FORLATER STORTINGET: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på vei over gangfeltet i Stortingsgaten og bort fra stortingsbygningen. Foto: Annemor Larsen VG

SV-Lysbakken: – Røe Isaksen ryker på nederlag fordi han ikke lytter

I flere større saker har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møtt veggen i form av et negativt stortingsflertall eller tommelen ned fra sektoren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ap-nestleder Trond Giske har vært både utdanningsminister, næringsminister og kulturminister. SV-leder Audun Lysbakken har vært barne-, likestillings- og inkluderingsminister. Nå er begge eks-statsrådene kunnskapsminister Tobjørn Røe Isaksens (H) fremste utfordrere i utdanningskomiteen på Stortinget.

Den siste uken har de vært en del av flertallet på Stortinget som fikk annullert Røe Isaksen og regjeringens nye fraværsgrense på 10 prosent i videregående skole. I stedet fant Stortinget tirsdag frem til et kompromiss og en maksgrense på 15 prosent, som statsråden nå får i oppdrag å sette ut i livet.

Det er slett ikke det første nederlaget for regjeringens yngste statsråd. (Se egen liste)

Les også: Lysbakken: Røe Isaksen er idéløs

Både Giske og Lysbakken er bekymret for at Høyre-kométen fra Porsgrunn er i ferd med å legge seg ut både med Stortinget og utdanningssektoren.

Begge mener uavhengig av hverandre at Røe Isaksen tar for lett på samhandlingen med Stortinget og utdannings- og barnehagesektoren.

– Han har gått på nederlag etter nederlag i skole- og barnehagepolitikken fordi han konsekvent lar være å lytte til sektoren han har ansvar for. I sak etter sak havner han i konflikt med lærere, barnehagelærere, elever og forskere, sier Audun Lysbakken til VG.

Les også: Ap-nei til Torbjørns fraværsgrense

Trond Giske, som er komitéleder for utdanning på Stortinget, mener Røe Isaksen er for lite opptatt av å levere resultater.

– Det viser seg også gang på gang at han ryker på nederlag etter at han utfører for dårlig politisk håndverk. Det viste seg både i saken der han ble oppfattet som om han ville avskilte lærere, om kartleggingen i barnehagene og nå sist om fraværsreglene, sier Giske.

OPPGITT: Medlem i utdanningskomiteen, Audun Lysbakken (SV). Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Men dere er også veldig opptatt av å påføre ham nederlag?

– Jeg aksepterer fullt ut at det er politisk uenighet og strid mellom statsråden og opposisjonen. Samtidig er det mye vi kan finne enighet og brede forlik om, for eksempel om frafall, mobbing og barnehagesektoren, svarer Giske.

Les også: Får ikke flertall for flere eksamener

Lysbakken mener også at skole- og barnehagestatsråden selv bærer det største ansvaret for egne nederlag.

– Han virker mest opptatt av å flagge egne standpunkter og mindre opptatt av å få til noe. Har du en ambisjon som statsråd om å få noe gjort, er det nødvendig med en god dialog med alle partier. Nederlaget om fraværsgrensen i videregående er ene og alene hans eget ansvar. Han forankret ikke denne i Stortinget, sier Lysbakken som for sin del fikk flertall for å avlyse regjeringens fraværsgrense.

OPPGITT: Leder Trond Giske (Ap) i Stortingets utdanningskomité. Foto: Mattis Sandblad VG

Både Giske og Lysbakken mener den omfattende etter- og videreutdanningen for lærere som utdanningsstatsrådens hittil er eneste resultat av et visst format.

Til gjengjeld var det en sak alle partier var enige om.

Han har lagt merke til at kunnskapsministeren skriver ordrike kronikker, stiller opp i debatter, - deltar på seminarer og opptrer som rådgiver for unge i NRK P3.

– Han må gjerne være med der så lenge han gjør de tunge jobbene som er en del av kunnskapsminister-rollen - ordentlig. Jeg synes også det er alvorlig at det kan virke som han skyver Venstre og KrF fra seg, sier Giske.

Røe Isaksen: De vil fjerne fokus fra seg selv

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Lysbakken og Giske forsøker å fjerne fokus fra at de selv er på kollisjonskurs med Skole-Norge om fraværsgrensen.

MOBBETILTAK: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) presenterte regjeringens tiltak mot mobbing på Ila skole i Oslo tidligere i år. Foto: Frode Hansen VG

– Dette er et åpenbart forsøk på å vri oppmerksomheten bort fra at SV og AP er på kollisjonskurs med Skole-Norge i spørsmålet om fraværsgrensen. Denne prosessen varte i halvannet år, det kom inn rekordmange høringer og først i siste øyeblikk leverte SV inn et forslag om å stanse innføringen av fraværsgrensen. At AP så snudde 180 grader bort fra sitt tidligere standpunkt, er det veldig mange i skolen som reagerer sterkt på, skriver Røe Isaksen i en epost til VG.

– Hvor viktig er det for deg å levere resultater fremfor å skape debatt om en sak?

– Først og fremst er jeg opptatt av å levere resultater, og det gjør vi da også til gagns sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre. På få områder var behovet for et skifte bort fra rødgrønn politikk så tydelig som i utdanningspolitikken, svarer statsråden.

Han mener listen over viktige leveranser i politikken er mye lenger enn SV og Ap vektlegger.

– Det er merkelig at to så oppegående menn har så dårlig hukommelse om regjeringen og samarbeidspartienes politikk. Normalt er kritikken fra SV og Ap at vi gjør for mye og ødelegger skolen, minner Røe Isaksen om.

Han lister opp:

Kompetansekrav for lærere, - helt ny lærerutdanning med master, - flere timer i naturfag, - ny friskolelov, - forsterket lese- og skriveopplæring, - strukturreform i høyere utdanning, - økning i lærlingetilskuddet, - karriereveier i skolen, - ny mobbepolitikk, - høyere forskningsbevilgninger og styrket svømmeopplæring.

– Og vi er på langt nær ferdige, kontrer Røe Isaksen.

– Har du mistet «kontrollen» på støtten fra støttepartiene?

– Det sier litt om deres (Giske/Lysbakkens) syn på samarbeid. KrF og Venstre samarbeider med oss fordi vi finner gode løsninger i kunnskapspolitikken, ikke fordi regjeringen kontrollerer dem. I de aller, aller fleste saker finner vi sammen. Noen ganger kan en mindretallsregjering havne i mindretall, som i saken om obligatoriske eksamener i ungdomsskolen. Det må vi leve med, svarer Røe Isaksen.

STØTTEPARTIET: Stortingsrepresentant Anders Tyvand og Dagrun Eriksen fra KrF i intens samtale. I bakgrunnen: Olaug Bollestad. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Han opplever at Ap i saken om fraværsgrensen hoppet av sitt eget hovedsyn for at regjeringen ikke skulle oppnå flertall.

– I saken om fraværsgrenser er det enkelt: Arbeiderpartiet har sagt de er for en fraværsgrense, men hopper så på et forslag fra SV som i realiteten betydde at vi ikke fikk en fraværsgrense i høst. Det har vakt sterke reaksjoner, forståelig nok.

Støttespiller for regjeringen i utdanningssaker, Anders Tyvand i KrF, sier han stort sett har et godt samarbeid med Røe Isaksen.

– Han har fått til mye og det har skjedd mye på dette feltet. Men Høyre har ofte et annet utgangspunkt enn oss og et litt snevert kunnskapssyn i det de gjør, sier Tyvand til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder