TOTALVRAK: Her ligger ambulansen i grøfta etter den voldsomme krasjen ved Europavei 16 i Buskerud. Foto: TROND SOLBERG

«Synet som møtte oss var helt grusomt»

Pasient omkom - fire ambulansearbeidere skadet

Kolleger får krisehjelp etter ambulanseulykken

SOLLIHØGDA (VG Nett) Ambulansearbeiderne gjorde alt de kunne for å redde livet til den 68 år gamle kvinnen som lå bak i ambulansen. Så gikk noe fryktelig galt.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Hva som egentlig skjedde da ambulansen skulle svinge av fra Europavei 16 og ned på omkjøringsveien ved Nestunnelen i Buskerud, er foreløpig uvisst.

Men vraket av ambulanse nummer 464 fra Ringerike sykehus vitner om den voldsomme ulykken:

Vrakrester, laken, tepper og en båre fra ambulansen lå strødd langs veien. Vraket har snurret minst en halv gang rundt sin egen akse. Fronten er knust, det samme er bakdøren. I veikanten lå en uniformsjakke med påskriften «Ambulanse».

- Synet som møtte oss på ulykkesstedet var helt grusomt. Det var en ambulanse som nesten var helt knust. Når en ser hvordan bilen ser ut, er det utrolig at det har gått så bra som det gjorde, sier ambulansesjef Bjørn Hammer i Vestre Viken helseforetak, til VG Nett.

Kvinne (68) omkom

OMKOM: En 68 år gammel kvinnelig pasient omkom i den voldsomme ambulansekrasjen i Buskerud mandag. Foto: SCANPIX

Han var selv på jobb da han fikk melding om ulykken ved 15.50-tiden mandag ettermiddag. Fire av kollegene var skadet. En av dem satt fastklemt i vraket av ambulansen.

- Det er en helt forferdelig vond følelse å få en slik melding, sier Hammer.

Bak i ambulansen lå en 68 år gammel alvorlig syk kvinne som skulle fra Ringerike sykehus på Hønefoss til Ullevål universitetssykehus i Oslo. Livet hennes sto ikke til å redde.

- Det er en helt forferdelig trist hendelse for alle som har vært involvert, sier Hammer til VG Nett.

Måtte skjæres løs

Mandag kveld jobbet politiet, Vegvesenet og ambulansetjenesten ved ulykkesstedet.

- Selve hendelsesforløpet er ikke helt avklart. Men det var tåkete og ganske gufne kjøreforhold på stedet da ulykken skjedde, sier operasjonsleder Kai Gudbrandsen i Nordre Buskerud politidistrikt til VG.

Tre av ambulansearbeiderne ble kjørt til sykehuset i Bærum med lettere skader. Ambulansesjåføren satt fastklemt, og ble fraktet til Ullevål etter ulykken.

- Det står etter forholdene bra til med dem. Men de er selvfølgelig preget av det som skjedde, sier Gudbrandsen.

Etterlyser vitner

Mandag kveld fikk ambulansearbeiderne ved sykehuset på Ringerike samlet på arbeidsplassen for å snakke ut om opplevelsen. De fikk også tilbud om krisehjelp.

- De sitter og snakker sammen om det som har skjedd. Dette er profesjonelle folk, men det er klart at det går inn på oss når vi må rykke ut på alvorlige ulykker som involverer kolleger. Da er det viktig kollegastøtte, sier Hammer.

Politiet etterlyser nå bilister som kan ha sett ambulansen i minuttene før ulykken.

- Vi ønsker å kartlegge hva som kan ha skjedd, hvor fort ambulansen kjørte, og så videre. Foreløpig er det ingen vitner som har meldt seg, derfor er vi veldig interesserte i å komme i kontakt med de som kan ha sett noe, sier Kai Gudbrandsen i Nordre Buskerud politidistrikt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder