Enorme temperaturforskjeller: Her skiller 25 grader!

TROMSØ/OSLO (VG) Mens solen skinner i sør og gradestokken kryper opp mot 30 grader, våknet tromsøværingene opp til sludd, nysnø og under fem grader i fjellet.

– Vi er dessverre vant til dårlig sommervær. Man blir ganske misunnelig av å se på været i resten av landet, sier Emma Bang (19).

Hun har sett seg nødt til å finne frem skjerfet og paraplyen i Tromsø sentrum lørdag formiddag. Sammen med venninnen Ingeborg Gerland (17) må hun være kreativ for å holde humøret oppe på dager med dårlig vær.

– Nøkkelen er å underholde seg selv med innendørsaktiviteter, sier Gerland.

Hvordan blir været hos deg? Sjekk her!

SNØFALL: En snøscooter i sommeropplag på Dåvøya Troms øynet nok muligheten for tidlig sesongstart etter snøfallet lørdag formiddag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

– Det er kjølig. På fjellstasjoner i Troms og Finnmark har det blitt målt helt ned i tre minusgrader i natt. Og det blir ikke stort varmere utover dagen. I Hammerfest og Tromsø vil det være rundt fem til seks grader på det varmeste i dag, sier vakthavende meteorolog i Storm, Olav Krogsæter.

Et kraftig lavtrykk fra Barentshavet er syndebukken. Ifølge meteorologen er Helgeland det nordligste området i Norge der temperaturen vil bikke ti grader.

les også

Meteorologer: Stadig flere hetebølger i Norge

Stort skille

Det er Sørlandet, Telemark og Østlandet får bade i sol og høye temperaturer i dag.

– I Agder, Telemark, Buskerud og rundt Oslo kan det komme opp mot 30 grader i dag, sier Krogsæter.

– Er det vanlig at det er så store temperaturforskjeller?

– Det skjer av og til. Man må huske at Norge er et langstrakt land.

Klokken 15 ble den høyeste temperaturen målt til 29,6 grader i Aust-Agder, mens gradestokken i Tromsø viste 4,6.

UTDRIKNINGSLAG: Ammy Gomez (til v.) Victoria Formo og Anne Merete Johnsen valgte paradoksalt å feire den vordende bruden Akansha Kalia i badstue ved Sørenga i Oslo. Foto: Helge Mikalsen, VG

les også

Europa svetter i hetebølgen: – Helt eksepsjonelt at rekorden blir slått så tidlig på året

På Mørekysten er det ventet at gradestokken vil stoppe på 17 grader i dag, mens det lenger sør på kysten er ventet varmere vær. I indre strøk i Sogn og Hardanger kan det bli opp mot 25 grader.

– Det har vært et skylag i morgentimene på Vestlandet, men det er i ferd med å lette, sier meteorolog Krogsæter.

Audun Nøstvik (nærmest kamera) har en klar beskjed til folk i Nord-Norge: – Kom dere på første fly til Østlandet. Her avbildet med Martin Østvik (til h.) og Jonas Eilertsen (bak). Foto: Helge Mikalsen, VG

Lørdagens finværet kommer dessverre ikke til å vare. De neste to ukene synker temperaturen under 20 grader de aller fleste steder i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder