Finnesand: - Jeg uttrykte meg klønete

(VG Nett) FrP-politiker Charlotte Finnesand legger seg fullstendig flat for kritikken, etter utspillet om handikappede i lokalavisen.

  • Ingunn Andersen
  • Bjørn Lecomte
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- KLØNETE: Charlotte Finnesand legger seg flat for kritikken. Foto: FrP

I et leserbrev, som sto på trykk i Stavanger Aftenblad på lørdag, skriver FrPs listekandidat i Rennesøy, Charlotte B. Finnesand, blant annet at:

«Behovet for å bevisst sette handikappede barn til verden er forkastelig og unødvendig, når det er så mye elendighet rundt om i verden vi kunne brukt midlene og energien vår på.»

Les også: - Handikappede bør ikke fødes

Utspillet har skapt politisk storm, også innad i FrP, som i dag tar kraftig avstand fra leserbrevet. Frps formann Siv Jensen har bedt lokalpolitikeren om å rydde opp.

- Jeg forstår jo alle reaksjonene. Hele mitt leserinnlegg ble tilslutt til noe annet enn det som var hensikten. Jeg ønsket å respondere på en artikkel som sto i Aftenbladet, men det kom helt feil ut. Jeg forstår Siv Jensens beklagelse fullt ut, sier en ydmyk Finnesand til VG Nett.

- Må få velge

I etterkant av reaksjonene mandag har Finnesand også formulert en skriftelig unnskyldning. FrP-politikeren syns det er fullstendig feil av handikapforbundet å sammenligne hennes utspill med nazismen.

- I leserinnlegget er du ganske tydelig på at du ikke skjønner de som med viten og vilje velger å sette handikappede barn til verden? På hvilken måte er du misforstått?

- Det som står i brevet er min personlige mening. Det jeg mener er at foreldre må få lov til å ta et valg - Det er den valgmuligheten jeg ønsker en debatt om. Hva andre gjør, står på deres regning, og all ære til dem, sier Frp-representanten.

Les hele beklagelsen til Charlotte Finnesand nederst i saken.

Siv: - Ikke Frps politikk

Siv Jensen tok tidligere i dag kraftig avstand fra Finnesands utspill. FrP-formannen sier utspillet krasjer fullstendig med partiets politikk.

Les også:Handikappede raser: - Minner om nazisme

- Jeg tar avstand fra utspillet. Ethvert menneske er like mye verdt uansett om en har et handikap eller ikke. Jeg vil på vegne av FrP beklage overfor alle som føler seg støtt av utspillet, samtidig som jeg forsikrer alle om at dette ikke er FrPs politikk, sier Jensen til VG Nett.

Tankeløst og perverst

Inge Lønning (H) måtte gni seg i øynene for å lese uttalelsene til Charlotte B. Finnesand en gang til.

- Umiddelbart er det ytringer som man har vondt for å tro at oppegående mennesker kan komme med, sier Lønning til VG Nett.

Han synes det er ganske oppsiktsvekkende at en politiker går ut med slike synspunkter, og at samfunnets kostnader forbundet med fuksjonshemming eller sykdom skal være utslagsgivende for om barn har livets rett eller ikke.

Toorstein Dahle (RV) kaller utspillet perverst.

- Dette er et ekstremt og perverst utslag av markedsliberalismens inntog i verdispørsmål, sier Dahle til VG Nett.

«Leserbrevet står kun for min regning»

Beklager: Frp-formann Siv Jensen. Foto: Scanpix

I en utfyllende e-post til VG Nett skriver Finnesand:

«Jeg beklager dersom noen har følt seg støtt av mitt innlegg. Det var ikke min intensjon å skade verken foreldre eller barn med funksjonshemminger.

Jeg er lei meg for at jeg er blitt fremstilt som en følelseskald person, det er det helt motsatte av hva jeg er. Jeg har også understreket at jeg har den største respekt for de foreldrene som velger å bære frem barn med funksjonshemminger

Jeg har formulert meg klønete i leserinnlegget og står ikke inne for inntrykket som er skapt av at jeg ikke mener at barn med funksjonshemminger skal bli født. Alle barn er velkommen til verden.

Jeg vil også beklage overfor partiets medlemmer, tillitsvalgte og velgere. Leserbrevet står kun for min regning og har ingenting med partiet å gjøre.», skriver hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder