet er jo Frps Ketil Solvik-Olsen med på nesten alt det vi står for, sa Solberg.

Tror du de ikke-sosialistiske partiene blir enige?Si din mening nederst i artikkelen.

Spørsmålet om hvordan handlingsregelen skal tolkes er det derimot ikke enighet om. Fremskrittspartiet er ikke enig med den andre ikke-sosialistiske partiene i spørsmålet om offentlig pengebruk og tolkningen av handlingsregelen.

Regulerer oljepenge-bruken

KRITISK: Frp-formann Siv Jensen. Foto: Scanpix

Handlingsregelen regulerer hvor mye vi kan tillate oss å bruke av oljefondet for å dekke opp underskuddet på statsbudsjettet.

Flertallet på Stortinget ble våren 2001 enige om at handlingsregelen betyr at vi ikke skal bruke mer oljepenger på statsbudsjettet enn det som tilsvarer den årlige avkastning vi må regne med å få fra oljefondet.

Fremskrittspartiet har aldri akseptert handlingsregelen. Partiet mener at handlingsregelen for begrenser det finanspolitiske handlingsrommet. I partiets program heter det at de vil erstatte handlingsregelen med en retningslinje for hvor mye statens utgifter kan vokse med fra år til år avhengig av økonomisk vekst og inflasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder