SUPER-SABOTØR: Dette offisielle bildet ble tatt i London og lagt i konvolutt sammen med et «siste farvel-brev», som skulle sendes familien hvis agenten ikke kom hjem fra livsfarlige oppdrag. Foto: London Studios Ltd/Britisk arkiv

Skrev boken om Rønneberg: – Britene oppdaget det unike ledertalentet i ham

Den storvokste unggutten fra Norge var bare 23 år gammel, men britene så et uvanlig talent i ham. Han ble valgt til å lede den spektakulære og høyst risikable sabotasjeaksjonen mot tyskernes tungtvannsanlegg på Vemork.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over ett år gammel

Dette forteller journalist og forfatter Gunnar Myklebust (68) – som skrev boken «Tungtvannssabotøren» om nå avdøde Joachim Rønneberg.

Den siste gjenlevende fra den legendariske tungtvannsaksjonen – Joachim Rønneberg døde natt til søndag, 99 år gammel.

HELTEN FRA VEMORK: I 2013 var da 94-årige Joachim Rønneberg tilbake på Vemork – 70 år etter at han ledet den spektakulære og risikable tungtvannsaksjonen. Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

les også

VG fra Vemorkjubileet i 2013: Tungtvannsheltene skjønte hva det handler om

Må forsvare freden

Som hos mange andre overlevende etter 2. verdenskrig, tok det flere tiår før ålesunderen Rønneberg begynte å fortelle om sabotasjeaksjonene han hadde vært med på.

– Når han begynte å fortelle, var det fordi han mente det var nødvendig å forklare yngre generasjoner om at freden og friheten ikke var en selvfølge, men at det kunne være nødvendig å gripe til våpen for å forsvare dette. Det var ikke for å oppnå egen oppmerksomhet og gunst, forteller Myklebust.

I boken formidler han et eget siste farvel-bilde tatt av britene, og som bare skulle brukes dersom han forsvant under oppdrag.

– Sabotørene skrev et siste brev til familiene sine og la dette i konvolutt sammen med bildet. Dette skulle sendes familiene om de ikke kom tilbake, forteller biograf Myklebust.

les også

Krigshelten Joachim Rønneberg: – Man tar en dag av gangen

Pluss content

Ingen krigshelt

Han forteller at den gamle sabotøren hadde takket nei til mange forespørsler om å lage bok, og følte seg heldig og smigret over at Rønneberg til slutt takket ja til å samarbeide med ham.

– Jeg oppdaget snart at han hadde en formidabel hukommelse fra handlingene den gangen. Han nektet å bli kalt krigshelt – for ham var det de som satte livet til som var krigsheltene, han var blant de overlevende. Det var helt overnaturlig, nesten elektrisk å sitte og høre ham fortelle om krigen, i korte, enkle setninger. Han husket alt, forteller Myklebust.

les også

De 100 viktigste nordmennene

Pluss content

Evne til planlegging

Rønneberg var en av de første som ble rekruttert av Norwegian Indepentent Company – en britisk militæravdeling populært kalt Kompani Linge – og fikk gjennomgå en lynrask utdannelse som sabotør i England.

– Det var britene som oppdaget hans talent. Han var den yngste i sabotørgruppen, men fikk ledelsen. Noe av hans styrke var en utrolig evne til planlegging. Aksjonen mot Vemork i 1943 var planlagt med stor grundighet – i detalj fra de kom over Hardangervidda, gjennomførte den nær selvmordslignende aksjonen, og med en troverdig retrettrute etter aksjonen – helt over til Sverige. Og takket være denne planen, som fungerte, ble aksjonen vellykket, forteller Myklebust.

les også

Kronprinsen i sabotørenes fotspor 75 år etter

Venn av kongehuset

Gjennom krigsoppholdet i England utviklet Rønneberg en livslang kjærlighet til landet – og var årlig på opphold i sitt elskede London.

– Han så nærmest England som sitt andre fedreland. Og han var svært avholdt, ikke minst i kretser rundt Imperial War Museum. Det er også en kjent sak at han var på gjentatte besøk hos Dronning Elisabeth og var en kjent person i hennes familie, forteller Myklebust.

Blant amerikanerne med samme interesse for krigshistorie ble den aldrende og flotte nordmannen gjerne omtalt som «Clint Eastwood» – ikke uten en viss likhet.

Gunnar Myklebust besøkte Rønneberg siste gang i forbindelse med hans 99-årsdag i august, og forteller om en svekket, men åndsfrisk kar, som fortsatt hadde sine ukentlige turer til konditoriet i Ålesund for å sitte med gamle venner.

Mer om

 1. Joachim Rønneberg
 2. Andre verdenskrig
 3. Kampen om tungtvannet

Flere artikler

 1. Krigshelt Joachim Rønneberg er død

 2. Pluss content

  – Han kunne ikke la Norge bli «tatt»

 3. Krigshelten Joachim Rønneberg bisatt: – Han var et fint menneske

 4. Pluss content

  Norsk krigshelt fikk personlig brev fra Churchill

 5. Pluss content

  Torpedert av tysk krigsskip – dødsattest henger på veggen

Fra andre aviser

 1. Krigsveteranen Joachim Rønneberg (99) er død

  Aftenposten
 2. Den siste sabotøren er død

  Aftenposten
 3. Et underlig sammentreff

  Fædrelandsvennen
 4. Aftenpostens siste intervju med Rønneberg: – Vi må alltid ha et sterkt forsvar, uavhengig av skiftende trusselbilder

  Aftenposten
 5. Krigsveteranen Joachim Rønneberg er død

  Bergens Tidende
 6. Tungtvannsaksjonen på Vemork ble iverksatt mot bedre vitende

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder