ÅPEN: Jonas Gahr Støre er åpen for at Sylvi Listhaug kan fortsette i regjeringen. Foto: Jørgen Braastad

Ap og KrF åpner for at Listhaug kan bytte departement

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for at Sylvi Listhaug (Frp) kan fortsette i regjering hvis hun får et annet departement. – En fordel, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Artikkelen er over to år gammel

– Arbeiderpartiet støtter et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug som justisminister. Det er justis- og beredskapsministeren som har opptrådt på en måte som vi mener ikke er forenelig med tillit, sier Støre til NRK.

les også

Solberg mener Støre har gått for langt

Han understreker at statsminister Erna Solberg (H) står fritt til å flytte rundt på sine statsråder, og at Ap vil akseptere at Listhaug får en annen statsrådspost.

– Ja, det vil vi gjøre. Skulle det skje før tirsdag, er hun ikke lenger justisminister. Da er det ikke grunnlag for mistilliten, sier Støre til statskanalen.

En annen situasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide gir et lignende signal. Partiets stemmer blir avgjørende når Stortinget skal stemme over mistillitsforslaget tirsdag formiddag.

Overfor Aftenposten understreker Hareide at det vil være en helt annen politisk situasjon dersom Listhaug på dette tidspunktet har et annet ansvarsområde.

AVGJØR: KrF-leder Knut Arild Hareide må i løpet av et par dager ta stilling til mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug. Foto: Tore Kristiansen

På spørsmål om det ville være en fordel om Listhaug får en annen post før mistilliten behandles, skriver han i en SMS:

– Ja, det ville være en fordel.

– KrF skal behandle mistillitsforslaget på mandag i Landsstyret og stortingsgruppa. Jeg avventer å kommentere til vi har behandlet saken på mandag, skriver parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan i en SMS til VG.

Statsminister Erna Solberg har foreløpig ikke svart VG på om det er aktuelt å flytte Listhaug til et annet departement. Heller ikke Siv Jensen eller Jonas Gahr Støre har foreløpig besvart VGs henvendelser.

les også

Listhaug legger seg flat: – Jeg gir en uforbeholden unnskyldning

Carl I. Hagen kritiserer Solberg og Støre

Carl I. Hagen rister kraftig på hodet av Støres åpning for at Listhaug kan forbli i regjeringen, men i et annet departement.

– Det er det frekkeste jeg har hørt. Han har da ingenting med hvilke posisjoner statsministeren mener de ulike statsrådene skal ha. Makan til frekkhet, sier Hagen.

Hagen har de siste dagene smelt til mot både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Dersom det ender med at Listhaug må gå av, mener Hagen at Frp bør gå ut av regjering.

– Jeg håper og tror at det ikke vil skje, men hvis Solberg mener Listhaug må gå av, så må Siv Jensen og de andre Frp-statsrådene også forlate regjeringen. Da må Siv Jensen og Frp gå i opposisjon, sier Hagen.

– Hva skjer hvis Listhaug må gå og Jensen og de andre Frp-statsrådene bestemmer seg for å bli?

– For meg er det utenkelig å svikte Frps mest populære politiker på den måten.

KRITISK: Carl I. Hagen sier Frp bør gå ut av regjering hvis Sylvi Listhaug må gå av. Han er kritisk til at Solberg ikke forvarte Listhaug fra første stund. Foto: Tore Kristiansen

Han er meget kritisk til at Solberg ikke fra første stund gikk ut og forsvarte Facebook-meldingen til Listhaug.

– Substansen i meldingen til Listhaug var at man skal frata passene til fremmedkrigere. I stedet for å gå ut og støtte det, la Solberg seg helt flat og havnet på defensiven. Jeg har aldri sett så dårlig politisk håndverk.

KrF avgjør

I løpet av torsdag og fredag denne uken stilte Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og MDG seg bak mistillitsforslaget mot Listhaug, som ble fremmet av Rødt.

Forslaget kom etter rabalderet om justisministerens Facebook-innlegg om terror og Arbeiderpartiet.

les også

Dette betyr mistillitsforslaget for regjeringen

Får mistillitsforslaget flertall, kan statsminister Erna Solberg fortsette som regjeringsleder uten Listhaug, eller stille et kabinettsspørsmål. Det betyr at hun sier at hele regjeringen går av om ikke Stortinget gir Listhaug fortsatt tillit.

Foto: Tore Kristiansen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder