Tiltalt for plagsomme rop i Holmenkollåsen

INNENRIKS

HOLMENKOLLEN (VG) «Skattefuten kommer», ropte 54-åringen ut i natten i fasjonable Holmenkollåsen. Dette og flere forhold må han nå svare for i Oslo tingrett.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:27

En hel uke er satt av til rettssaken, som er blitt til en straffesak.

Flere familier mener 54-åringen har plaget og terrorisert dem over lang tid. Blant annet skal han ha satt seg opp på hagebordet på fellesarealet og renset negler og tær, mens han stadig skottet opp på nabofamilien som satt og spiste middag. Nabosønnen mistet appetitten og måtte gå fra bordet for å brekke seg.

Selv benekter 54-åringen påstandene på det sterkeste.

- Dette er en ren mobbeaksjon. Jeg er kjent for å være en omgjengelig og dynamisk person. I 50 år har jeg bodd i rekkehus, og jeg har aldri vært i noen nabokrangel tidligere. Dette er ren ondskap, sier 54-åringen til VG.

Nå selger han sin del av rekkehuset og flytter på landet, etter å ha inngått et forlik med naboene sine som innebærer at han må flytte.

54-åringen ble først ilagt en bot på 20 000 kroner, som han nektet å betale.

- Jeg har jobbet mye i hagen, som er til alles beste, og fikk en flis i foten da jeg fikset gjerdet. Jeg måtte dra ut flisen, forklarer 54-åringen til VG.

- Typisk mobbesak

Han stiller nå i retten med advokat Per Danielsen som sin forsvarer.

- Dette er en typisk mobbesak, som bringer fram noe av det verste i mennesker. Det har utviklet seg en lynsjestemning. Fellesskapet har rottet seg sammen mot e´n person, mener Danielsen.

Her er noen av forholdene 54-åringen etter tiltalen må svare for:

Trusler mot den ene naboen utenfor garasjeanlegget: «Nå blir det din tur! Bare vent. Snart blir det din tur . . .», skal han ha sagt, mens han fektet med armene og var aggressiv. Naboekteparet skal ha blitt redd for fysiske angrep, og mistet nattesøvnen.

Parkeringskrøll

Kjøring av kassebilen sin frem og tilbake ca. seks ganger, og på den måten presset den ene naboen nærmere og nærmere en garasjevegg. Høyre forhjul passerte føttene hennes med kun få centimeters klaring. Trakassering av en annen nabo ved en rekke anledninger, ved å parkere bilen sin så nær naboens bil i garasjen, at han ikke fikk opp bildørene. 54-åringen skal også ha laget flere dunkemerker og bulker i naboens bil når han åpnet døren på sin egen bil.

Nistirret

Han skal ha løpt mot naboens bil, lent seg over panseret og glodd inn gjennom frontruten mens han gliste og vinket til naboen.

En kveld sto han i vinduet i annen etasje i huset sitt og glodde rett inn på naboen, som satt og spilte gitar i stuen. Naboen følte seg overvåket. En natt ropte han «skattefuten kommer» mens han sto i sitt eget vindu og nistirret på naboene i en halvtime, samtidig som han vinket til dem flere ganger.

En kveld i januar 2000 spratt han med et byks ut fra en hekk ved sin bolig og opp foran naboen, som skvatt til side med et hopp og prøvde å fortsette rolig mot huset sitt med hjertet i halsen. Han kom raskt etter henne og gikk helt opp i ryggen hennes. Da hun stoppet, gikk han opp på siden bak ryggen hennes mens han gliste rått og sa «godt nytt år, hei, hei».

«Fårete» glis

Ved 13.30-tiden 8. januar tutet han, kjørte fram, stoppet bilen sin, bøyde seg ut sideruten, satte opp et «fårete» glis og vinket febrilsk mot naboene som var i ferd med å sette seg inn i bilen sin.

Søndag 12. november 2000 klokken 14 sa han «du skal bare holde kjeften», «gå inn igjen og gråt» og «du som er offentlig tjenestemann skal bare passe deg for vi har allerede en del på deg, lillegutt», idet han rettet pekefingeren mot naboen.

Naboene ønsker ikke å diskutere den kommende straffesaken i avisen.

- Vi synes denne saken er så kjedelig at vi er blitt enige om ikke å uttale oss, sier en av naboene til VG.