KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre er på vei til Davos. Han er kritisk til to av regjeringens 40 punkter til innstramminger i asylpolitikken, fordi de vil svekke integreringen. Foto: Terje Bringedal , VG

Asyldebatten: Støre i strupen på Listhaug

DAVOS (VG) Jonas Gahr Støre mener Ap bør si nei til to sentrale asylforslag fra regjeringen, og er kritisk til Sylvi Listhaugs mangelfulle forsikringer om asylsøkerne som er sendt tilbake til Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ap-lederen ankom Davos World Economic Forum onsdag kveld og landet med et angrep på regjeringens asyl- og integreringspolitikk.

Ap-nestleder Trond Giske gikk i romjulen raskt ut og støttet hovedlinjene i Solberg-regjeringens 40-punkters forslag til innstramminger i asylpolitikken. Men han sa at de var kritisk til deler av punktene som gjaldt integrering.

Nå har Arbeiderpartiet gått gjennom punktene og kommet til at de vil si nei til to av de sentrale punktene.

Bakgrunn: Dette er Listhaugs innstrammingsforslag

Blir urolig av Listhaug

Støre er også kritisk til de mangelfulle uttalelsene som innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kom med til VG i går, da hun skulle forklare hvorfor det er trygt å sende asylsøkere tilbake til Russland, slik som skjedde da 13 personer ble sendt fra Kirkenes tirsdag kveld.

Hun kunne ikke svare VG på om hun kunne garantere at det var trygt å sende dem tilbake til Russland.

– Vi har støttet lovendringene, men vi har flere ganger på Stortinget forsøkt å forsikre oss at det er trygt å returnere asylsøkere til Russland. Vi må stole på at regjeringens forsikringer er solid begrunnet. Vi hørte hennes forsikringer fra Stortingets talerstol, men når vi ser hva hun svarer til VG, så gjør det meg urolig. Hun klarer ikke å svare på det faglige grunnlaget for å sende dem tilbake. Det gjør at vi vil be henne komme tilbake til Stortinget for å redegjøre for saken, sier Støre.

– Vi krever at regjeringen oppklarer usikkerheten og uklarheten som Listhaug her har skapt om noe så grunnleggende som at asylsøkere skal ha trygghet for at de ikke kan bli sendt videre og risikere tortur eller forfølgelse.

Les også: Advokat: Familie med falskt visum sendes tilbake til Russland

Skeptisk

Støre sier også at de nå har gjennomgått regjeringens 40 punkter til innstramming av asylpolitikken. Ap vi gi en samlet tilbakemelding, men så langt er det tydelig skepsis på to områder, sier han:

– Det er bred enighet blant alle partier om at vi skal beskytte de som har beskyttelsesbehov og returnere de som ikke har det. Det betyr at det er bred enighet om asyl-, flyktning- og innvandringspolitikken: Den skal være streng, rettferdig og human, sier Støre.

Men han gjør det klart at det går klare skillelinjer når det gjelder integrering.

– På to sentrale punkter mener vi at de har motsatt virkning; de vil svekke integreringen. Vi snakker om folk som skal få opphold her i landet, som skal være her, lære norsk og få seg jobb. De møter to forslag som vil gjøre integreringen verre.

Les også: Russland har 143 millioner innbyggere. 816 har flyktningstatus

– Vi vil markere uenighet mot dem fordi vi mener de vil svekke integreringen.

– Hvilke punkter er det?

– Det ene er forslaget om å øke botidskravet for å få permanent opphold fra tre til fem år. Når vi ser behandlingstiden i dag og vi ser alle asylsøkerne som har kommet det siste året, ser vi for oss en behandlingstid på søknaden på opptil to år. Det betyr i realiteten at de ikke vil få en avklaring på syv år. Den usikkerheten de da må leve med, vil svekke deres sjanser til å lykkes med å utdanne seg og få seg jobb. Vi mener det vil svekke integreringen.

Les også: Halvparten klarer ikke Listhaugs krav

Mener Frp har misforstått

– Det andre er kravet om det skal være fire års ventetid for å få gjenforening med familien. Vi mener det vil virke mot sin hensikt. Skal man vente i fire år på eventuelt å bli gjenforent med sine nærmeste, vil det ikke bidra til integrering, sier Støre:

– Jeg tror vi i den saken skal lytte nøye til UDI-direktør Frode Forfang, som sier effekten fort kan bli at det i stedet for å komme enkeltpersoner, ender med at hele familier drar av gårde på flukt. Det er ingen god løsning.

Han konkluderer:

– Mitt råd er at vi ikke stiller oss bak de to forslagene. Jeg vil også legge til at det kan se ut som om Frp mener man skal gjøre det ubehagelig for innvandrere å være i Norge, fordi det vil avskrekke folk fra å komme. Det er totalt misforstått: Når de først har fått godkjent sine søknader og får komme til Norge, skal vi som samfunn sørge for at de raskest mulig lærer seg norsk, kommer i jobb og tilpasser seg samfunnet vårt.

De førti punktene er ute til høring og fristen går ut i begynnelsen av februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder