KULDEVARSEL: Kombinasjonen streng kulde og sterk vind kan gi skader om folk ikke passer på og kler seg godt, advarer meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo. Foto: Møller, Line

OBS-varsel: Advarer mot sibirkulde og sterk vind

Finn fram ull, fleece og vindtette klær! Tirsdag, onsdag og årets første vårdag torsdag 1. mars blir de kaldeste døgnene i Sør-Norge denne vinteren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette kan føre til skader om folk ikke kler seg godt, advarer meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

Han har varslet 10 til 20 minusgrader og stiv til sterk kuling fra Lindesnes og over hele Sør-Norge nord til Trøndelag for tirsdag og onsdag.

OBS-varsel: Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om fare for ising for fartøyer i Rogaland. Dette er forholdsvis vanlig i Nord-Norge, men mer sjelden i sør: Ved sjøsprøyt over båtene kan sjøvannet fryse til is og danne farlige islag som kan true skipets stabilitet.

– Jeg ser ikke bort fra at dette OBS-varselet om ising blir utvidet til også å gjelde Sørlandet og Telemark, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til VG.

les også

Kuldebølge i store deler av landet neste uke

Her kan du sjekke hvordan vinden påvirker den effektive temperaturen: Hvis målt temperatur er minus 15 C, og det blåser stiv kuling – 16,5 meter i sekunder, vil effektiv temperatur bli nær doblet til minus 29 C!

Test VGs kuldekalkulator her!

les også

Ny prognose: – Sannsynlig med stabil, tørr vinter til over påske

– Vi får noen kalde dager nå i hele Sør-Norge, på grunn av en kombinasjon av et uvanlig sterkt høytrykk over oss, og i tillegg en vedvarende nokså kraftig vind, forklarer meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

Han peker på at tirsdag og onsdag kan bli de dagene som føles kaldest for folk, i og med kombinasjon av uvanlig sterk kulde og sterk vind.

Hans kollega Løvdahl sier at Oslo tirsdag vil få frisk bris som middelvind, og temperatur rundt ti minus.

– Så det kan nok bite litt, sier han.

les også

Elbil på vinterføre: Triksene som gir bedre rekkevidde

Pluss content

Torsdag første vårdag!

– Det er vanskelig å forutsi hvor kaldt det blir på det enkelte sted, for temperaturen varierer veldig med skydekket og om det kommer sol. I natt hadde for eksempel Drevsjø i Hedmark 32,5 minus ved midnatt, men var oppe i minus 17 grader nå i formiddag. Men for Sør-Norge nord til og med Trøndelag kan vi regne mellom 10 og 20 minusgrader nå tirsdag og onsdag, mens vi har denne vinden fra øst, sier Roar Inge Hansen.

– De laveste temperaturene venter vi likevel på torsdag, som er kalenderårets første vårdag 1. mars. Da vil vinden stilne, og da kan temperaturen i innlandet fort synke til rundt minus 30 grader. Det er selvsagt kaldt, men kan likevel oppleves mindre tøft enn de vindfulle dagene i forkant, sier han.

Han ser ikke bort fra at kjente kulde-steder som Drevsjø kan få temperaturk under 35 minusgrader. Med det er likevel et like stykke opp til mars-rekorden på hele 39,9 minus fra 1949.

– Da er det mer sannsynlig at Bergen får ny kulderekord for mars, her er rekorden fra 1987 på 11,0 minus, og her kan de bli noen grader kaldere, antyder han.

les også

Merket ikke frostskaden før det var for sent: Slik så Henriettes (20) hender ut etter vinterøvelsen i Forsvaret

Moderat kaldt i helgen

Fredag ser kulden ut til å dempe seg noe, og med noe sol kan dette bli en fin dag for folk som vil nyte ski og friluftsliv – men fortsatt er det skikkelig vinter.

– Fra lørdag av vil denne kuldebølgen trolig være over, det vil si at vi fortsatt har en vinter-situasjon, men nå med mer moderat kulde. Årsaken er at høytrykket vi har hatt over oss, er svekket, og vi mer har en lavtrykkssituasjon fremover, forklarer meteorolog Roar Inge Hansen.

Ooops: Mens Sør-Norge hutrer i kulden, holder Svalbard på å regne vekk. Her er det meldt 4–5 plussgrader og enkelte anslag venter opptil 50 mm nedbør som regn i Ny Ålesund ...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder