Høyre: - Røkkes fulle rett å angripe en eier som har opptrådt dårlig

(VG Nett) Høyres Per-Kristian Foss forsvarer Aker-høvding Kjell Inge Røkkes angrep på nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg registrerer at kritikken var saftig og kraftig, men det er hans fulle rett å angripe en eier som han syns har opptrådt dårlig og passivt, sier Per-Kristian Foss til VG Nett.

Foss understreker imidlertid at han ikke stiller seg bak finansmannens direkte harsellering av ministerens dialekt.

- Det var ufint, sier Foss.

SVARER NÅ:Spør E24-redaktør Per Valebrokk om pressekonferansen

Røkkes pressekonferanse på Månefisken onsdag bar preg av et nøye planlagt forsvarsinnlegg.

Les også:Dette sa Røkke

I nesten to og en halv time holdt en uforsonlig Røkke en pressekonferanse der han ikke rikket seg en millimeter fra det som tidligere er kjent fra Aker.

- Transaksjonene er gjennomført og endelige, sa Røkke.

Under pressekonferansen benyttet han også anledningen til å fyre løs mot næringsminister Sylvia Brustad (Ap).

I flere minutter hudfletter han hennes håndtering av Aker-saken. Samtidig håner han henne med å forsøke å imitere stemmen og dialekten hennes.

- «Je» er forbanna, imiterte Røkke.

- «Je» er forbanna, gjentok han en gang til.

Før han fortsatte:

- Hun agerer ikke lenger bare som eier, men hun er generalforsamling, selskapets ledelse - og jaggu er hun ikke også styret i Aker Solutions, sa Røkke.

Ved 17.30-tiden onsdag har Brustad fortsatt ikke kommentert Røkkes harselering, men det er ventet at hun vil holde en pressekonferanse om Røkkes utspill senere i kveld.Statsministerens kontor opplyser at verken statsminister Jens Stoltenberg eller hans stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen vil kommentere Røkkes utspill i dag.

Under pressekonferansen brukte Kjell Inge Røkke en rekke metaforer, sitater og ordtak.

Blant annet sa han følgende om seg selv:

- Jeg føler meg som en kombinasjon av Snåsamannen og Don Corleone. Enten er det de utenomjordiske evnene mine eller så er det en pistol mot tinningen, sa finansmannen.

Saken fortsetter under bildet!

STØTTER RØKKE: Høyres Per Kristian Foss. Foto: Scanpix

Medieshow

Det hersket liten tvil om at Røkke ønsker å forklare hva de ulike selskapene faktisk driver med - og bør satse på i fremtiden.

Slik håper han trolig å få forklart strategien bak transaksjonene.

- Det er en jævlig provokasjon for meg, når de kaller disse bedriftene for noe som begynner på S. Jeg orker ikke å ta det ordet i min munn en gang. Det er en hån mot de menneskene som er håndplukket for å utvikle fremtidens løsninger, sa Røkke.

Han la ikke skjul på at hele situasjonen har gått hardt inn på ham personlig.

Her sikter næringslivslederen til folk som har kommentert at det den ene Aker-bedriften har solgt til den andre er søppel.

- Dette er i grenseland for hva jeg tåler psykisk og fysisk. Jeg gikk mot rådene fra min kloke kone, sa Røkke.

FIKK HØRE DET: Røkke ga klart utrykk for at han ikke er fornøyd med Nærings- og handelsminister Sylvia Brustads håndtering. Brustad har fortsatt ikke svart på kritikken. Foto: Scanpix

Foss: - Mye støy kunne vært unngått

Per-Kristian Foss var selv tilstede i salen under Røkkes 2 timer og 20 minutters lange pressekonferanse på Månefisken, onsdag formiddag.

Han karakteriserer Røkkes pressekonferanse som sterk kost.

- Han ga et sterkt engasjert forsvarsinnlegg for seg selv og Aker - og det har jeg all forståelse for. Han bekrefter at mye støy og bråk kunne vært unngått hvis staten hadde vært aktive under prosessen. Han brukte en formulering som jeg syns var dekkende: Hvordan kunne man informere en stat som ikke ville bli informert, sier Foss.

Bakgrunn:Dette er hovedpunktene i Akerdramaet

LES ALT OM RØKKES PRESSEKONFERANSE HER

Frp: - Røkkes versjon

Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg mener Røkkes fremstilling av Aker-saken forsterker behovet for at Stortingets kontrollkomite foretar en grundig gransking av næringsminister Sylvia Brustads rolle.

Korsberg understreker at det foreløpig ikke har kommet fram vesentlige nye opplysninger i løpet av Røkkes pressekonferanse.

- Dette er Røkkes versjon av saken, men dersom den er riktig så må både Brustad og Berit Kjøll finne seg noe annet å gjøre, sier Korsberg.

Gir han et troverdig inntrykk?

- Det er vanskelig å kommentere, men det er helt klart at denne saken blir mer og mer interessant for kontrollkomiteen.

Frp-formann Siv Jensen mener det viktigste nå er å legge Aker-saken død, og gjenvinne selskapets renomè.

- Regjeringen har opptrådt eksepsjonelt uprofesjonelt, men nå er det viktigste at vi får fakta på bordet, sier Jensen.

- Bidrar Røkke til å styrke selskapets renome gjennom sin pressekonferanse i dag?

- Vi var vitne til en mann som åpenbart var svært forbanna. Det er mulig han hadde gode grunner til det, men jeg tar ikke stilling til hvem som har rett.

KrF:- Uvanlig form

KrFs næringspolitiske talsmann Ingebrigt Sørfonn mener Røkkes presentasjon forsterker inntrykket av at kritikerne hadde rett da de advarte mot Aker-avtalen i 2007.

- Denne pressekonferansen har ikke bidratt til å avkrefte påstandene om et uheldig samrøre mellom Røkke og den rødgrønne regjeringen, sier Sørfonn.

Han ønsker ikke å kommentere de krasse personangrepene Røkke retter mot næringsminister Sylvia Brutad.

- Han står selvsagt fritt til å legge fram sin versjon av saken, men jeg registrerer at han velger en svært uvanlig form, sier Sørfonn.

- Ingen flere intervjuer

Før han åpnet for spørsmål understeket Kjell Inge Røkke at han ikke ønsker å stille opp på flere intervjuer i kveld.

- Jeg stille ikke opp på intervjuer etter dette. Jeg stiller ikke til noe kveldsintervju, sa Røkke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder