Smitteutbrudd på Hurtigruten: Fire ansatte innlagt på sykehus

Fire ansatte om bord hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» er bekreftet smittet med covid-19 og innlagt på sykehus. Alle passasjerer og besetningen må i karantene.

 • Vilde Elgaaen
 • Synne Eggum Myrvang
 • Abdirahman Hassan
 • Vemund Anke Garden
 • Line Fausko
 • Benedicte Bratås

– Vi stiller alle våre ressurser overfor Hurtigruten til rådighet med testing, smittesporing også videre. Vi er også i kontakt med Hurtigruten om videre tiltak, sier ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen.

Like før klokken 17.30 skriver UNN på Twitter at fire ansatte med utenlandsk statsborgerskap ved Hurtigruten er innlagt på sykehuset med påvist covid-19.

Det var Nordlys som meldte om smitteutbruddet først. Hurtigruten skrev i en pressemelding fredag formiddag at det var to ansatte som var smittet.

les også

Hurtigruten ble varslet om passasjer med smitte etter forrige tur – mente det ikke var grunn til bekymring

Under en pressekonferanse bekrefter kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen at det er tre besetningsmedlemmer på Hurtigrutens MS «Roald Amundsen» som har testet positivt for covid-19.

Kommunikasjonsrådgiver ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Per-Christian Johansen bekreftet at alle tre er innlagt på sykehuset. De skal alle være utenlandske statsborgere.

Overfor VG bekrefter ordfører Wilhelmsen at de når har registrert fire smittede.

– Jeg har fått beskjed om at fire personer er smittet. Jeg vet ikke om alle fire er lagt inn, sier han.

– Det vi har gjort er å sette mannskapet i karantene om bord på båten og alle passasjerer som har vært om bord skipet har vi i samråd med nasjonale smittevernmyndigheter besluttet å gi informasjon til om at de også må i karantene, sier Kristoffersen.

Senere fredag opplyser FHI i en pressemelding at passasjerer på begge seilasene må i karantene. Den ene seilasen var fra 17. til 24. juli, den andre fra 25. til 31. juli.

Hurtigruten opplyser til VG at det var 209 passasjerer med på den første seilasen, og 177 på den andre. Mannskapet har bestått av samme besetning, 160 personer, på begge seilasene.

– Folkehelseinstituttet bistår Tromsø kommune og Hurtigruten i arbeidet, blant annet med smittesporing, og vurderinger og smittevernråd for mannskapet som fortsatt er om bord. Passasjerene som har vært om bord på de aktuelle seilasene vil motta sms fra Hurtigruten om at de kan ha vært utsatt for coronasmitte. I tillegg vil de bli kontaktet av kommunene hvor de er folkeregistrert for videre oppfølging, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Var du om bord? Kontakt oss her

SMITTE OM BORD: Tre ansatte ved MS «Roald Amundsen» er bekreftet coronasmittet. Foto: Terje Mortensen

– Utfordringen nå er med dem som ikke er fra Tromsø. Det er en situasjon vi er nødt til å forholde oss til, sier ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen.

Han forteller at de ikke har oversikt enda, men at de forbereder seg på å være nødt til å hjelpe de som ikke er hjemmeboende i kommunen.

– Vi følger situasjonen fortløpende, så får vi se hvordan vi skal reagere utover ettermiddagen, sier Wilhelmsen.

STILLER SEG DISPONIBEL: Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sier Tromsø kommune stiller seg til disposisjon for Hurtigruten i forbindelse med smitteutbruddet om bord skipet MS «Roald Amundsen». Foto: Håkon Steinmo

les også

Lokalbefolkning om sommer uten cruiseturister: – Helt nydelig

I en pressemelding fredag formiddag skrev Hurtigruten at to besetningsmedlemmer ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom. Da skipet ankom Tromsø ble de rutinemessig testet.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) bekrefter overfor VG klokken 16.00 at de tre ansatte ved skipet er innlagt på sykehuset med covid-19. De er alle utenlandske statsborgere.

Hurtigruten melder videre at skipet nå er isolert, og at alle de 160 besetningsmedlemmene om bord vil bli testet.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet, Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Han vil ikke si hvor på skipet de ansatte jobbet av personvernhensyn.

– Tok forholdsregler om bord

Line Miriam Haugan og sønnen hennes kom til land i Tromsø med MS «Roald Amundsen» fredag morgen.

– Det har det gått i hundre her. Vi er på distriktsmedisinsk senter for å ta coronaprøver nå, sier Haugan klokken 14.09.

Hun sier at hverken hun eller sønnen har symptomer, men etter en telefon til legen besluttet de å teste seg.

– Jeg ringte rett til legen og spurte hva som er lurt. Det er like greit å ta testen, selv om vi ikke er syke.

Hun forteller at hun er svært fornøyd med smittevernet om bord.

– Jeg har absolutt ingenting å utsette på hvordan de har håndtert smittevernet om bord. De tok forholdsregler, det var aldri kødannelser, og det kom påminnelser om håndvask flere ganger om dagen, sier hun.

Klokken 15.16 har ikke Haugan fått melding om at hun skal i karantene, men det spiller ingen rolle sier hun.

– Jeg er i karantene nå, så det er helt greit. Jeg har vært og tatt test allerede, og har fått beskjed om å være i karantene til vi får svar. Det forventes at foreligger mandag morgen, forteller Haugan.

Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Dette cruiset blir avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.

– Vi tar også kontakt med alle gjester som var om bord på skipets siste seilinger for å gi dem informasjon og videreformidle myndighetenes råd, sier Ege.

Han legger til at de ikke har fått meldinger om at passasjerer skal ha fått påvist smitte.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) skriver i en pressemelding at dette er de første pasientene med covid-19 som er innlagt ved sykehuset siden 5. juni.

– Mottak av pasientene ble gjort etter gjeldende smittevernregime for mistenkte covid-19-tilfeller ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Det er derfor ingen grunnlag for å sette i gang intern smittesporing eller å sette ansatte ved i karantene.

Utvider åpningstider

– Coronasenteret har iverksatt testing av crewet. De har også nå i helgen doblet sin kapasitet, sier Øyvind Benjaminsen, fungerende leder for Coronasenteret i Tromsø.

– Passasjerene om bord i skipet blir fortløpende kontaktet av smittesporingsteamet for å kartlegge og vurdere testing, sier Benjaminsen.

Rettelse: VG skrev først i vårt direktestudio at det var to passasjerer som var smittet, men UNN og ordfører Gunnar Wilhelmsen opplyser at det er snakk om to ansatte. Dette ble rettet klokken 13:28 den 31.07.20.

Mer om

 1. Nordlys
 2. Hurtigruten
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Hurtigruten ble varslet om passasjer med smitte etter forrige tur – mente det ikke var grunn til bekymring

 2. 36 Hurtigruten-ansatte bekreftet smittet

 3. 29 nye coronasmittede på Hurtigruten

 4. Skulle vært i karantene: – Vennene mine så på meg som om jeg hadde ebola

 5. 11 passasjerer testet negativt – en har fått corona

Fra andre aviser

 1. Smitte­utbruddet på Hurtig­ruten øker i omfang

  Fædrelandsvennen
 2. Hurtigruten: 33 ansatte testet positivt for coronaviruset

  Aftenposten
 3. 386 passasjerer i karantene etter koronasmitte på Hurtigruten

  Fædrelandsvennen
 4. 36 Hurtigruten-ansatte testet positivt for korona

  Bergens Tidende
 5. Hurtigruten skjerper smitterutiner

  Aftenposten
 6. Fire ansatte fra Hurtigruten innlagt med coronasmitte

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder