FANT «TAPT» BY: Et foto publisert av det greske kulturdepartementet tirsdag viser rester av vegger og gulv, trolig etter hus i den tapte gamle byen Tenea som er gravet frem igjen av greske arkeologer. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Arkeolog om Tenea-funn: – Vi fant bevis på liv og død

Lederen for utgravingen av den forhistoriske greske byen Tenea jubler over funnene som hun mener taler for at innbyggerne skal ha vært «usedvanlig velstående».

 • Edda Drægni

Artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag ble det kjent at arkeologer hadde funnet de første håndfaste restene etter den «tapte» byen Tenea, som de gamle grekerne antok var en bosetning dannet av trojanske krigsfanger.

Lederen av arkeologteamet, Elena Korka, snakker opprømt i internasjonal presse over funnene.

– Det er utrolig at restene av byen, veiene og den arkitektoniske strukturen, kom til lys, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere ukjent bylokasjon

les også

Over 30.000 stjålne arkeologiske gjenstander funnet av europeisk politi

Utgravingene fant sted nær landsbyen Chiliomodi, i den sørlige halvøyregionen Peloponnes som ligger omtrent 100 kilometer sørvest for Athen. Den gjenfunnede byen antas å være grunnlagt av tidligere fanger under Den trojanske krigen som fant sted i det 12. eller 13. århundret før vår tidsregning.

Det greske kulturdepartementet har uttalt at byens nøyaktige beliggenhet tidligere har vært ukjent fordi stedsbeskrivelsene kun har vært dokumentert i historiske kilder og vitnesbyrd. Arkeologene klarte imidlertid å finne igjen til byen, etter at de oppdaget mynter, smykker og boligrester i gravearbeidet.

Fikk du med deg? Verdens eldste intakte skip funnet på 2000 meters dyp

– Vi fant bevis på liv og død ... og alt dette er bare en liten del av stedets historie. I de kommende årene vil vi få muligheten til å evaluere hvordan vi ligger han, sier Korka til CNN.

Fant barn begravet inne i veggene

Det var da teamet så gravet frem flere omfattende bygg på et 672 kvadratmeter stort område, at de fant de det som antas å være rester av selve byen Tenea.

Her skai de ifølge Korka ha funnet viktige ledetråder om byens ånd: blant annet fant de barn begravet inne i veggenes fundament – noe arkeologen betegner som «barnebegravelser».

– I romertiden var de veldig strenge med hvor de begravet de døde, og det var kun babyer som fikk lov til å bli holdt inne i byens bygninger. Alle de andre måtte begraves utenfor, har Korka forklart.

Fått med deg? Arkeologer fant ny massegrav for barn i Peru

Les også: Fant trolig verdens største barneofring i Peru

Teamet gravde også ut en rekke bygninger organisert med boligfasiliteter og døråpninger, og inne i byggene fant de deler av leire-, marmor- og steingulv og godt utformede vegger.

En svær oppbevaringsbeholder, en krukke, og et 3,5 meter langt rør laget av leire som de tror har blitt brukt til å føre kloakk, er andre oppdagelser som har blitt trukket frem.

les også

Nytt middelalderfunn i Oslo vekker oppsikt

Korka tror attpåtil at teamet kan ha avdekket et atrium – som er et rom uten tak med et basseng i midten for å samle opp regnvann – med dør- og vindusrammer, søyler og andre arkitektoniske egenskaper på innsiden av byggverkene.

Lest denne? Fant romersk teater i Jerusalem

«Luksuriøst» og rikt samfunn

les også

Arkeologer har funnet 7000 år gammel landsby i Nildeltaet i Egypt

Arkeologlederen beskriver bykonstruksjonen de har funnet som «luksuriøs» og peker på at bygningene de har funnet var både «veldig sterke og veldig godt utført».

les også

Jente (8) med spektakulært arkeologisk funn: «Pappa, jeg fant et sverd!»

De første utgravingene startet tilbake i 2013. Da konsentrerte teamet seg om de hellenistiske- og romerske gravstedene rundt byen.

Bare i år har arkeologene oppdaget ni nye graver her, der de også fant gull, kobber, beinsmykker, keramikk og mynter datert fra 390 før vår tidsregning til romertiden.

– Innbyggerne ser ut til å ha vært usedvanlig velstående, sier Korka til AP.

Arkeologen tror byen sannsynligvis har gjort det bra i datidens handel, ettersom de befant seg på nøkkelruten mellom de store byene Korint og Argos i nordøst-Peloponnes, skriver nyhetsbyrået videre.

Les også: Har funnet spor av vikingskip: Verdenssensasjon

Fortsetter arbeidet

Arkeologene vil nå fortsette utgravingen på områder rundt funnene, med mål om å utvikle et topografisk kart over byen. De vil også fokusere på forskning, og ønsker blant annet å undersøke konsekvensene av endemisk sykdom på gamle historiske befolkningsgrupper.

Les også

 1. Fant 300 år gammelt skipsvrak med skatter verdt 140 milliarder kroner

  Først nå avslører forskerne at de har funnet vraket etter et spansk skip som sank med skatter som er anslått verdt…
 2. Fant levninger etter mann som flyktet fra vulkanutbrudd i Pompeii: – Eksepsjonelt funn

  En gruppe arkeologer har funnet skjelettet etter en mann som skal ha blitt knust av stein på flukt fra Vesuv-utbruddet i…

Mer om

 1. CNN
 2. Arkeologi
 3. Hellas

Flere artikler

 1. «Tapt» by funnet av arkeologer i Hellas

 2. Spektakulære mumie-funn

 3. Dødens hovedstad

 4. Pluss content

  Mysterium fra steinalderen: Hvorfor boret forfedrene våre hull i hodene på hverandre?

 5. Det første store vikingskip-funn på 115 år – skaper overskrifter verden over

Fra andre aviser

 1. «Tapt» by funnet av arkeologer i Hellas

  Aftenposten
 2. Uvanlige funn i over 1000 år gamle gravplasser

  Fædrelandsvennen
 3. – Har sjelden mulighet til å under­søke funn som dette

  Fædrelandsvennen
 4. Gatelangs: Her får du hemmeligheten bak navnet Geitabru i Gamlebyen

  Aftenposten
 5. Historisk jul på Tingvatn

  Fædrelandsvennen
 6. Bergensk bosshåndtering anno 1930

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no