Helsedirektøren: – Ikke dra på hytta

Helsedirektør Bjørn Guldvog ber fredag ettermiddag om at folk må bli hjemme – og ikke å dra på hytta.

Artikkelen er over 19 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi må huske at mange av disse småsamfunnene som folk reiser til på hytta, har færre ansatte i helsetjenesten. Derfor er det lurt å være hjemme, sier Guldvog under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

For folk som er i utlandet sier helsedirektøren at det er den enkelte som bør avgjøre om de bør reise hjem.

Han påpeker at situasjonen i ulike land kan endrer seg fort, at grenser kan bli stengt, reiserestriksjoner kan bli innført, flyavganger kan bli kansellert og reiserestriksjoner innført.

Spørsmål og svar: Alt du må vite om coronaviruset

Helsedirektøren får under pressekonferansen spørsmål om hva som kan bli konsekvensene for folk som har vært på reise utenfor Norden de siste 14 dagene, men likevel går på jobb.

– Når vi har fattet et karantenevedtak, så kan det være straffbart. Så vi ber innstendig om at karantenereglene følges. Det er vedtak etter smittevernloven, svarer Guldvog.

Høie lover penger

Helseminister Bent Høie lover under samme pressekonferanse at regjeringen vil gi helsetjenesten de pengene de trenger for å gjennomføre de tiltakene som nå er innført.

– Budsjettrammer skal ikke stå i veien for nødvendige tiltak. Ingen må vente med nødvendige tiltak fordi de er bekymret for mulig inndekning, sier Høie.

Statsråden deltok på pressekonferansen via videolink fordi han selv er i karantene.

– Jeg opplever at hele befolkningen er med på denne store dugnaden. Vi jobber for å unngå at vi får for mange syke på en gang, så helsetjenesten kan gi forsvarlig helsehjelp til de som har behov for det, sier helseministeren.

Direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg opplyst at 10.448 personer per torsdag kveld har blitt testet for corona. Ifølge VGs oversikt er nærmere 900 personer smittet per fredag ettermiddag.

Minst 27 personer er innlagt på sykehus, ifølge de regionale helseforetakene. Torsdag ble kjent at en eldre person er død etter å ha blitt smittet av viruset.

– Det er en påminnelse om situasjonen vi står i og den vi har foran oss, sier Stoltenberg om dødsfallet.

Beklaget karanteneforvirring

FHI har testet 10 448 personer per i går kveld. Hittil er det 18 personer der smitten ikke kan spores ut av landet, ifølge Stoltenberg.

Tall fra norsk intensivregister viser at det er registrert til sammen 11 intensivopphold på sykehus, og en av disse er ute av sykehus.

– Fremover vil vi være mer opptatt av situasjonen når det gjelder smittespredning i Norge. Vi vet at det foregår, men vi kjenner ikke omfanget, sier Stoltenberg.

Stoltenberg beklaget også forvirringen som fredag oppstod omkring hvem som skal være i hjemmekarantene.

– Det er et uttrykk for en helt ny situasjon for oss med beslutninger som fattes raskere, med flere personer involvert. Denne gangen gikk et råd ut for fort.

– Har mørketall

De fleste som testes i Norge testes fordi de har kommet hjem fra utlandet med symptomer, eller har vært i kontakt med en smittet person.

Stoltenberg sier tallene i Norge bærer preg av at det har vært kjent at det har vært pågående smitte i andre land, spesielt Nord-Italia og Østerrike

– Vi ser at stadig flere land viser seg å ha mørketall, og vi er helt sikre på at vi også har det.

– Hold barna hjemme

Barn som er hjemme fra skole og barnehage, bes om å være mest mulig hjemme

– Man kan omgås søsken som vanlig, dette gjelder også barn fra skilte familier som har flere hjem. Hovedmålet er å redusere kontakten med andre mennesker til et så lavt nivå som mulig. Vi anbefaler å ikke samle flere til leketreff eller felles aktiviteter, fordi målet er å holde avstand for å hindre smitte, sier Stoltenberg.

– For de som har vært på reise utenfor Norden og skal i karantene men likevel går på jobb - er det straffbart?

– Når vi har fattet et karantenevedtak, så kan det være straffbart. Så vi ber innstendig om at karantenereglene følges. Det er vedtak etter smittevernloven, sier Guldvog

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder