KULDEVARSEL: Kombinasjonen streng kulde og sterk vind kan gi skader om folk ikke passer på og kler seg godt, advarer meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.
KULDEVARSEL: Kombinasjonen streng kulde og sterk vind kan gi skader om folk ikke passer på og kler seg godt, advarer meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo. Foto: Møller, Line

OBS-varsel: Advarer mot sibirkulde og sterk vind

INNENRIKS

Finn fram ull, fleece og vindtette klær! Tirsdag, onsdag og årets første vårdag torsdag 1. mars blir de kaldeste døgnene i Sør-Norge denne vinteren.

Publisert: Oppdatert: 26.02.18 15:12

– Dette kan føre til skader om folk ikke kler seg godt, advarer meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

Han har varslet 10 til 20 minusgrader og stiv til sterk kuling fra Lindesnes og over hele Sør-Norge nord til Trøndelag for tirsdag og onsdag.

OBS-varsel: Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om fare for ising for fartøyer i Rogaland. Dette er forholdsvis vanlig i Nord-Norge, men mer sjelden i sør: Ved sjøsprøyt over båtene kan sjøvannet fryse til is og danne farlige islag som kan true skipets stabilitet.

– Jeg ser ikke bort fra at dette OBS-varselet om ising blir utvidet til også å gjelde Sørlandet og Telemark, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til VG.

Her kan du sjekke hvordan vinden påvirker den effektive temperaturen: Hvis målt temperatur er minus 15 C, og det blåser stiv kuling – 16,5 meter i sekunder, vil effektiv temperatur bli nær doblet til minus 29 C!

Test VGs kuldekalkulator her!

– Vi får noen kalde dager nå i hele Sør-Norge, på grunn av en kombinasjon av et uvanlig sterkt høytrykk over oss, og i tillegg en vedvarende nokså kraftig vind, forklarer meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

Han peker på at tirsdag og onsdag kan bli de dagene som føles kaldest for folk, i og med kombinasjon av uvanlig sterk kulde og sterk vind.

Hans kollega Løvdahl sier at Oslo tirsdag vil få frisk bris som middelvind, og temperatur rundt ti minus.

– Så det kan nok bite litt, sier han.

Torsdag første vårdag!

– Det er vanskelig å forutsi hvor kaldt det blir på det enkelte sted, for temperaturen varierer veldig med skydekket og om det kommer sol. I natt hadde for eksempel Drevsjø i Hedmark 32,5 minus ved midnatt, men var oppe i minus 17 grader nå i formiddag. Men for Sør-Norge nord til og med Trøndelag kan vi regne mellom 10 og 20 minusgrader nå tirsdag og onsdag, mens vi har denne vinden fra øst, sier Roar Inge Hansen.

– De laveste temperaturene venter vi likevel på torsdag, som er kalenderårets første vårdag 1. mars. Da vil vinden stilne, og da kan temperaturen i innlandet fort synke til rundt minus 30 grader. Det er selvsagt kaldt, men kan likevel oppleves mindre tøft enn de vindfulle dagene i forkant, sier han.

Han ser ikke bort fra at kjente kulde-steder som Drevsjø kan få temperaturk under 35 minusgrader. Med det er likevel et like stykke opp til mars-rekorden på hele 39,9 minus fra 1949.

– Da er det mer sannsynlig at Bergen får ny kulderekord for mars, her er rekorden fra 1987 på 11,0 minus, og her kan de bli noen grader kaldere, antyder han.

Moderat kaldt i helgen

Fredag ser kulden ut til å dempe seg noe, og med noe sol kan dette bli en fin dag for folk som vil nyte ski og friluftsliv – men fortsatt er det skikkelig vinter.

– Fra lørdag av vil denne kuldebølgen trolig være over, det vil si at vi fortsatt har en vinter-situasjon, men nå med mer moderat kulde. Årsaken er at høytrykket vi har hatt over oss, er svekket, og vi mer har en lavtrykkssituasjon fremover, forklarer meteorolog Roar Inge Hansen.

Ooops: Mens Sør-Norge hutrer i kulden, holder Svalbard på å regne vekk. Her er det meldt 4–5 plussgrader og enkelte anslag venter opptil 50 mm nedbør som regn i Ny Ålesund ...