Økokrim pågrep og siktet datageni

16-åring i avhør til langt på natt

Etter anmeldelse fra amerikanske filmselskaper aksjonerte Økokrim i går ettermiddag mot datakjendisen Jon Johansen (16) fra Steinsholt i Vestfold.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Både han og faren er siktet for brudd på både straffeloven og åndsverkloven, med strafferammer på henholdsvis to og tre års fengsel. Bakgrunn for siktelsen er Jon Johansens deltagelse i utvikling og distribusjon av dataprogrammet DeCSS, et program som gjør det mulig kopiere DVD-filmer.

Anmeldt far og sønn

- Vi har anmeldt Jon og Per Johansen på vegne av MPA og DVD CCA, bekrefter advokat Espen Tøndel hos advokatfirmaet Simonsen Musæus. MPA (Motion Picture Assosiation) består av gigantene Walt Disney, Sony Pictures, MGM, Paramount Pictures, 20th Centry Fox, Universal Studio og Warner Bros. Altså de syv største filmselskapene i USA. DVD CCA (Copyright Control Assosiation) skal kontrollere og beskytte opphavsrett til DVD-produkter.

Det er med andre ord mektige krefter som nå er satt i sving mot den norske 16-åringen. Men Tøndel benekter at Jon nå blir gjort til syndebukk for å statuere et eksempel.

- Nei, det er viktig å få frem at det er straffbart å trenge inn i disse systemene og filmene, sier Tøndel.

I nesten åtte timer satt Jon Johansen i avhør. Han måtte utlevere mobiltelefonen sin, alle passord på datamaskinene og et antall CD-plater. Men han lar seg ikke skremme av de alvorlige anklagene.

- Ikke kopibeskyttet

- Siktelsen er feilaktig. Kodene på DVD-platene er ikke en kopibeskyttelse, men en avspillingsbeskyttelse. Vi har bare gjort det mulig å spille av DVD-film på våre datamaskiner, hevdet han overfor VG i natt.

- Filmselskapene vil prøve å kontrollere hvem som skal få spille hvilke filmer på DVD-maskiner de har godkjent, med sine koder og soner. Det ønsket respekterer ikke vi. Dette handler om ytringsfrihet, sier unge Johansen.

De er foreløpig de eneste i verden som er blitt anmeldt, etter at MPA i forrige uke fikk medhold i amerikansk rett i krav om at alle Internett-linker til DeCSS må fjernes. Men han angrer ikke på at han sto frem med fullt navn etter at nyheten om DeCSS ble kjent.

- Noen må jo ta opp denne kampen, flirer han, og forbereder seg på en lang natt. En full rapport om Økokrims aksjon skal skrives og legges ut på nettstedet www.slashdot.org. Derfra vil den i løpet av natten og morgentimene i dag spres verden rundt.

Vekket oppsikt

Jon Johansen ble datakjendis over natten i november i fjor da det ble kjent at han sammen med to venner i datagruppen MoRE knekket kodene som skulle beskytte de nye DVD-filmene mot kopiering. Nyheten vekket enorm oppsikt i det internasjonale datamiljøet - og i den amerikanske filmindustrien.

Jon, som da var 15 år, ble kontaktet av advokatfirmaet Simonsen Musæus med beskjed om at Internett-linker til DeCSS måtte fjernes. Samtidig har også MPA mobilisert i det amerikanske rettssystemet. Deres krav om fjerning av linker til DeCSS ble først avvist. Men i forrige uke fikk de medhold både i California og New York.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder