PRIORITERER IKKE KRF-FLØRTING NÅ: - Partisekretær Kjersti Stenseng sier at det viktige nå ikke å banke på hos andre parti, men å dyrke egen grasrot. Foto: Mikalsen, Helge

Ap-Stenseng: Ap må ha 30 prosent

STOCKHOLM (VG) Fire er blitt til tre i ledelsen i kriserammede Ap. Partisekretær Kjersti Stenseng (43) seiler opp som den som skal fylle Trond Giskes (51) plass på venstresiden i Ap. Hun er klar for å ta mer ansvar og setter en grense for hva de over tid kan tåle.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mandag samlet arbeiderbevegelsen i Norden seg til den 25. Samak-konferansen: Toppene i LO og de sosialdemokratiske partiene møtes til kongress hvert fjerde år for å diskutere felles utfordringer.

Møtet synliggjør krisen i Arbeiderpartiet: Avgått nestleder Trond Giske var husvarm på dette møtet. Mandag var han ikke der. Partileder Jonas Gahr Støre (57) var der og innledet. På første benk satt nestleder Hadia Tajik (34) og partisekretær Kjersti Stenseng: Trioen skal lede partiet til landsmøtet i 2019.

VG setter seg ned med den minst profilerte av dem, Kjersti Stenseng. Hun har stått i maktkampene og Metoo-stormen, hvor varslene har kommet inn i stort tempo, og hvor maktkamp og fem varslingssaker rammet mektige Trond Giske så hardt at han måtte gå.

les også

Giske tilbake på den politiske scenen neste uke

– Vi er et bredt folkeparti og skal forbli det. Vi står foran store utfordringer for å øke oppslutningen fra under 25 til 35 prosent. Det skal vi greie, sier Stenseng.

– Går det en grense på 30 prosent; det er ikke mer enn halvannet år til kommunevalget?

– Ja, det går en grense på 30 prosent: Vi skal over tid ikke være under 30 prosent, det går ikke.

les også

Haddys nådeløse oppgjør med Støre

– Det er for enkelt å si at vi er ferdig med det vonde

Hun sier at de for å komme videre ikke bare kan vende ryggen til krisen de har vært gjennom: Hun erkjenner at Ap i dag fremstår som et splittet parti.

– Ja, det er en utfordring vi står overfor. Det er for enkelt å si at vi er ferdige med det vonde og vanskelige. Vi skal gjennom prosesser nå, hvor vi skal ta med grasrota i partiet og LO, slik at de opplever at det er de som er fundamentet i partiet og ikke Oslo-makten.

– Fra utsiden ser det ut til å være mange akser som splitter: Giske-leiren mot Tajik, venstre mot høyresiden i partiet nå som Giske er borte fra ledelsen, sentralstyret mot Stortinget/rådgivere og Oslo mot resten av landet?

– Det er ingen tvil om at vi har en jobb å gjøre for å samle partiet. Vi må bruke tid på det. Vi har vært gjennom en ekstremt tøff periode, først valgnederlaget og så varslene mot Giske.

les også

Styrket Jonas - svekket parti

– Avsluttet

– Støtter du Giskes vurdering av at det er flere av de fem varslingene som ikke er brudd på partiets regelverk?

– Partiet har avsluttet behandlingen av sakene som omhandlet Giske. Det har sentralstyret sluttet seg til.

– Er du den nye lederskikkelsen på venstresiden i Ap nå som Giske er menig?

– Jeg er en av tre i ledelsen og vi skal ta partiet videre sammen. Jeg har selv bodd størsteparten av mitt liv i Gudbrandsdalen og tilbragt de fleste av mine yrkesaktive år utenfor politikken. Det er viktig erfaring å ha med inn i politikkutvikling der by/land-dimensjonen vil stå helt sentralt.

Vi spiser laks og salat i matsalen på et Stordalen-hotell ved Arlanda flyplass.

les også

Giske la frem varslersakene i brev til sentralstyret

– Et stort ansvar

Hun sier den viktigste utfordringen å gjøre noe med, dreier seg om medlemmers følelse av avstand.

– Det er maktkamp, intriger og lekkasjer folk på grasrota er oppgitt over, sier hun.

– Nå er det ikke «by og land, hand i hand», men «by og land, mann mot mann»?

– Det er i hvert fall mange der ute som melder inn at stridighetene som har preget vårt parti den siste tiden står i veien for å drive politikk. Og det er jeg helt enig i. Det er det som skjer i partiet vårt, på grasrota, i kommunestyrene og arbeidsplassene, som må danne grunnlaget for snuoperasjonen. Vi har 205 ordførere i Norge etter et meget godt valg i 2015. Det kjenner jeg på som et stort ansvar. Vi har så mange dyktige ordførere og politikere over hele landet, som driver partiet vårt. De fortjener at politikken snart havner i fokus.

les også

Tom Tvedt om samboer Stenseng: - Vi finner rom til å ta vare på hverandre

– Ikke viktig å banke på hos andre parti

– Og så er det slik at det er vanlige folk og deres hverdag som folkepartiet Ap må lage politikk for.

– Å satse på å få tilbake velgere fra grasrota til LO rimer dårlig med flørt mot KrF og sentrum?

– Det viktige nå er ikke å banke på hos andre partier, men å styrke tilliten blant egne medlemmer, velgere som tvilte på oss ved dette valget og LO sine medlemmer, som ønsker et sterkt Arbeiderparti som en tydelig motvekt mot en trippelblå regjering.

– Flere har trukket frem at mange på denne grasrota reagerte på Støres økonomi og bakgrunn, og at det bidro til at oppslutningen om Ap i LO sank fra over 50 prosent til ned på 30-tallet ved valget?

– Vi har ulik bakgrunn, det er en styrke, og vi skal bevise gjennom politikken at vi kan skape et nytt stort folkeparti igjen. I mars 2002 hadde Ap 14 prosent oppslutning på enkeltmålinger; vi klarte å reise oss igjen da, og det skal vi klare denne gangen også.

les også

Støre om metoo: - Jeg er preget av de seks ukene, dette er vondt alle veier

– Ingen debatt

– Dere er nå tre tilbake i ledelsen. Hvis Støre skulle ønske å slutte, er du kandidat til å overta; du tilhører venstresiden i partiet og kommer fra distriktene?

– Det er ingen debatt: Jonas er og skal være vår leder. Vi er tre i ledelse nå, som skal løfte partiet. For egen del er jeg veldig bevisst på at Norge er veldig mye mer enn Oslo og at mye av verdiskapningen skjer i distriktene. I kjølvannet av regions-diskusjonen er det mange utfordringer å gripe fatt i, som er viktig for distriktene og for Ap, sier 43-åringen, som kommer fra Nord-Fron i Oppland.

– Det er et stort behov for vårt parti å gripe fatt i de utfordringene som våre innbyggere og politikere i distriktene opplever i hverdagen. Vi skal gi grasrota vår eierskap over politikken. Vi skal også være bevisst på at det ikke er noen i toppledelsen nord for Dovre.

PS! Samak-møtet var det første store arrangementet i regi av LO og de sosialdemokratiske partiene, hvor deltakerne ikke fikk gratis øl, vin og avec på festen: Metoo gjorde at de måtte betale selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder