Grande på Venstres krise-landsmøte: – Jeg har vært sliten

ÅLESUND (VG) Trine Skei Grande nevnte ikke den betente samarbeidsstrategien til Venstre med ett ord da hun åpnet partiets landsmøte midt i intern splid og elendige målinger.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Debatten om partiets strategi mot og etter høstens stortingsvalg har rast etter at Grande tidligere denne uken sa at hun vil felle Høyre/Frp-regjeringen etter valget for selv å komme inn i regjering.

Denne uken kom det også en måling hos Vårt Land som viste en oppslutning på katastrofale 2,7 prosent for partiet - langt under sperregrensen på fire prosent.

Dagen før landsmøtet: Fullt opprør i Venstre om Frp-ultimatum

Men Venstre-lederen nevnte ikke bråket med ett ord da hun talte til partiets landsmøte i Ålesund fredag ettermiddag.

PARTILEDER: Trine Skei Grande på Venstres landsmøte i Ålesund fredag. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Skal få bite i seg ordene

Isteden erkjente Grande at samarbeidet på borgerlige side til nå har vært slitsomt, også for henne personlig.

– I de siste dagene har flere kommentatorer skrevet at jeg er sliten. Ja, nærmest ferdig med politikk. Til det vil jeg si: Ingen av dem som har skrevet noe om dette har spurt meg om hvordan jeg har det, sier Grande, før hun erkjenner:

– Ja, jeg var sliten, oppgitt og lei etter at vi fikk en budsjettavtale på plass i høst. For det var en beintøff kamp, men det var jo verdt det, sier Grande.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Ernas borgerlige samarbeid i dyp krise

Grande brukte talen til å overbevise sine egne om at hun har masse energi og er klar for valgkamp.

– Den som tror at jeg er for sliten til å drive valgkamp. For sliten til å vinne et valg. De skal få bite i seg de ordene, sa Grande.

Tok et oppgjør med populisme

Grande snakket også om Venstres valgkampsaker: miljø, skole og enklere hverdag for gründer- og småbedrifter. Hun advarte mot fremveksten av populismen, og sa at kunnskap er Venstre løsning.

– Noe av det mest skremmende med utviklingen i verden i dag er at det er blitt helt greit å «disse» kunnskap. Det er blitt helt greit å snakke ned noen av de flinkeste folkene vi har i samfunnet, de som er forskere eller eksperter som jobber for å øke kunnskapen vår, sa Grande.

– Politikk handler om å finne gode løsninger for folk, ikke enkle svar – svar som passer godt i overskrifter, men som i møte med virkeligheten alltid viser seg å være feil, fortsatte Grande.

Hun viste også til at det pågår en kamp i store deler av verden som går rett i hjertet av Venstres verdigrunnlag – en kamp mellom dem som vil ha mer internasjonalt samarbeid, og de krefter som vil ha mer nasjonal isolasjon.

– Det er vår tids sivilisasjonskamp, og den står mellom liberale og antiliberale ideer, sa Grande.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder