SLIK ENDRES ABORTLOVEN: Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad og helseminister Bent Høie (H) presenterte forslaget om å ta bort selvbestemmelsesretten til fosterreduksjon, på en pressekonferanse tirsdag. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tvillingabort skal til nemnd – Ap varsler omkamp

Erna Solbergs flertallsregjering legger nå fram forslaget om å sende alle søknader om fosterreduksjon til behandling i nemnd, slik KrF fikk Høyre, Frp og Venstre med på. Nå varsler Ap at de vil endre loven tilbake ved første mulighet.

– Det vil ikke lenger være selvbestemmelse for fosterreduksjon i Norge, sier helseminister Bent Høie (H) da han la fram regjeringens forslag til endring av abortloven sammen med KrFs fungerende leder, Olaug Bollestad.

Et endelig forslag vil komme til Stortinget før sommeren. Men først skal lovendringen ut på offentlig høring hvor alle kan si sin mening, fram til april.

les også

Slik endres abortloven: KrF og Erna tapte abort-slaget

Ap: vil endre tilbake

Ap varsler allerede nå at et annet flertall i Stortinget vil endre loven tilbake til dagens praksis.

– Dette er en historisk innskrenkning av abortloven. Man endrer abortloven og det er ikke lenger anledning til å bestemme selv innenfor grensen for fri abort, sier Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talskvinne til VG.

– Er dette en tapt sak for Ap?

– Nei på ingen måte. Vi kommer til å reversere dette så snart vi får flertall for det. Det går ikke an å forsvare denne nemnd-praksisen, sier Kjerkol.

les også

Ap godtar ingen endringer: Lover abort-kamp i Stortinget

Må søke abortnemnda

Regjeringen foreslår nå at kvinner som ønsker fosterreduksjon må søke abortnemndene om det, slik de fire regjeringspartiene enige om på Granavolden i januar.

Abort kan bare innvilges etter de regler som gjelder i dag, som alder, familiesituasjon og faren for spontanabort eller tidlig fødsel.

Helseminister Bent Høie sier at nemndene også skal legge vekt på kvinnens bedømmelse av sin egen livssituasjon.

les også

Kommentar: Også feminister må tåle etiske debatter

24 inngrep til nå

Siden 2016 har det vært 24 selvbestemte fosterreduksjoner i Norge, ifølge Helsedepartementet.

Men verken Bollestad eller Høie tror at innstramningen i loven vil redusere antallet aborter i Norge.

– Dette handler først og fremst om å velge vekk en foran en annen. Det er en seleksjon som er en juridisk, etisk og medisinsk utfordring. Vi har i tillegg en egen handlingsplan om en større reduksjon i antallet aborter. Dette gjelder ikke mange, men det er den etiske utfordringen som har vært viktig for KrF, sier Bollestad til VG.

– VI vet ikke hvor mange av de 24 som hadde fått ja med den nye bestemmelsen. Dette er ikke et verktøy for å redusere aborter i Norge. Regjeringen jobber med en handlingsplan med mål om å redusere antallet aborter med en tredel i løpet av 10 år, sier Høie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder