To omkom i storbrann i Lier, nyfødt baby reddet ut

LIER (VG) Da flammene fra naboleiligheten slo mot ham, reagerte Ardian Fandaj lynraskt og berget sin nyfødte baby gjennom vinduet. To personer er døde og tre husstander har mistet hjemmene sine i den dramatiske brannen.

 • Knut Arne Hansen
 • Emil Mogård
 • Stella Bugge
 • Jørn Pettersen
 • Trond Solberg (foto)
 • Synne Eggum Myrvang

Artikkelen er over ett år gammel

– Da jeg gikk til inngangsdøren slo flammene mot meg. Det første jeg tenkte på var å overleve, sier Fandaj til VG.

Det var natt til søndag at et hus tok fyr på Lierstranda i Buskerud, og spredde seg videre til to nærliggende boliger. To personer omkom i brannen.

Ardian Fandaj og kjæresten bodde i første etasje i en tomannsbolig som lå rett bak huset som først tok fyr. Kjæresten til Ardian, Maria Sætervik Johansen, var først oppe og merket at noe var galt.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Jeg sa til kjæresten min at hun måtte kle på seg og ta med seg det hun kunne, og vente ved vinduet. Så tok jeg guttungen i bilsetet, kjæresten min hoppet ut av vinduet og så ga jeg babyen til henne, sier han til NRK.

Ardian forteller til VG hvordan han hastet til etasjen over for å varsle sine naboer om brannen.

– Jeg skrek at det bare var å komme seg ut med en gang. Jeg måtte hjelpe de ut av vinduet, og var den siste som forlot huset, sier Fandaj.

Hus revet

Ett hus er revet denne morgenen, mens ett hus fortsatt står. Området rundt begge disse er avsperret og politiet har vakthold på stedet.

– I dag har kriminalteknikerne vært her og skaffet seg et overblikk over området. De vil fortsette arbeidet i morgen. Vi kommer til å fortsette med vakthold på stedet med brann og politi, sier innsatsleder Kjetil Solheim på stedet.

Ukjent brannårsak

Det er foreløpig ikke klart hva som forårsaket dødsbrannen.

– Det er en meget alvorlig hendelse hvor to personer har omkommet. Vi er tidlig i etterforskningen, så da kan vi ikke utelukke noen ting; også at brannen er påsatt, sier jourhavende jurist Magnus Rindal Fredriksen til VG.

Krimteknisk har ennå ikke iverksatt sine undersøkelser, og er på vei til stedet.

– Vi foretar avhør og åstedsundersøkelser, men det er for tidlig å få gjort noe mer på stedet i dag, sier operasjonsleder Marianne Mørch i Sør-Øst politidistrikt til VG søndag ettermiddag.

Krisestab

Liers ordfører Gunn Cecilie Ringdal forteller at kommunen satte krisestab i natt og at totalt 40 personer ble evakuert.

– 18 ble evakuert til et hotell i nærheten hvor de har fått oppfølging av psykososial kriseteam, sier hun til VG.

Flere personer har også fått lov til å flytte hjem igjen.

– Det er tre boliger boliger som man ikke bo i, og de vil få bistand til å finne ny bolig. Det jobbes det med nå, sier Ringdal.

Kommunen jobber nå med å få oversikt over hvor mange mennesker som trenger ny bolig.

Ifølge ordføreren er det snakk om privateide boliger.

– Dette er først og fremst en veldig tragisk hendelse og mine tanker går til de som er berørt og alle pårørende, både til de omkomne og de som er skadet, sier ordføreren. Hun forteller at noen ble skadet i forbindelse med at de hoppet ut av vinduet.

Det var klokken 00.38 politiet fikk flere nødtelefoner om brannen i Lier. Nødetatene rykket ut med en rekke enheter, blant annet et redningshelikopter og luftambulanse.

– Brannvesenet søkte gjennom bygget like etter klokken fire. De har gjort funn av to personer som er bekreftet omkommet i den ene boligen, sier Reite til VG klokken 06.40 søndag morgen.

Totalt ni hus, i tillegg til de tre som brant, er evakuert.

Politiet har ikke opplysninger om flere savnede personer.

– Pårørende er varslet, og ivaretas av kommunens kriseteam.

De to omkomne var registrert boende i samme hus. Politiet vil ikke si noe om relasjonen mellom de avdøde, før de er obdusert.

Én til sykehus

– Vi har fått opplysninger om at én person er kjørt til sykehuset i Drammen. Det er en dame som skal ha hoppet ut av ett av husene. Vi har ikke oversikt over skadeomfanget, men hun ble kjørt til sykehuset på grunn av skadene fra hoppet, sier Reite.

Ved 04.15-tiden opplyste politiet at det ikke lenger er spredningsfare, og at det fortsatt jobbes med å slukke brannen i to av husene. Brannen i det tredje huset skal være slukket.

Vaktleder for brannvesenet i sør-øst, Ander Hæg, sier til VG at de nå har revet det meste av det ene huset og at brannfaren ikke lenger er stor.

– Brannen er slukket, og de fleste har returnert til sine brannstasjoner. Nå er det kun én brannbil igjen og holder vakt, noe som er normal prosedyre, sier han.

Mer om

 1. Branner
 2. Lier

Flere artikler

 1. Ordføreren på branntomten de to mistet livet: – Dette bildet sier alt

 2. Mann pågrepet etter brann i bygning i Tromsø

 3. Kvinne med øks tente på hus

 4. Nyfødt baby reddet ut av vindu

 5. Brann i bygård i Oslo: Flere leiligheter var i full fyr

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder