Kjersti Toppe (Sp): Har problemer med å stole på Høie

Helseminister Bent Høie (H) sier Babcock kan levere på kontrakten, og bidra til å heve kvaliteten på luftambulansetjenesten. Kjersti Toppe (Sp) svarer at hun har problemer med å stole på ham. KrF har ikke bestemt seg.

 • Martha C. S. Holmes
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

Det var høy temperatur da helseminister Bent Høie (H) var kalt inn på teppet for å redegjøre om den akutte krisen i luftambulansetjenesten tirsdag formiddag. Etter redegjørelsen fikk han krass kritikk fra opposisjonen.

I Stortinget avviste Høie å å annullere kontrakten med Babcock:

les også

Telle trekker seg etter dobbeltrolle-kritikk

– Et brudd vil ha store økonomiske konsekvenser fra helsesektoren. Det er snakk om betydelige beløp som måtte gå på bekostning av pasientbehandling. En videreføring med dagens leverandør ville være ulovlig. Jeg vil sterkt advare mot at vi kommer i en slik situasjon.

Han sier at det ikke er grunnlag for å hevde annet enn at anbudskonkurransen er gjennomført på rett vis. Han sier at å operere fly krever spesiell kompetanse, og er noe det offentlige bør drive med.

– Etter min mening er ikke det en kompetanse vi bør skaffe oss. Private aktører har vært pionerer på dette området, og vi har lang og god tradisjon for samarbeid.

Kan levere

– Det er ingenting ved situasjonen som nå har oppstått som skulle tilsi at Babcock ikke kan levere luftambulansetjenester i tråd med kontrakten, sier Høie.

Han sier kontrakten med Babcock bidrar til å heve kvaliteten på luftambulansetjenesten:

– Kontrakten bidrar til å heve kvaliteten på tjenesten. Fra 1. juli 2019 blir det blant annet nye kortbanefly på alle baser. Disse flyene vil ha bedre navigasjonsutstyr og bedre sikkerhetsutstyr om bord, og fly raskere enn idag.

les også

Mistet halvparten av kollegene på en måned: – Vi ser ingen løsning ennå

Luftambulanse-krisen oppstod da Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA), som vant anbudskonkurransen for å ta over luftambulansetjenesten, forhandlet med Flygeforbundet om en avtale for pilotene.

Få oversikt: Dette er luftambulansekrisen

Toppe: Problemer med å stole på Høie

– Vi har også hørt disse forsikringene før om alle slags nye tiltak som skal gjøre at dette skal være et bedre tilbud når den nye operatøren overtar. Jeg vil minne om at de ikke vant på kvalitet, de vant på pris, sier Kjersti Toppe (Sp)

Hun har liten tiltro til forsikringene fra Høie om at det blir bedre, og sier hun har problemer med å stole på ham.

– Hvordan kan vi stole på at de forsikringene vi hører nå faktisk blir en realitet og ikke at situasjonen ble verre slik som har skjedd før? spør hun.

– Det vil koste å annullere en kontrakt. Men det vil og koste å la være. Og ødelagte liv har og en verdi.

Ingvild Kjerkol (Ap) kaller krisen «en nasjonal beredskapskrise som dessverre er godt varslet», og mener helseministeren har «oversett anbefalinger fra faglig hold» om å utrede anbudssystemet, og advarsler om at man måtte sikre kritisk personell ved å legge betingelse om virksomhetsoverdragelse inn i anbudet.

KrF: Ikke sikre på at systemet fungerer

Ap, Sp, SV og Rødt har gått sammen om å kreve at den nye operatøren Babcock ikke vil få starte ambulanseflytninger i Norge fra sommeren 2019. Rødts forslag om å skrote kontrakten og la helsevesenet overta fly-driften skal hastebehandles i helse- og omsorgskomiteen.

KrF, som er i vippeposisjon, har ikke bestemt seg. Men de ønsker å utrede om luftambulansen blør drives i offentlig og ideell regi, eller av kommersielle.

– Statsråden har stor tro på anbudssystemet. Jeg er ikke så skråsikker på at systemet fungerer godt. Jeg mener at det nå er riktig å gjennomføre en utredning av om luftambulansedrift bør drives i offentlig/ideell regi eller om vi skal fortsette som i dag, skriver nestleder Olaug Bollestad i KrF til VG.

les også

Seks av ni ambulansefly delvis utmeldt de neste dagene: – Kritisk dårlig beredskap

– Aller viktigst ville det vært om vi ble kvitt foretaksmodellen. Denne saken er enda et eksempel på at det er uholdbart når Storting og regjering ikke har politisk kontroll med prosesser og kontrakter.

Hun skriver at det er alvorlig Høie sier beredskapen er redusert også i dag, at det ikke går an å leve med den usikkerheten, og at Regjeringen har ansvar for beredskapen.

– Det er bra at det settes inn ekstra ressurser. Nå må befolkningens sikkerhet trygges med akutte, kompenserende tiltak.

SV: Regjeringen bør ta kontroll over luftambulansetjenesten

SV vil fremmer etter Høies redegjørelse enda seks forslag i Stortinget med «flere konkrete løsninger» for å sikre raskest mulig beredskap.

– Høie har rotet til beredskapen med en dårlig konkurranseutsetting som setter pris foran kvalitet og trygghet, sier Nicholas Wilkinson, som sitter i helse- og omsorgskomitéen for SV.

les også

Bent Høie advarer opposisjonen mot flykontrakt-brudd

– Regjeringen bør ta over kontrollen og styringen av luftambulansetjenesten til krisen er løst. Virksomhetsoverdragelse må garanteres så kompetansen og de ansatte alle kan fortsette i arbeid.

De vil ikke stenge for samarbeid med private ideelle som Norsk Luftambulanse.

Frp: Advarte

Bård Hoksrud, medlem i Helsekomiteen fra regjeringspartiet Frp, advarte fra Stortingets talerstol mot å følge Rødt’s forslag om å forkaste anbudet og bygge opp luftambulanse-flåten i statlig regi:

– Det er uredelig å forsøke å gi det nye selskapet skylden for problemene som dagens operatør har. Det er dagens selskap som har ansvar for å levere, sa Hoksrud.

Mer om

 1. Bent Høie
 2. Beredskap
 3. Norge
 4. Helse
 5. Luftambulansen
 6. Stortinget

Flere artikler

 1. Høie avviser politiske føringer for luftambulanse-anbudet

 2. Helse- og omsorgskomiteen skal hastebehandle Rødts forslag om å annullere luftambulanse-anbudet

 3. Ap og KrF: Åpner for nytt luftambulanse-anbud

 4. Presset Solberg om Luftambulansekrisen: – Situasjonen i dag er ikke tilstrekkelig

 5. Flertall på Stortinget: Vil utrede statlig luftambulanse

Fra andre aviser

 1. Kort sagt, torsdag 12. desember

  Aftenposten
 2. Høie forsvarte seg i Stortinget

  Aftenposten
 3. SV: – Høie må bli på jobb til luftambulansekrisen er løst

  Bergens Tidende
 4. Opposisjonspartiene: – Annuller anbudet om luftambulansetjenesten

  Aftenposten
 5. Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken

  Fædrelandsvennen
 6. Høie om ambulanseflyene i Nord-Norge: – Ikke riktig at dette var et spareanbud

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder