KRAFTIG BRANN: 2. oktober brant det kraftig i leiligheten hvor Terje Sjåberg (52) ble funnet død i Gamlegrensa i Skien. 4. oktober ble en mann siktet for drapet på ham.

KRAFTIG BRANN: 2. oktober brant det kraftig i leiligheten hvor Terje Sjåberg (52) ble funnet død i Gamlegrensa i Skien. 4. oktober ble en mann siktet for drapet på ham. Foto: VG-tipser / Privat

Politiet mener Terje Sjåberg (52) ble knivdrept før påsatt brann

Kvinnen (27) som er siktet for å ha tent på sin egen leilighet i Skien, har forklart at samboeren (30) drepte Terje Sjåberg (52) med kniv.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi har kontroll på det vi mener kan være et drapsvåpen, sier politiadvokat Kjell Ove Ljosåk i Sør-Øst politidistrikt til VG.

Sjåberg ble funnet død etter en voldsom brann i førsteetasje i en boligblokk i Skien mandag 2. oktober.

Bakgrunn: Mener Sjåberg lå død hele helgen

To dager senere ble en 30 år gammel mann siktet for å ha drept Sjåberg og tent på leiligheten, mens kvinnen (27) som bodde der, kun er siktet for ildspåsettelsen.

Kvinnen er overført fra varetekt til en institusjon og ble i slutten av november avhørt på nytt. Da forklarte hun at mannen, som nylig hadde flyttet inn hos henne, drepte Sjåberg med kniv fredag 29. september.

Kvinnen har i avhør beskrevet Sjåberg som en god nabo hun kjente godt, og som var på besøk hos henne, forteller hennes forsvarer Bjørn Nærum.

– Hun tar fullstendig avstand fra handlingene og erkjenner ikke straffskyld. Det hun har forklart, er at mannen både utførte drapet og satte fyr på leiligheten, sier Nærum.

– Det skal ha gått tre dager fra drapet til ildspåsettelsen. Hva har hun sagt om tiden mellom handlingene?

– Det har hun ikke gått nærmere inn på. Hun bodde i leiligheten og har forklart at hun var hjemme både fredag og mandag, men mener mannen har all skyld.

BRANT HER: I denne leiligheten, der begge de siktede bodde, brant det kraftig 2. oktober. På verandaen ble Terje Sjåberg (52) funnet død. Foto: Roger Neumann VG

Den 30 år gamle mannen sitter fortsatt varetektsfengslet. Utenom to ufullstendige forklaringer kort tid etter pågripelsen 4. oktober, har han ikke ønsket å snakke med politiet. Han nekter straffskyld både for drap og ildspåsettelse.

– Han er kjent med at hun legger skylden på ham, men har ikke ønsket å la seg avhøre på nytt, sier mannens forsvarer Andreas Nyhaug.

Vennene i sorg: Slik beskriver de Terje Sjåberg

Ljosåk ønsker ikke å svare på om politiet har en formening om hva som kan være motivet for drapet. Den foreløpige obduksjonsrapporten slår heller ikke fast noen sikker dødsårsak.

STORE SKADER: Det var på denne verandaen at Terje Sjåberg (52) ble funnet drept mandag 2. oktober. Slik så det ut på stedet to dager senere. Foto: Roger Neumann VG

Den drapssiktede mannen flyttet inn hos kvinnen bare en drøy måned forut for hendelsen. Terje bodde i samme oppgang som de to, men i 10. etasje.

Freddy (66) skulle møte Terje: – Han er vanligvis punktlig, så jeg syntes der var rart

Etter det VG kjenner til, leide den drapssiktede mannen tidligere i år annen etasje i en garasje i Skien. Mannen ble imidlertid kastet ut etter bare tre måneder, fordi han ruset seg og var svært vanskelig å forholde seg til.

Begge de to siktede er tidligere straffedømt – han for blant annet bedrageri og for å ha båret kniv på offentlig sted. Hun er dømt for vold mot politi, ervervelse av narkotika og for flere ganger å ha kjørt i påvirket tilstand.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder