Høyre avviser forslaget

VIL FORBY: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, her på gården hun vokste opp i Sjøholt i Ørskog kommune med babyen Steffen. Foto: Odin Jæger VG

Frp-Sylvi vil forby barnehijab i skolen: – Seksualiserer små jenter

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som selv var mot et nikabforbud i skolen, foreslår nå et nasjonalt forbud mot hijab i barneskolen. Blir det ikke etterlevd, må foreldrene straffes, mener hun.

Artikkelen er over to år gammel

– Når jeg ser små barn som bærer hijab, blir jeg lei meg. Ingen små barn er i stand til å ta et slikt valg på egen hånd. Denne seksualiseringen av små jenter, ved at de skal måtte dekke seg til med hijab for at voksne menn ikke skal bli tiltrukket, er en ukultur og har ingenting i Norge å gjøre, sier Listhaug til VG.

Hun ønsker derfor å innføre et forbud mot bruk av hijab i alle landets grunnskoler og barnehager. Dermed vil forbudet gjelde alle barn i alderen ett til 13 år, og som deltar der.

Ap-Jonas til VG: Stenger dørene for MDG og Rødt

Ukultur

Innvandringsministeren lanserer forslaget like i forkant av at hun onsdag skal delta i en debatt på Evangeliesenteret i Østerbo i Østfold mot blant andre KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Skolen skal være et sted som bidrar til integrering, hvor både gutter og jenter stiller med like muligheter til å lykkes i det norske samfunnet. Som samfunn bør vi sette ned foten for denne ukulturen som er i direkte strid med norsk kultur og verdier, sier Frp-kronprinsessen.

Skjult maktkamp i Frp: Sylvi Listhaug var klar for å bli nestleder

Og i ytterste konsekvens vil Listhaug straffe foreldrene dersom barn møter på skolen iført hijab.

– Skolen håndhever regler hver eneste dag og det vil de også måtte gjøre med et forbud mot hijab. Dersom reglene ikke følges må dette tas opp med eleven og foreldrene. Hvilke sanksjoner som bør brukes her vil vi måtte se nærmere på. Det er naturlig at sanksjonene rettes mot foreldrene, ikke barna, dersom foreldrene påtvinger dem hijab, sier Listhaug.

Bjørnetjeneste

I fjor høst ble Listhaug utskjelt av sine egne fans på Facebook-siden hennes etter at VG omtalte at hun gikk imot et nasjonalt forbud mot nikab i utdanningsinstitusjoner.

Les mer her: Derfor sa Frp-Sylvi nei til nikab-forbud

Etter mye om og men snudde Listhaug og gikk likevel inn for et slikt forbud. Nå vil hun altså utvide det også til å gjelde små barn.

– Jeg synes vi gjør disse barna en bjørnetjeneste ved å gi denne ukulturen innpass i norsk skole. For alle de barna som blir påtvunget dette plagget av sine foreldre, bør det være et fristed i den norske skolen, sier hun.

Høyre avviser

Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til VG at Høyre ikke vil ha noe av forslaget til Listhaug.

– Høyre og FrP i regjering har allerede bestemt at vi skal lage materiell som hjelper skolene med å snakke med foreldre om bla hijab. I Høyres program står det at vi vil ha forbud mot ansiktsdekkende plagg som nikab, men det står ikke noe om et forbud mot hijab. Det er vi altså ikke for.

– Alle partier må gå til valg på sin politikk. Vi går til valg på en streng innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som stiller krav. Hva som blir regjeringens politikk i neste periode avgjøres av forhandlingene etter valget, sier han videre.

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson og nestleder, Trond Giske, er ikke imponert over Listhaugs forslag – halvannen måned før stortingsvalget.

– Vi er mot hijab for barn, men det er en stor inngripen å gjøre det forbudt. Det er vel også grunnen til at Frp på fire år i regjering ikke har foreslått et slikt forbud, skriver Giske i en tekstmelding til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder