STERKE MENINGER: Mange hundre mennesker med sterke og klare meninger tilbragte lørdagen på Youngstorget i Oslo. Foto: Christine Jensen

Klare krav fra Youngstorget: - Krigen i Irak er feil og alle soldater må hjem

YOUNGSTORGET (VG Nett) Hvis det var én ting de mange hundre på Youngstorget i dag var enige om, så var det å få alle norske soldater hjem fra Irak.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Steen startet sin tale med å fortelle om brevet som dokumentarfilmskaper Michael Moore i går leverte til George W. Bush.

TALTE: Reiulf Steen. Foto: Christine Jensen

- Fraværet av helikoptere var stort under redningsaksjonen i det som engang var New Orleans. New Orleans eksisterer ikke lenger! Redningshelikopterne var i Irak, sa den politiske veteranen i sin tale under kulturmønstringen Oslo 2005 på Youngstorget i dag.

Kjente talere

30 totalt forskjellige organisasjoner står bak markeringen som de kaller årets største folkemønstring.

Blant folk på talerstolen var Knut Nærum, Redaktør i Fett, Marte Ryste og leder i Fredsinitiativet, Ingrid Fiskaa.

SMILER FORTSATT: Kristin Halvorsen. Foto: Christine Jensen

Halvorsen enig

SV-leder Kristin Halvorsen var en av de mange hundre som hørte Steen tale. Hun er helt enig i at det er på tide å få soldatene hjem.

- Det er en viktig mobilisering for et rød-grønt flertall. Jeg syns vi skal gjøre som spanjolene og trekke de siste ut fra Irak. Nå er de igjen bare fordi Petersen vil vise politisk støtte til USA, sa Halvorsen til VG Nett.

Hun er helt enig med alle de seks punktene som Folkemønstringen har satt opp.

Kravene er få, men store. De vil stoppe nedskjæringer, få USA ut av Irak, slette u-landsgjelden, stoppe privatiseringen, styrke arbeidsmiljøloven og de mener at Verdens handelsorganisasjon WTO, gjør vondt verre.

Attac Norge, Fellesrådet for Afrika, LO i Oslo, Redd Barna Ungdom, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet i Oslo er blant organisasjonene bak arrangementet.

Høyres Inge Lønning mener Halvorsen, Stoltenberg og LO bør ta avstand fra Attac og Internasjonale Sosialister.

- Jeg er rystet over kravet om å overlate Irak til seg selv. Et slikt krav vil legge landet åpent for terror, vold og ekstremisme av helt andre dimensjoner enn det vi ser i dag. Knapt noen - selv ikke de vestlige land som var hardest i sin kritikk av invasjonen - mener det er en god ide at Storbritannia og USA trekker seg ut umiddelbart, sier Stortingsrepresentant for Høyre, Inge Lønning.

Går i tog

Men beskjeden fra Folkemønstringen til politikerne er klar: De er lei politisk retorikk og valgflesk og krever en ny kurs i norsk politikk - nasjonalt og globalt.

Koordinator for Folkemønstringen, Maria S. Walberg syns de fikk i stand et veldig bra arrangement.

- Vi er stolte av at vi har fått samlet så mange forskjellige organisasjoner om flere viktige saker, sa hun og så ut over den store folkemengden samlet på Youngstorget. Den samme folkemengden toget etterpå gjennom sentrumsgatene for å vise sine standpunkt.

Også Steen var fornøyd med arrangementet etter å ha hatt litt vondt i magen av nervøsitet i nesten en uke.

- Nå er det definitivt over, sa han etter å ha talt til den store folkemengden.

- Det som gleder meg veldig er at det er mange unge som har møtt opp, sa han til VG Nett.

- Spesielt at det er så mange unge kvinner. Det viser at kvinnene ikke bare nøyer seg med å få bestemte rettigheter, men vil være deltakere og engasjerer seg, sa Steen.

SEKS KRAV: Stoppe nedskjæringer, få USA ut av Irak, slette u-landsgjelden, stoppe privatiseringen, styrke arbeidsmiljøloven og de mener at Verdens handelsorganisasjon WTO, gjør vondt verre. Foto: Christine Jensen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder