Forbereder seg på at 1 av 4 kan bli smittet

Folkehelseinstituttet har bedt Helse-Norge forberede seg på pandemi.

 • Martha C. S. Holmes
 • Oda Leraan Skjetne
 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over 130 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Folkehelseinstituttet har bedt oss forberede oss på det de kaller et pandemi-scenario. hvor 25 prosent av befolkningen kan bli smittet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til VG.

Helsedirektoratet holder torsdag en pressekonferanse om hva de kan gjøre hvis det blir et større utbrudd av det nye coronaviruset i Norge.

– Hvis 25 prosent av befolkningen blir smittet så kan det medføre at mellom 169.000 og 280.000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen.

Helsedirektøren påpeker at det kan bli aktuelt å utsette andre behandlinger hvis det blir mange coronasmittede.

– I en slik situasjon må all planlagt behandling, så å si all planlagt behandling, utsettes i helsetjenesten. Så vi må legge planer for hva som må gjøres hvis vi skal utsette den planlagte delen av helsetjenesten, sier Guldvog.

FÅ SISTE NYTT: Her er vårt nyhetsstudio om coronaviruset

– Det kan bli nødvendig i en kortere periode hvis vi får så mange smittede samtidig – jeg understreker hvis. Vi har effektive tiltak for å unngå den situasjonen, men vi må planlegge for den, sier helsedirektøren.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog jobber med å forberede helsetjenestene på et eventuelt utbrudd av coronaviruset i Norge. Foto: Terje Pedersen

Forbereder «kraftige» tiltak

En kvinne fra Tromsø er satt i hjemmekarantene etter å ha testet positivt for det nye coronaviruset. Hun har vært i Kina og kom hjem derfra i helgen.

– Det var ikke uventet. VI har kommunisert over lengre tid at dette er vi forberedt på. Og vi må også være forberedt på at det kommer flere tilfeller, sier Guldvog.

– Vi kan komme i en situasjon hvor det er mange smittede samtidig – og det er det vi også nå planlegger for, sier han.

Han sier de er beredt på å sette inn «kraftige» tiltak i helsetjenesten.

– Det vil bli en stor belastning hvis vi får mange syke samtidig, både for helsetjenesten og andre sektorer, sier helsedirektøren.

Høy terskel for å stenge skoler

Helsedirektøren påpeker at de aller viktigste tiltakene for å begrense et eventuelt utbrudd er god håndhygiene og gode hostevaner.

Andre land, som Japan, har valgt å for stenge barnehager og skoler under coronavirus-utbrudd. Dette er også noe helsedirektoratet ser på, hvis det kommer et utbrudd.

– Det vil bli benyttet bare i helt spesielle tilfeller, sier helsedirektør Guldvog til VG.

– Jeg understreker at vi må vurdere mulighetene for dette, men gevinsten vi kan få på helsesiden må stå i forhold til de samfunnsmessige kostnadene. Det betyr ikke at vi har konkrete planer om å iverksette det, men at det er tiltak som må vurderes, sier Guldvog på pressekonferansen.

Det kan også bli

Helsedirektøren påpeker at terskelen er høy for å iverksette slike tiltak.

– Det er tiltak vi ser andre land har innført – det kan gjelde tiltak ved skoler og barnehager og det kan dreie seg om å redusere bruk av offentlig transport og forsamlinger, sier helsedirektøren.

– Terskelen for å iverksette den type tiltak er høye, fordi det har veldig store samfunnsmessige konsekvenser, påpeker han.

Kan vurdere omvendt karantene for sykehjem

Helsedirektøren får spørsmål om det kan være aktuelt med en omvendt karantene, altså at man setter inn en karantene for dem som er mest sårbare for å bli alvorlig syke, som pasienter på sykehjem.

– Vi har bedt spesielt om at alle kommunene går gjennom rutinene sine når det gjelder hjemmehjelp og sykehjem. Det er nok sånn at i sykehjemmene våre er noen av de mest sårbare menneskene våre, sier Guldvog.

Les også

 1. 16 myter og fakta om coronaviruset

  Det finnes ingen kur mot det nye coronaviruset. Å spise masse hvitløk eller ta en antibiotikakur vil heller ikke hjelpe.
 2. Slik beskytter du deg mot smitte

  Fra 3. mars finner du alt du trenger å vite om cornaviruset i denne VG-spesialen.
 3. Slik vil coronasyke bli behandlet i Norge

  Fra 3. mars finner du alt du trenger å vite om cornaviruset i denne VG-spesialen.
 4. Corona-beredskap: Derfor gjør ikke Norge som Italia

  MILANO/OSLO (VG) Det er for ressurskrevende og for lite effektivt å sjekke alle som ankommer Norge for…
 5. FHI: Coronavirus påvist i Norge: – Ikke grunn til å engste seg

  En kvinne fra Tromsø er satt i hjemmekarantene etter å ha testet positivt på coronaviruset i Norge.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Helsedirektorat: Vurderer røde soner i Norge

 2. Derfor stenger ikke Norge skoler og offentlig transport: Mener ikke det er behov for det nå

 3. Helsedirektoratet: 32 er smittet av coronaviruset i Norge

 4. Corona-mistanke: Flere sitter i hjemmekarantene i Norge

 5. Helsedirektøren: – Ikke dra på hytta

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder