SKREDOMRÅDE: Ved dette fjellet i Oldervik gikk det skred onsdag kveld som kuttet strøm- og veiforbindelsen til bygda. Foto: Privat

Troms-bygd uten strøm og veiforbindelse etter skred - beboere evakuert

23 beboere, stort sett barnefamilier, fra Oldervik i Troms er hentet ut med båt etter at et snøskred hindret veiforbindelse og kuttet strømmen i bygda.

  • VG / NTB
  • Andrea Rognstrand
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Vegtrafikksentralen – Nesten alt av veier er stengt i Finnmark

NYTER PÅSKEN: Stig Pettersen i Oldervik ble igjen da halve bygda evakuerte etter snøskred. Familien er godt forberedt med ved, stearinlys og aggregat. Foto: Privat

Men noen av dem som er blitt igjen i bygda tar situasjonen med knusende ro:

– Det er som en påsketur på hytte uten strøm og vann. Da strømmen gikk kokte vi opp en kremet blåskjellsuppe på primusen og åpnet en flaske hvitvin, sier Oldervik-beboer Stig Pettersen til VG.

Familien bor i et av husene som ikke ligger i skredområdet og valgte derfor å bli igjen da kommunen tilbød frivillig evakuering natt til torsdag.

– Vi har to små babyer, så vi ville ikke ta oss ned til kaia, sitte på båt i et par timer og ta inn på hotell, sier Pettersen. Familien er godt turvante og har ved, stearinlys og aggregat i hus. Skulle situasjonen forverre seg har de venner med båt som står klare til å rykke ut.

– Etter det jeg har forstått, ble evakueringen gjort fordi strømmen gikk og det er et par som bare har elektrisk oppvarming i husene, sier småbarnsfaren.

EVAKUERT: Båten MS Aafjord evakuerte beboere fra den skredrammede bygda Oldervik. Her seiler båten inn mot Tromsø. Foto: Privat

80 personer har blitt igjen

Beslutningen om frivillig evakuering ble tatt etter at Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjorde en vurdering av onsdag kveld. Det store skredet som sperret veien og rev ned kraftmastene gikk ved 19-tiden onsdag kveld.

80 personer har blitt igjen i bygda, skriver iTromsø.

Kjempeskavl truer hytta – påskeferien avlyst 

– Det er tre grunner til evakueringen. Bygda er isolert på grunn av skredet. I tillegg er det ikke helt utelukket at det skal gå flere skred. Skredet har også tatt med seg høyspentledningen, så store deler av bygda er uten strøm, sier operasjonsleder Steinar Gudmundsen i Troms politidistrikt til NTB.

Det ble sendt to båter til bygda som hentet folk ut og fraktet dem til Tromsø. Kommunen har sørget for overnatting for de evakuerte inne i byen.

I løpet av torsdagen blir det gjort en ny vurdering av raset og forholdene i bygda.

Det har snødd en del over natten i Troms og temperaturen ligger rundt frysepunktet.

– Vi har hatt tette snøbyger, sludd og litt vind innimellom. Stabilt skitvær, konstaterer sjøkaptein Tårnes.

23 hentet med båt

VG snakket med MS Aafjord da de var på vei tilbake til Tromsø med evakuerte fra Oldervik ved 7-tiden torsdag morgen.

– Vi er på tur til Tromsø nå og stemninga er god. Folk har fått i seg varmen og ladet mobilen. Vi har servert kaffe og kjeks, sier sjøkaptein Kenneth Tårnes på MS Aafjord til VG. Båten har samarbeidet med redningsselskapet for å hente ut de som takket ja til kommunens tilbud om frivillig evakuering fra Oldervik. Det bor rundt 50 personer i Oldervik.

– Når man opplever skred kan det være ganske skremmende. Det er store krefter i sving. Folk setter stor pris på at det ble ordnet med alternativer, sier Tårnes.

– Vi har 21 personer på båten og mange av dem er barn. Det er i hovedsak barnefamilier som har valgt å dra.

Berlevåg uten matlevering i seks dager: – Kan ikke huske at vi har vært isolert så lenge

– Skred kan treffe bebyggelse

Oldervik er et område Norges Geotekniske Institutt følger med på. Bygda er omkranset av et høyt fjell på hver side.

– Nå er det på den nordlige siden at risikoen er størst. Det har blåst nord-nordvestlig vind i lang tid og fokksnø har lagt seg der, sier skredekspert Øyvind Høydal ved NGI til VG.

Skulle det gå et skred der, kan det treffe bebyggelse i bygda.

Han forteller at det har falt 59 centimeter snø i bygda de siste 4 døgnene. Det siste døgnet er det kommet 22 centimeter.

Det er utstedt snøskredvarsel på rødt nivå - det nest høyeste - for store deler av Troms.

– Omfattende ustabile forhold på grunn av store nysnømengder og vind. Noen store naturlige utløste skred ventes, heter det på nettsidene til Varsom.

Folk rådes til å unngå skredterreng og vise stor aktsomhet.

– Det har gått flere skred i Troms det siste døgnet. Noen av dem er utløst av skiløpere, sier Høydal.

les også

Over 30 skred de siste dagene: Frykter ulykkespåske

Flere veistrekninger stengt i Troms og Finnmark

Ifølge Vegvesenets oversikt er minst 10 veistrekninger i Troms stengt som følge av uvær, skred eller fare for skred. I tillegg er E6 ved Kvænangsfjellet stengt på grunn av uvær. Det samme er E6 mellom Storsandnes og Langfjordsbotn, hovedferdselsåra mellom Troms og Finnmark, som er stengt på grunn av snøskred og fare for skred, skriver NTB.

Flere bygder og fiskevær har mistet veiforbindelse som følge av skred. I Nordkapp kommune har flere veier vært stengt siden fredag forrige uke, skriver Dagbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder