TØFF SONING: Fanger som er dømt for sedelighet blir behandlet tøft, forteller Gezim Lokaj. - Jeg fikk trusler fra andre fanger og jeg ble hetset, sier 25-åringen, som nå frifinnes. FOTO: Jan Petter Lynau, VG
TØFF SONING: Fanger som er dømt for sedelighet blir behandlet tøft, forteller Gezim Lokaj. - Jeg fikk trusler fra andre fanger og jeg ble hetset, sier 25-åringen, som nå frifinnes. FOTO: Jan Petter Lynau, VG

Frifinnes for voldtekt etter tre år i fengsel

DNA-rapport viste sæd fra en annen mann ** Forsvareren varsler millionerstatning

INNENRIKS

I tre år sonet bilmekanikeren Gezim Lokaj (25) for en voldtekt han nå blir frifunnet for.

  • Rolf J. Widerøe
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
Publisert: Oppdatert: 27.03.15 18:14

Forrige fredag fikk han et brev fra statsadvokaten som slår fast at han vil bli frifunnet for voldtekten han allerede har sonet for.

Den 25-årige mannen ble i 2010 dømt til fengsel i fire år for voldtekt og flere andre legemsfornærmelser. Sammen med sin forsvarer, advokat Øystein Storrvik, har han kjempet i snart to år for å få voldtektssaken gjenopptatt.

Bilmekanikeren var dømt til fengsel i både tingretten og lagmannsretten før DNA-undersøkelsen av kvinnen forelå. Denne undersøkelsen konkluderte med at DNA som ble funnet i henne stammet fra en annen mann enn bilmekanikeren.

Nå varsler hans forsvarer, Øystein Storrvik, at det vil bli fremmet et erstatningssøksmål i millionklassen.

- Etter rettspraksis har han krav på en stor erstatning. Det er snakk om millionerstatning i slike saker, sier Storrvik.

Fortvilet

Her er Gezims historie:

Natt til søndag 9. august 2009 var han ute sammen med flere venner.

- Vi var ute på byen og festet da jeg møtte ei jente som broren min kjente. Vi dro på nachspiel og fortsatte og drikke. Etterpå dro vi hjem til meg. Der hadde vi sex, men etter en stund fikk hun vondt og jeg sluttet. Hun sovnet på armen min. Dagen etter kjørte jeg henne hjem, sier 25-åringen.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Dagen etter dro den unge kvinnen på jobb. Etter å ha snakket med flere venninner reiste hun ved 22-tiden sammen med flere av dem til voldtektsmottaket i Skien hvor hun ble undersøkt, går det frem av Gjenopptakelseskommisjonens rapport.

Det skulle gå over to måneder før hun anmeldte ham for voldtekt.

- Jeg ble arrestert for en annen voldssak. Etter å ha sittet på glattcelle i ett døgn fikk jeg vite at jeg var mistenkt for voldtekt. Da ble jeg helt fortvilt. Det var da alt startet, sier 25-åringen.

Han ble varetektsfengslet i tre måneder før han sto tiltalt foran dommere i tingretten i Skien.

- Jeg sa jeg ikke hadde gjort ugjerningen, men ingen ville høre på meg. Rettssaken gikk veldig fort. Dommerne var opptatt av å få saken fort ferdig, sier bilmekanikeren, og utdyper:

- Jeg gjentok min forklaring. At vi hadde samleie, men at jeg sluttet da hun sa hun fikk vondt, sier Lokaj.

Han ble ikke trodd - og dømt til fire års fengsel.

Etter at han fikk dommen, byttet han forsvarer til advokat Øystein Storrvik.

- Jeg var veldig langt nede. Han fikk meg til å holde motet opp, sier Lokaj.

Strenge soningsforhold

Sommeren 2010 møtte Lokaj som tiltalt i Agder lagmannsrett.

Men også i lagmannsretten ble han dømt for voldtekten.

- Dommerne tror mer på jenter enn gutter. Ingen trodde på meg, sier bilmekanikeren.

Lokaj husker godt da han kom tilbake til fengselet.

- Jeg fikk lyst til å ta livet mitt, sier 25-åringen.

Han forteller om strenge soningsforhold.

- Mens jeg sonet, mistet jeg både kjæresten min og en rekke venner. Saken har vært som en skygge over meg hele tiden, sier Lokaj.

Først etter at dommen var blitt rettskraftig, kom resultatene av DNA-undersøkelsen fra voldtektsmottaket i Skien.

- Rapporten viste at det var sæd fra en annen mann, sier Storrvik.

I politiavhør fortalte den unge kvinnen at hun hadde hatt et samleie med en annen mann cirka to uker før hun møtte Lokaj.

Kvinnen ble avhørt på nytt av Gjenopptakelseskommisjonen i fjor. Der fastholdt hun at hun ikke hadde hatt sex med noen andre i den siste tiden før hun hevdet å ha blitt voldtatt.

Gjenopptagelseskommisjon innhentet også en sakkyndig uttalelse fra Folkehelseinstituttet som konkluderte med at det ikke var mulig å påvise slike celler mer enn tre til fire dager etter at de er avsatt.

På bakgrunn av denne uttalelsen, så kommisjonen bort fra at funnet kunne stamme fra mannen hun hadde et samleie med to uker før hun møtte Lokaj.

- De nye tekniske funnene svekket hennes generelle troverdighet så mye at saken ble gjenopptatt. Sentralt i saken sto kvinnens troverdighet. Rapporten viste at hun hadde hatt sex med en annen mann relativt kort tid før hun hadde sex med Gezim Lokaj. Dette nevnte hun aldri i avhør, under de to rettssakene eller til Gjenopptakelseskommisjonen, sier Storrvik.

Nektet

Han forteller at ingen av partene opprinnelig forventet noen nye opplysninger fra DNA-analysen.

- I retten forklarte Lokaj at han hadde hatt samleie med henne, men uten å få utløsning. Det var årsaken til at DNA-analysen ikke var noe sentralt tema i saken, sier Storrvik, og fortsetter:

- I retten nektet fornærmede for å ha hatt sex med noen andre i den siste tiden før hun hadde samleie med Gezim. Rapporten viser at det var sædceller fra en annen mann og disse cellene kunne ikke ha vært der lenger enn fire dager.

Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker slo fast at 25-åringen skulle få sin sak behandlet på nytt. Etter å ha sonet det aller meste av dommen - tre år og to måneder - ble bilmekanikeren løslatt av Borgarting lagmannsrett.

25-åringen takker forsvareren sin for at han i dag er renvasket.

- Jeg hadde jo troen på deg, Gezim, sier Storrvik, og fortsetter:

- Vi på kontoret har jobbet mye med å rette opp feilen som ble begått.

- Hun er skuffet og sjokkert

Bistandsadvokaten til kvinnen som anmeldte Lokaj for voldtekt mener statsadvokaten har gjort en feil vurdering.

- Hun er skuffet og sjokkert over statsadvokatens beslutning. Hun hadde en sterk tro på at han ville bli dømt igjen og at hun ble trodd i en ny rettsrunde, sier bistandsadvokat, Heidi Amlie Grindem.

- Vi mener rapporten er et sidespor, og irrelevant for voldtektssaken. Påtalemyndigheten burde stått i saken og prøvd den en gang til.

- Det er ført bevis for at han har voldtatt henne, og hun har hatt høy troverdighet og aldri endret forklaring, sier Grindem

- Ingen kommentar

Tingrettsdommeren som dømte ham første gangen vil ikke svare på om dommere tror mer på kvinner enn menn i rettssalen.

- Det velger jeg å avstå fra å kommentere. Vi prøver hele tiden å gjøre jobben vår, men jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier dommer i Nedre Telemark tingrett, Nils Henrik Johansen.

Statsadvokaten er uenig

Statsadvokat Kjetil Omholt har lagt ned påstand om at 25-åringen skal frifinnes for voldtekten, men han er fortsatt uenig med Gjenopptakelseskommisjonen.

- Etter at saken har vært i gjenopptagelseskommisjonen og merknadene har kommet derfra, synes jeg det er vanskelig å føre tilstrekkelig bevis i en ny lagrettesak. Da kan vi like godt kaste kortene, sier statsadvokat i Vestfold og Telemark, Kjetil Omholt.

- Skulle dette vært gjort tidligere?

- Nei, etter mitt syn berører ikke DNA-rapporten selve voldtektssaken. Selv om den kom etter saken gikk for retten ville den ikke har rokket ved tiltalegrunnlaget om den hadde kommet før. Jeg er ikke enig med kommisjonens vurdering, men vi innretter oss etter det kommisjonen har kommet frem til.

- Hva synes du om at han måtte sone i tre år for en forbrytelse han nå er frifunnet for?

- Dette med soning er slik systemet fungerer. Har ingen spesiell oppfatning om det, sier Omholt.