- UFORSTÅELIG: Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, synes det er utrolig at prinsesse Märtha Louise hevder å kunne kommunisere med døde. Foto: Øyvind Nordahl Næss/Scanpix

- UFORSTÅELIG: Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, synes det er utrolig at prinsesse Märtha Louise hevder å kunne kommunisere med døde. Foto: Øyvind Nordahl Næss/Scanpix

Snåsamannen: - Umulig å snakke med de døde

Joralf Gjerstad (84) nekter å tro at prinsesse Märtha Louise (38) kan kommunisere med de døde.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Snåsamannen har med uforklarlige evner hjulpet tusenvis av nordmenn. Han har aldri lagt skjul på at han er sterkt troende og finner styrke i å lese bibelen.

- Det er umulig å snakke med de døde. Jeg har heller aldri prøvd og skal aldri gjøre det heller, sier Gjerstad til VG.

Les:- Godtar ikke at Märtha tar kontakt med døde i våre lokaler

Han understreker at han ikke kritiserer prinsessen, men er klar på at hun umulig kan kommunisere med døde mennesker. I et intervju med Stavanger Aftenblad hevdet hun å kunne opprette slik kontakt når som helst.

- Den som er død har ingen kontakt med livet på jorden. Å spekulere i tanker om dødsriket er farlig, sier Gjerstad.

Les også:- Bør gi opp prinsessetittelen

Kan få ideer

Blant de mange tusen menneskene han har hjulpet, har det vært flere med psykiske problemer. Det er særlig dem han er bekymret for:

- Jeg har møtt så mange som er veldig nervøse. De spekulerer mye om livet på jorden og kan få ideer om at dødsriket er bedre enn selve livet. Derfor er det farlig å fantasere om at man kan kommunisere med de døde. Følgene kan bli at man ønsker å dø, sier Gjerstad.

Han er dermed enig med flere av biskopene som i gårsdagens VG advarte mot at kommunikasjon med de døde var farlig.

- De døde kan aldri trøste et menneske. Vi må leve livet på jorden, sier Gjerstad.

- Har du forståelse for at enkelte ønsker å snakke med døde venner og slektninger?

- Mange føler vel at de ikke har fått snakket om alt de ønsket. Prøv å gjøre det i livet i stedet. Skap en livsstil i harmoni med skapelsen, gi det beste til din neste, gled deg over livet. La det døde være dødt, råder han.

Helt trygt

Klarsynte Linda Thorstensen på Kongsberg er derimot enig med prinsesse Märtha Louise. Hun lever av å formidle kontakt mellom levende og døde mennesker.

Så lenge de døde inviteres til å ta kontakt og ikke kommanderes, mener hun det er helt trygt:

- De døde velger selv om de vil snakke. Når det skjer merker jeg en tilstedeværelse inni meg og jeg kan videreformidle et budskap, sier Thorstensen.

Samtalene hun bistår med kan dreie seg om alt fra konkrete detaljer fra hverdagen og de store ting.

- De døde kan tipse om at hjulboltene på bilen er i ferd med å løsne. De kan også fortelle om besøk de har gjort hos de levende slektningene, uten at de har merket det. Slikt betyr mye for folk som er i sorg, sier Thorstensen.

Hun blåser foraktelig av biskopene som mener forsøk på slik kontakt er farlig.

- Alle kan komme i kontakt med de døde hvis de åpner for disse impulsene. Dette er helt ufarlig så lenge de døde bare inviteres, sier Thorstensen.

Budbringer

Les mer i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (14.09.2010)

- Hvordan kan dette læres?

- Jeg gikk på en rekke kurs. Det gjelder å kvitte seg med sitt eget ego, som er opplært til å tro at dette er umulig. På kursene lærer du å være budbringer, et medium. Man åpner sansene, sier Thortensen.

Hun deltok på TV Norge-serien «Jakten på den sjette sans» i 2008.

I går ettermiddag sendte prinsesse Märtha Louise og hennes kollega Elisabeth Samnøy ut en pressemelding. Her skriver de:

«Våre kurs har ingenting med religion å gjøre. Men med en åndelighet som vi har i oss og som vi hele tiden kan utvikle. Denne åndelighet er det en stadig økende interesse for, noe vi ikke minst ser i forbindelse med Astarte Educations virksomhet.

Vi har full respekt for de normer og sannheter som gjelder i våre trossamfunn.

Tema for kurset på Sola skal ikke være og har aldri vært tenkt fokus på kontakt med de døde, men tvert imot om livets mange muligheter og møtet med skytsengelen».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder