Dette tjener den nye regjeringen: Mangemillionær som utenriksminister

(VG Nett) Mangemillionæren Jonas Gahr Støre (45) er i en klasse for seg i den nye regjeringen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Jonas Gahr Støre Foto: Scanpix

Gahr Støre, som før jobben i Røde Kors var topprådgiver i konsulentselskapet Econ, hadde en inntekt på hele 7,4 millioner i 2004.

Se hva resten av regjeringen tjener nederst i saken.
45-åringen har i tillegg en formue på svimlende 25 millioner kroner. Han betalte mer enn dobbelt så mye i skatt som nestemann på lista, Jens Stoltenberg, hadde i inntekt i fjor.

Gahr Støre har tjent seg søkkrik på aksjer. Han har eierandeler i flere familieselskaper som til sammen besitter en betydelig aksjeportefølje.

Han skal ha tatt ut hele 22,3 millioner kroner i skattefritt utbytte de fire siste årene.

Formuen stammer fra familiens salg av jernstøperibedriften Jøtul til Norcem på slutten av 1970-tallet.

Mens han var ekspedisjonssjef ved statsministerens kontor ble Gahr Støre beskyldt for å ha brukt sin posisjon til å tjene penger på aksjer. Selv har han hele tiden hevdet at aksjetransaksjonene aldri var påvirket av informasjon han fikk i kraft av sin stilling som sjef for Internasjonal avdeling.

Gahr Støre har vært ekspedisjonssjef under fire statsministre og stabssjef under Stoltenbergs forrige regjering. Han var også direktør i WHO da Gro Harlem Brundtland var sjef.

Gahr Støre beskrives av venner og kolleger som veldig intelligent og effektiv. Men selv om han har hatt mange viktige posisjoner og jobbet mye, er Støre også en familiemann som setter pris på mye tid medsin kone og tre sønner. Han er glad for den nye jobben.

- Det er en veldig spennende jobb. Jeg er glad og gleder meg, sa Støre til NRK en drøy time etter at Jens Stoltenberg presenterte den nye regjeringen.

- Jeg kjenner Utenriksdepartementet veldig godt. Det er et kunnskapshus, og jeg gleder meg til å begynne å jobbe, sa Støre.

Tjente minst

Statsminister Jens Stoltenberg hadde en inntekt på litt over 900.000 i 2004. Etter ham følger forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen med i overkant av 700.000 i inntekt.

Den som tjener minst i den nyutnevnte regjeringen er Arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hansen. Han hadde en inntekt på 283.749 kroner i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder