KREVER HALAL: Her blir terrordømte Mikael Davud ført ut av Ila fengsel og til avhør i 2010. Han har helt siden han ble arrestert kjempet for å få muslimsk mat til middag. Foto: TROND SOLBERG / VG

Terrordømt skal ha krevd egen kokk

Nå kan fanger få halal-mat i norske fengsler

Men Krekar nøyer seg med fisk og brød

(VG Nett) Mikael Davuds advokat varsler søksmål mot staten hvis han ikke får spesialtilberedt halal-mat i fengsel.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mikael Davud er dømt i Oslo tingrett for å ha planlagt terrorangrep mot Jyllands-Posten, sammen med Shawan Sadek Bujak. Han fikk syv års fengsel, men anket dommen. Saken skal opp igjen i høst.

Helt siden han ble dømt har Davud og hans advokat kjempet for halal-mat. Ifølge Justisdepartementet har den terrordømte også ha stilt «vidtgående krav», ifølge et notat fra Lovavdelingen.

* Han krever at kjøttet kommer fra en bestemt leverandør og stilt krav til oppbevaringen og tilberedingen.

* Han skal ha bedt om en egen kokk til å tilberede maten og en egen komfyr som ikke har vært brukt til å lage annen mat.

TAR SAKEN: Advokat Arild Humlen er villig til å ta saken til menneskerettighetsdomstolen for sin klient Mikael Davud. Foto: HELGE MIKALSEN


*Han skal også ha insistert på at maten ikke skal oppbevares eller tilberedes på samme kjøkken som svinekjøtt.

* Davud skal også ha nektet å handle eget halalkjøtt i fengselets butikk, fordi han ikke stoler på butikkens leverandør.

Lang krangel

Krangelen om halal-maten har pågått lenge. Allerede tidlig etter arrestasjonene nektet Davud å bli avhørt fordi han ikke fikk muslimsk mat. I 2011 kom det frem at han hadde gått ned ti kilo i vekt. Medtiltalte Shawan Bujak hadde da gått ned 30 kilo.

Justisminister Grete Faremos departement skal nå ta stilling til halal-kravet. Departementet ønsker ikke å gi noen konklusjon nå.

Advokat Arild Humlen har ventet i to år på svar i saken og Sivilombudsmannen har også grepet inn for å få en avklaring.
Men ifølge et notat fra departementets lovavdeling mener juristene til Faremo at Davud ikke har krav på halal-mat eller egen kokk:

- Som et generelt utgangspunkt antar vi at en innsatt ikke kan kreve religiøst tilberedt kjøtt eller andre spesielle matvarer, så lenge vedkommende tilbys en diett som ikke er i strid med hans eller hennes religiøse overbevisning, og som er tilstrekkelig næringsrik og variert.

- Helt uriktig

Advokat Arild Humlen avviser at Davud skal ha bedt om å få sin egen kokk.

- Dette er helt uriktig. Det som er tilfelle er at halal-kjøtt skal tilberedes på eget utstyr, sånn at det ikke kommer i kontakt med svinekjøtt. Det krever at kjøkkenet setter av et eget hjørne i kjøkkenet til dette, sier Humlen.

GIKK NED 30 KILO: Terrordømte Shawan Sadek Saeed Bujak. Foto: NTB Scanpix


Han hevder at Lovavdelingen bevisst overdriver på grunn av de alvorlige anklagene mot hans klient.

- Ja, de skaper et mye mørkere bilde av ham enn det er grunnlag for. Det kan ikke ha noen annen bakgrunn enn anklagene mot ham, sier Humlen.

Nå er advokaten klar til å ta saken til domstolene og om nødvendig til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Han viser til at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen tidligere har gitt sin tilslutning til at fanger har krav på mat tilberedt etter de retningslinjene deres livssyn tilsier.

- Jeg vil gå gjennom de nasjonale domstolene med påstanden om at dette er en krenkelse av religionsdomstolen, seir Humlen.

Hvis Davud får gjennomslag for sitt krav kan det bety at andre fanger også får krav på halal-mat, mener advokat Brynjar Meling.

Dermed kan andre fanger kreve en egen diett, spesialtilpasset deres livssyn.

Spiser brød og fisk

For hans klient mullah Krekar har manglende halal-mat ikke vært noe problem.

NØYSOM: Mullah Krekar nøyer seg med fisk og brød i fengselet. FOTO: Jørgen Braastad


- Krekar er tilpasningsdyktig og spiser fisk og brød. Men det er andre som sliter med å få i seg nok næring, sier Meling, som håper at Justisdepartementet nå vil gi etter for halal-kravet.

- Burde de ha tenkt på før

Fremskrittspartiets medlem i justiskomitéen Ulf Leirstein mener det ikke er noen grunn til å gi fanger særbehandling eller egen mat.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si det, men mullah Krekar er her et eksempel til etterfølgelse. Det er ingen som sulter i hjel i norske fengsler, sier Lerstein.

Han mener ikke det er noen grunn til å gi fanger halalmat.

- Det burde de ha tenkt på før de gjorde noe kriminelt.

SIER NEI TIL HALAL: Ulf Leirstein (Frp). Foto: NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder