- Bedratt av Nerdrum

Trygve Hegnars vennskap med Odd Nerdrum tok en brå slutt etter at kunstneren kjøpte et hus av Jens P. Heyerdahl og hans daværende kone.

Herrene har ikke vært på talefot på 20 år. Det kommer frem i biografien «Hegnar».

- Vennskapet med Odd Nerdrum endte på en sår måte, forteller Hegnar.

På 70-tallet hang de to sammen støtt; i helgene, i atelieret, på byen. Hegnar gikk for øvrig i sin tid fra dør til dør og solgte kunstmapper inneholdende fire Nerdrum-trykk. Til slutt hadde han solgt for 400 000 kroner. En svimlende sum den gang.

«Hegnar gjorde Nerdrum rik,» heter det i boken.


Ble overtalt

Siviløkonomen holdt også styr på kunstneren, og fylte i mange år ut selvangivelsen for ham. Og hver gang Nerdrum var ferdig med et trykk, fikk Hegnar et av kameraten.

Men brått tok vennskapet slutt. Ifølge boken er denne historien årsaken til det bitre bruddet:

Hegnar er kompis med tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl og var også venn av hans nå avdøde kone Mette. I unge år var for øvrig Mette og Trygve kjærester. Hennes mor hadde en gedigen eiendom i Oslo - i Uranienborg Terrasse. Da hun døde, var Nerdrum svært interessert i å kjøpe huset. Men Mettes mor hadde aldri likt kitch-malerens arbeider, derfor vegret datteren seg for å selge.

Nerdrum fikk imidlertid sin kompis Hegnar til forsøksvis å overtale Mette. Til slutt sa hun og ektemannen ja. På en betingelse: De skulle få bygge hus til sine barn på en tilhørende sideeiendom.

Slik gikk det ikke, skriver Geelmuyden:

«Ikke før hadde Nerdrum overtatt eiendommen, så motsatte han seg bygging ved siden av. Jeg følte meg bedratt. Overfor Mette og Jens opplevde jeg dette som svært pinlig.»


Ingen forsoning

En rasende Hegnar ga Nerdrum ett døgn på å skifte mening.

«Hvis ikke, ville han få alle regnskaper og papirer tilsendt med varebil.»

Nerdrum ga ikke lyd fra seg.

«Da sendte jeg varebilen av gårde. Siden har vi ikke snakket sammen. Noen forsøk på forsoning har det vært, men til ingen nytte.»

Nerdrum skal ha gitt 1,6 millioner kroner for boligen den gang. Nå akter han å selge den for 13 millioner kroner.

VG forsøkte i går å komme i kontakt med Odd Nerdrum uten å lykkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder