HOLDNINGSENDRING: - Religiøse ledere bør vise mer smidighet, mener den norsk-pakistanske IT-gründeren Shahzad Rana. Foto: SCANPIX

Norsk-muslimske Shahzad Rana: - Jeg er helt enig med Kadra

(VG Nett) IT-gründer og norsk-muslimske Shahzad Rana gir sin hele og fulle støtte til Kadra Yusuf, som mener Koranen bør nytolkes.

 • Rima Iraki

Artikkelen er over 13 år gammel

- Kadra krever ikke at vi skal skrive om et helt verk, men at man må lese Koranen med moderne briller. Jeg er helt enig i at religiøse skrifter, enten det er snakk om Bibelen eller Koranen, bør leses ut i fra den tiden man lever i og ikke slavisk. Religiøse ledere, uavhengig av tro, bør vise mer smidighet. Derfor har hun min støtte, sier norsk-pakistanske Shahzad Rana til VG Nett i forbindelse med Kadras omstridte utspill.

Det var i magasinet WHERE2GO at landskjente kom med en klar utfordring til Islamsk Råd:

- Det er Koranens syn på kvinner som bør fortolkes på nytt. Jeg savner en debatt om hvilke rettigheter og plikter den moderne muslimske kvinnen har, sa Kadra til VG tidligere denne uken.

LES OGSÅ:Karita raser mot moske etter Kadra-kritikk

Raser mot religiøse ledere

Hun ble da møtt med en meget kald muslimsk, mannlig skulder. Pressetalsmann Gulam Sarwar i Central Jamaat-e Ahl-E Sunnat i Oslo hevdet nemlig at Kadra ikke er i noen posisjon til å uttale seg om islam.

- Vi kan ikke forandre Koranen eller islam på grunn av henne. Vi tar avstand fra hennes uttalelser, hun har ikke noe med å krenke vår religion, sa pressetalsmannen i en av de sentrale menighetene til Islamsk Råd i Norge.

PÅ BANEN IGJEN: Kadra Yusuf ønsker en nytolkning av Koranen. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Dette har fått minst en annen muslimsk mann til å se rødt.

- Jeg synes kommentarene til kompisen vår i Central Jamaat-e Ahl-E Sunnat er helt hårreisende. Det viser total mangel på debattevne fra hans hold. Hvem står i posisjon til å bedømme om du er muslim eller ikke?, spør Rana retorisk.

VG debatt:

Ikke representativt for muslimer

Islamsk Råd har ikke ønsket å uttale seg om saken ovenfor VG Nett, men har lagt ut følgende uttalelse på sine nettsider:

- Islam er ikke en statisk religion, selv om mange ønsker å gi det inntrykket...Islam er ikke en religion hvor målet er å få høyest mulig oppslutning blant mennesker på bekostning av dens innhold og form. De som velger å bli troende må tilpasse sitt liv til islam, og ikke forsøke å endre islam til å godta og sanksjonere egne ønsker/livsførsel.

Rana mener fremdeles at det er svært uheldig at Islamsk Råd ikke har valgt å tilbakevise Sarwars uttalelse offentlig.

- Det som trolig vil skje er at de nordmenn som har negative holdninger til muslimer vil få disse sementere enda mer med denne uttalelsen. For den allmenne avisleser er det ikke alltid lett å forstå at Sarwar ikke er representativ for muslimer flest her i landet, forklarer IT-gründeren.

BLOGG:- Du er ikke alene Kadra.

- Kadras utspill ikke nytt

Iffit Quershi har pakistansk og skotsk bakgrunn, men har bodd i Norge i 20 år og deltatt aktivt i samfunnsdebatten. Hun sier seg enig med Kadras ytringer om at det er behov for flere kvinner i den religiøse arenaen.

- Jeg er enig med Kadra i den forstand at vi trenger flere kvinner i moskeene. Det er det ingen tvil om. Problemet er at deler av de religiøse tekstene har blitt fortolket av menn og til fordel for menn. Vi trenger derfor en endring i disse holdningene, og ikke Koranen i seg selv, sier hun til VG Nett.

Samtidig legger hun til at Kadras uttalelser, som har skapt stor oppsikt i Norge, ikke er revolusjonerende.

- Kadra kommer ikke med noe nytt. Hvis vi ser på resten av Europa og andre muslimske land så har det vært en tydelig og klar etterspørsel etter en reform av de muslimske holdningene, sier hun og peker på ulike muslimske feministiske bevegelser, som har tatt opp kampen for kvinners rettigheter.

LES OGSÅ:- Ofrer kvinnene i frykt for å bli kalt rasister

- Må skje på muslimenes premisser

Etter å ha reagert kraftig på den krasse uttalelsen fra en av Islamsk Råds medlemmer har likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) innkalt organisasjonen til et møte for å diskutere de muslimske miljøenes kvinnesyn.

MØTER IMAMER: Likestillingsminister (Ap) Karita Bekkemellem har innkalt Islamsk Råd på teppet. Shazad Rana mener ministeren trolig ikke vil klare å lede en nøytral dialog. Foto: SCANPIX

Quershi mener det trolig vil bli fruktbart med en slik debatt, men at den samtidig må skje på muslimenes premisser.

- Vi ønsker ikke at dette skal bli en debatt drevet av norske politikere. Karita burde være ydmyk fremfor å komme med en moraliserende pekefinger og vise mer forståelse for denne debatten, mener Quershi.

Stat og kirke bør skilles

Rana tror imidlertid at møtet mellom likestillingsministeren og den islamske paraplyorganisasjonen ikke vil få et positivt utfall.

- Historisk sett i norsk sammenheng har ikke slike diskusjoner endret mye, sier norsk-pakistaneren.

- Det å stille krav til religiøse samfunn bør skje på menneskerettingshets premisser. Skal staten kunne stille krav må man selv være nøytral, legger han til.

Derfor mener 39-åringen at staten må distansere seg fra kirken.

- Hvis dette skal virke må det stilles like krav til alle trossamfunn. Hvor var Bekkemellem da debatten raste om den homofile presten som ikke fikk jobbe i kirken fordi han var homofil? Hvis vi skal få dette til bør alle behandles likt. Stat og kirke bør skilles. Kun på denne måten vil en kunne forstå de ulike trossamfunn, og stå på nøytral grunn.

- Når Bekkemellem nå skal møte Islamsk Råd vil hun representere den norske staten, som er kristen, og dette vil være problematisk da Islamsk Råd ikke vil kunne klare å oppfatte henne som nøytral. Men når man skiller kirke og stat vil det være enklere for staten å stille de samme kravene til alle, både kristne og muslimer, forklarer han.

- Nordmenn bidrar til kvinneundertrykkelse

Qureshi beveger seg i samme terreng som Rana når hun understreker at kampen mot undertrykkelsen av norsk-muslimske kvinner også må skje i samfunnet for øvrig.

- Muslimske kvinner er også undervurdert av etniske nordmenn, og dette gjelder spesielt i arbeidslivet. Flere har høyere utdannelse og ønsker å jobbe, men er arbeidsløse fordi ingen vil gi dem noe arbeid, eller må ta til takke med underbetalte assistentjobber eller korttidsvikariater. Dette enten fordi de bærer hijab eller har en annen hudfarge. Her bør det også skje en endring, mener samfunnsdebattanten.

- Jeg setter norske politikere, norske arbeidsgivere og kvinneundertrykkende muslimske menn i samme bås. Nå må norske politikere begynne å se innover i forbindelse med sin holdning til innvandrerkvinner istedenfor utover, avslutter hun.

Les også

 1. Karita kaller Islamsk råd inn på teppet

  (VG Nett) Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har innkalt Islams Råd til møte, for å diskutere de krasse…
 2. - Koranen bør tolkes på nytt

  Norsk-muslimske Kadra er lei av at kvinner holdes utenfor, og sier det er på høy tid at Koranen tolkes på nytt.

Mer om

 1. Livssyn

Flere artikler

 1. - Uislamsk oppførsel

 2. Karita raser mot moské etter Kadra-kritikk

 3. - Ofrer kvinnene i frykt for å bli kalt rasister

 4. - Koranen bør tolkes på nytt

 5. Islamsk råd: - Kadra-saken er en misforståelse

Fra andre aviser

 1. Kjønn utfordrer religion

  Aftenposten
 2. Menn som hatar kvinner

  Bergens Tidende
 3. – Gi Kadra 4 millioner livvakter

  Aftenposten
 4. Skjerper sikkerheten rundt Kadra

  Aftenposten
 5. I moskeen for å gjøre seg fet

  Aftenposten
 6. Islams kvinnestemme

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder