VINTERFØRE: Flere militære kjøretøy var involvert i en ulykke mellom Tydal og Røros. Foto: Ole Håkon Østby / NTB scanpix

Militære kjøretøy i ulykke – to hentet av luftambulanse

Til sammen åtte militære kjøretøy har vært involvert i en ulykke i Trøndelag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ulykken skjedde på fylkesvei 705 ved Stuggusjøen mellom Tydal og Røros, og politiet ble varslet like før klokken 15.30. Det er til sammen åtte kjøretøy og 18 personer som er involvert, sier operasjonsleder Bernt Tiller til VG.

– Fire personer betegnes som skadet. To er fløyet til sykehus med luftambulanse, en person er kjørt til sykehus med ambulanse og én er kjørt til legevakt. Jeg kjenner ikke skadeomfanget.

Har du bilder eller tips? Kontakt VG her!

Han ønsker ikke å si hvilken nasjonalitet de skadede har, men bekrefter at kolonnen ikke er norsk.

– Et av kjøretøyene har havnet ordentlig i grøften, mens resten har kjørt delvis inn i hverandre under oppbremsing. Det er snakk om store militære kjøretøy. Det er tidlig i etterforskningen, så vi kjenner ikke årsaken til ulykken ennå, sier Tiller.

Om to dager starter for alvor NATOs militærøvelse Trident Juncture, hvor 53.000 soldater fra 30 land skal delta. De første militærkjøretøyene rullet i land i Norge allerede i august, og frem til november vil det være militær trafikk på veiene på Østlandet og i Midt-Norge som følge av øvelsen.

Stor oversikt: Slik blir gigantøvelsen

Pressevakten i Forsvaret sier til VG at det var amerikanske styrker som var involvert i ulykken i Trøndelag.

– De militære styrkene på ulykkesstedet samarbeidet godt med politiet. Kolonnen var på tur nordover i forbindelse med forberedelser til øvelsen som starter på torsdag, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Vanskelige kjøreforhold

Først meldte politiet at en person var fastklemt, men dette viste seg senere ikke å stemme. Det er kraftig snøvær i området, noe som også skapte trøbbel for politiet – som brukte ekstra tid på å komme frem til ulykkesstedet.

– Det er skikkelig vinterføre med snøstorm, og det ligger snø på veiene, sier Tiller. Yr melder om vanskelige kjøreforhold i området.

Han forteller at veien er stengt, og at den kommer til å forbli stengt en god stund fremover. Militærpolitiet er varslet og er straks på stedet.

Kun timer etter ulykken rykket politiet like før klokken 19.30 ut til en ny ulykke: Denne gangen mellom en buss og et militært kjøretøy på riksvei 30 i Glåmos i Røros. Bussjåføren er lettere skadet, melder Trøndelag-politiet.

67 skader og klager

Så langt er det registrert 67 hendelser siden de første militærkjøretøyene rullet i land i august, skriver NTB.

Når stridsøvelsene starter opp om få dager, er det ventet at antall klager og hendelser kommer til å øke betraktelig. Forsvaret har bestemt seg for å publisere daglige rapporter om skader og hendelser på Forsvaret.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder