SKAL FÅ BEDRE FORHOLD: VG skrev tidligere i august at landets burhøner skal flyttes fra «glattcelle til borettslag». EU-krav gjør at eggprodusentene nå bygger om til bur der hønene kan bruse med fjøra i sandbad og sove på vagle. Foto: Nils Bjåland

Rema slutter å selge egg fra burhøns

Fra neste år skal Rema-butikkene bare selge egg fra frittgående høner. Tendensiøs markedsføring, mener fjærfebransjen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Fra nyttår skal Rema 1000 selge egg kun fra frittgående høner. Fjærfebransjen angriper Rema 1000, som den mener skremmer kundene fra å kjøpe annet enn egg fra frittgående høns, skriver Nationen.

I midten av juli startet butikkjeden å merke eggkartongene fra burhøns, i tillegg til å omtale forskjellene i dyrevelferd mellom høns i bur og frittgående høns på kartongene. Fra og med 1. januar 2012 er de gamle nettingburene forbudt i Norge, og alle eggprodusenter må gå over til bur med miljøinnredning eller frittgående systemer.

- Det er ingen saklig grunn til å påstå at frittgående høns har bedre dyrevelferd enn høns i miljøbur, sier David Koht-Norbye, leder i Norsk Fjørfelag.

BARNEOMBUDET: - Burhøns bedre beskyttet enn SFO-barn

Han sier han har en samlet bransje bak seg når han tar et oppgjør med Remas merking.

- Rema 1000 driver tendensiøs markedsføring, sier Koht-Norbye, som mener dagligvarekjeden posisjonerer seg for utfasingen av egg fra burhøns.

Innkjøpssjef Tor-Erik Aag i Rema 1000 sier merkingen skriver seg fra kundenes saklige informasjonsbehov, og avviser på det sterkeste at merkingen av kartongene er ment for å skremme kundene fra å kjøpe egg fra høns i miljøbur.

- Det vi gjør er å opplyse kundene om forskjellene i dyrevelferden. I resten av Europa er det krav om å merke egg fra burhøns. Norge er det eneste landet der den informasjonen ikke når fram til kundene, og det gjør vi noe med nå, på en saklig måte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder