Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) startet uken med et besøk hos Babcock Scandinavian Air Ambulance i Tromsø. Torsdag krever SV at han kommer til Stortinget nok en gang for å svare på spørsmål om saken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

SV vil hasteinnkalle Høie til Stortinget

SV krever at helseminister Bent Høie (H) kommer til Stortinget på kort varsel torsdag for å svare på spørsmål om luftambulansesaken, men Stortingets president har avslått hans forespørsel om å ta opp saken.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er kritisk til at Høie ikke har gitt innsyn i dokumenter Stortinget har bedt om å få se. Han ber om å få ta opp saken med Høie til stede etter at Stortinget er ferdig med å behandle sakene som står på den ordinære dagsorden torsdag.

Det er Stortingets presidentskap som avgjør om Høie må komme på kort varsel. Etter det NTB forstår har Høie fått beskjed om å være parat i tilfelle så skulle skje.

les også

Risikerer kontroll-sak: Krever svar på ni spørsmål fra Høie i luftambulanse-saken

Da Stortinget behandlet krisen i luftambulansen forrige torsdag, vedtok flertallet at Høie må offentliggjøre en risikoanalyse om overgang til ny operatør i tjenesten samt hvilke kvalitetsvurderinger som lå til grunn for anbudsrunden, som ble vunnet av Babcock.

Høie sendte onsdag et brev til Stortinget der han svarte at departementet trenger tid til å gå gjennom dokumentene og «vurdere de rettslige aspektene».

– Innsynsbegjæringen vil bli besvart så snart de nødvendige spørsmålene er avklart, skriver Høie.

les også

Bent Høie etter Babcock-møte: – De er godt forberedt

Men Fylkesnes mener det haster. Stortinget har nemlig sin siste møtedag allerede fredag.

– Det virker som Høie vil holde dette borte fra Stortinget, sier Fylkesnes til NTB.

Om det skulle være behov for å holde informasjon i dokumentene borte fra offentligheten, er det likevel mulig å gi stortingsrepresentanter innsyn, mener han.

– Hvorfor følger ikke Høie opp Stortingets vilje? Nå begynner tiden å renne ut, sier Fylkesnes.

Torsdag ettermiddag opplyser Fylkesnes til VG at Stortingets president har svart at hun ikke er innstilt på å ta saken opp til behandling ved møtets slutt torsdag, og begrunner dette med at Statsråden har svart at innsynsforespørselen vil bli besvart så snart nødvendige spørsmål er avklart.

Fylkesnes har bedt om en ny vurdering av hans anmodning av saken, og begrunner dette med at han reagerer på at statsråden foreløpig ikke har sagt noe om hvordan Stortingets vedtak skal følges opp:

Stortinget fattet et vedtak om innsyn i dokumenter for en uke siden, Høie har ikke gjort noe for å følge opp vedtaket, og da er det på sin plass å kalle han inn på teppet, sier Fylkesnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder