Erna også skeptisk til forslag om behovsprøving

Kåre Willoch hindret barnetrygd-kutt i Høyre

GARDERMOEN (VG) Høyre-landsmøtet hørte på partiveteranen Kåre Willoch, og har avvist forslaget om å avvikle barnetrygden til fordel for gratis barnehage, med stort flertall.

Artikkelen er over tre år gammel

Willoch (88) advarte i VG i går sterkt mot å vedta behovsprøving av barnetrygden, og gjentok det samme budskapet fra talerstolen fredag formiddag.

– Behovsprøving av barnetrygd vil bli en stor ulykke. Det vil svekke økonomien til familier som sliter ytterligere, fastslår patriveteranen.

– Tenk dere om, slik dere pleier å gjøre, og forkast forslaget, sa han.

TYDELIG: Kåre Willoch. Foto: Frode Hansen VG

Se Willochs tale på VGTV her

Delt om forslag

Det var i september i fjor at VG kunne fortelle om det kontroversielle forslaget: Høyre-representantene Kristin Vinje og Kristin Ørmen Johnsen ville programfeste en historisk omlegging av barnetrygden. Barnetrygdpengene som ble igjen når SFO og barnehagen var blitt gratis, ville de bruke til en behovsprøvd restbarnetrygd for de med lavest familieinntekt.

Programkomiteen var delt om forslaget, og før landsmøtet har statsminister Erna Solberg vegret seg mot å si hva hun mener om barnetrygden. Heller ikke før debatten vil hun si klart ja eller nei til behovsprøving, men Høyre-lederen er skeptisk.

– Jeg synes landsmøtet skal få ha en behandling av dette. Men som jeg har sagt før, mener jeg at det er mindre å hente på behovsprøving av barnetrygd enn mange tror, sier Solberg til VG.

SKEPTISK: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier ikke klart ja eller nei til behovsprøving av barnetrygd, men hun har en del innvendinger. Foto: Fredrik Solstad VG

Les også: Nihana (29) bor med fire barn i en helseskadelig leilighet

– Kan bli terskel for yrkesaktiviet

Et flertall i programkomiteen gikk inn for å beholde ordningen med barnetrygd, men med åpning for andre tiltak for å hjelpe barnefamilier med svak økonomi,

Mindretallet ville erstatte barnetrygden med gratis barnehage og skolefritidsordning. I tillegg vil de målrette tiltak for å støtte lavinntektsfamilier.

Les også: Norges rikeste fikk 160 ganger mer i skattekutt

– Jeg har ikke noe problem med at folk som har god inntekt ikke mener de trenger barnetrygden. Men jeg tror ikke man må glemme at for helt vanlige familier er barnetrygden et viktig bidrag, sier Solberg.

Hun mener det ikke er uproblematisk å gradere barnetrygden etter foreldrenes inntekt:

– Det kan bli en terskel for yrkesaktivitet. Det gjør at det er noen utfordringer med behovsprøving, sier statsministeren.

Les også: Erna inviterte Høyres rike onkler på privat julefest

SV helt enig med Willoch

SV-leder Audun Lysbakken er for en gangs skyld helt enig med noen i Høyre.

– Jeg og Kåre Willoch er så enige i denne saken! Han har helt rett, mener Lysbakken.

– Å behovsprøve barnetrygden er totalt elendig fordelingspolitikk. Konsekvensen vil være at regningen sendes til de nest fattigste familiene. Det er veldig alvorlig for lavtlønte familier som har god bruk for barnetrygden.

Lysbakken viser til en splitter ny offentlig utredning, som foreslår å behovsprøve barnetrygden og innføre gratis barnehage.

Utregninger utvalget har gjort for det de kaller en «målrettet barnetrygd», viser at familier med mer enn 284.000 i samlet disponibel inntekt vil få redusert barnetrygd. Familier med lavere inntekt vil få mer i barnetrygd.

Mindretallet i utvalget: Nei til inntektsprøving av barnetrygd

– Fattige vil få mindre barnetrygd

ENIG MED KÅRE: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Frode Hansen VG

Dermed vil mange familier som allerede lever under fattigdomsgrensen rammes hvis barnetrygden blir behovsprøvet, ifølge SV lederen.

Statistisk sentralbyrå satte i 2015 lavinntektsgrensen (60 prosent av medianinntekt) på 339.000 kroner for en enslig forsørger med to barn. For par med ett barn er grensen på 382.000 kroner.

Med beregningene til utvalget vil disse familiene få mindre barnetrygd hvis den skal målrettes etter inntekt.

– Det er stikk i strid med det vi har fått høre av dem som vil behovsprøve barnetrygden. De sier at det handler om at folk som er rike ikke trenger barnetrygd, sier Lysbakken.

– Hva med å behovsprøve, men å heve inntektsgrensene noe?

– Da må man bruke veldig mye penger, og det er ikke Høyre interessert i. Dette bør være en kraftig advarsel om ikke å tukle med barnetrygden. Mange familier som virkelig trenger disse pengene vil få mindre og forskjellene vil øke, sier Lysbakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder