Slik reagerer de på at Listhaug trekker seg

Høyres parlamentariske leder kaller Listhaugs avgang voksen, mens Arbeiderpartiet, SV og MDG mener Listhaug ikke har skjønt alvoret i saken.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg kan garantere at Silvi Listhaugs politiske karriere ikke er over. Den har knapt begynt, sa Frps partileder Siv Jensen på en pressekonferanse tirsdag.

Hun sier Frp var rede til å gå ut av regjeringen om det hadde blitt vedtatt et mistillitsforslag mot Listhaug. Nå forlater Listhaug istedet statsrådposten, og går tilbake til Stortinget.

Høyres Michael Tetzschner kaller Listhaugs avgjørelse klok. Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, kaller avgjørelsen voksen.

les også

Sylvi Listhaug (Frp) presset til å gå av: – Støre er ikke egnet som statsminister

– Sylvi har tatt en modig og voksen avgjørelse og satt partiet sitt og regjeringen foran seg selv. Det har vært et voldsomt kjør og jeg håper regjeringen nå kan gå videre, sier han til VG.

Reagerer på Listhaugs kommentarer

Ap-leder Jonas Gahr Støre er også glad for Listhaugs beslutning om å trekke seg, men mener slett ikke kommentarene hun kom med da hun gikk av var voksne.

Han mener dagens opptreden fra justisminister Sylvi Listhaug viser at hun ikke har skjønt alvoret i saken som førte til at hun gikk av, og sier statsminister Erna Solberg burde satt foten ned tidligere.

les også

Støre om Listhaugs begrunnelse: – Ikke en statsråd verdig

SV-leder Audun Lysbakken er langt på vei enig med Ap-lederen.

– Begrunnelsen Listhaug gir for å gå av som justisminister, viser hvorfor mistillit var nødvendig. Med sin harde ordbruk bekrefter hun selv at det var en tom unnskyldning hun ga i Stortinget, sier Lysbakken.

les også

Listhaug legger seg flat: – Jeg gir en uforbeholden unnskyldning

– Vi har en sterkt svekket regjering, hvor Høyre og Venstre fortsatt er i allianse med høyrepopulismen. Og SV vil nå fort fortsette å jobbe for å samle opposisjonen mot regjeringen så ofte som mulig.

Stortingsrepresentant Per Espen Stoknes i Miljøpartiet De Grønne (MDG) sier Frp er gode til å spille offerrollen.

– Hun karakteriserer motstanderne som idioter, en barnehage og kaller det en heksejakt hvor hun er et stakkars offer. Det er en rolle som Frp har rendyrket i mange år, så det kommer ikke som noen overraskelse, sier Stoknes.

les også

Seks dramatiske døgn i bilder

Helgheim: Det er Støre som splitter

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim har på sin side forståelse for avgjørelsen til Listhaug, og kritikken hun kom med av Støre da hun kommenterte sin avgang tirsdag morgen

– Når Støre bruker saken til å ta et oppgjør med høyreekstreme ved å peke på helt vanlige kvinner og menn som sympatiserer med Frp, er det meget alvorlig. Det er bra hun tok til motmæle, sier han til VG.

Han mener deler av opposisjonen tror de har monopol på anstendighet og korrekte meninger.

– Sånn er det ikke. Det Støre gjør, er å skape en enorm splittelse som er meget skadelig.

Partifelle Bård Hoksrud (Frp) sier til VG at han er lei seg for at Listhaug går.

les også

Listhaug ble forlatt av sine egne

– Sylvi har gjort en svært god jobb som justis-, beredskap og innvandringsminister, så jeg er veldig lei meg over at Sylvi velger å gå av. Jeg er både overrasket og skuffet over hvordan opposisjonen har oppført seg. Men jeg ser frem til å jobbe med Sylvi på Stortinget for å få gjennomført mest mulig av FrPs politikk.

Venstre: Bra for regjeringen

– Det er bra for det borgerlige samarbeidet at vi kom ut av denne dagen uten mistillitsvotum, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

Venstres Abid Raja sier til VG er enig, og sier også at Sylvi Listhaug ikke har blitt kneblet.

– Sylvi Listhaug har ikke blitt kneblet, men vi har møtt hennes ytringer med motytringer. Det er det som er politisk debatt, sier Raja.

– Jeg er også glad for at Listhaug setter regjeringen foran seg selv. Jeg har sympati for at dette har vært en belastning for hennes familie, men det rokker ikke ved den sympatien vi føler for de som har vært utsatt for hennes uakseptable og krenkende innlegg, sier han.

KrF: Riktig å trekke seg

– Jeg vil gi en takk til statsministeren for meldingen hun ga til Stortinget. Dette var utgangen som var riktig i en så alvorlig sak. Og det er verdig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

KrF meldte mandag at de ikke har tillit til Listhaug. KrFs fylkesleder i Trøndelag, Jon Normann Tviberg, sterkt uenig i at det har vært en heksejakt mot den nå avgåtte justisministeren, slik hun beskrev tirsdag.

– Jeg syns det var voksent gjort av henne å ta ansvar i denne vanskelige saken, det skal hun ha ros for. Men noen heksejakt er hun ikke blitt utsatt for, sier han til VG.

Mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, som Ap, SV og MDG stilte seg bak, ble fremmet av partileder Bjørnar Moxnes i Rødt.

– Dette er en seier for den tause majoritet som har reist seg i Norge den siste uken. Både ute i det norske folk og på Stortinget har flertallet for første gang satt foten ned for den radikale høyresiden og sagt at det får være grenser for hva en maktpolitiker kan si og gjøre, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

Senterpartiet: Nok dobbeltkommunikasjon

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener måten Listhaug har opptrådt på gjennom saken viser at det har blitt akseptert en form for dobbeltkommunikasjon i regjeringen.

– Vi har sett at Frp i regjering går inn for én ting, mens Frp på Stortinget går inn for noe annet, sier Arnstad.

– Det er dette som kalles «den Solbergske parlamentasismen»: En parlamentarisme som kan bli kalt betenkelig, fordi noen kan bli forledet til å tro at dette er vanlig praksis i politikk. Men det er det ikke. Det er noe helt nytt. Denne dobbeltkommunikasjonen kan ikke fortsette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder