• Er det farlig å tenke at man ikke vil leve?

    Noen ganger blir livet så vanskelig at man ikke har så lyst å leve. Er det farlig? Psykolog Emil Vidu Mogård har gode råd til deg som sliter med tunge tanker - og til deg som vil hjelpe.

    Publisert 27. februar, kl. 15:20

  • Hvorfor får vi dem?

    14 prosent av ungdom har hatt selvmordstanker en eller annen gang i livet, viser en undersøkelse (Biswas i 2020). Det var ungdom i mange land verden over som ble undersøkt.

  • Du kan hjelpe

    Det er vondt å sitte med slike tanker alene, og det er vanskelig å se en venn ha det slik. Hva kan du gjøre for å hjelpe?

  • Hva mener du?

    Det er ikke uvanlig å ha tanker om å ikke ville leve. Føler du man kan snakke om det?

  • Sveip for psykolog Emils to tips om hvordan du kan være der for en som sliter

  • Vær ærlig

    Det å spørre kan være vanskelig, og ofte kan vi oppleve at vi selv blir litt klønete når vi gjør dette. Det er helt greit. Det viktigste er at du er ærlig. Du spør fordi du bryr deg, og du er engstelig for vennen din. Du kan gjerne starte samtalen med å fortelle at du er bekymret. Noen ganger kan det også føles tryggere å gå sammen med en venn og spørre, men det viktigste er at det er nære, gode venner personen er trygg på. 

  • Be om hjelp

    Noen ganger kan det være så vanskelig å dele vonde tanker, at du blir bedt om å ikke fortelle det til noen andre. Da kan det oppleves som om du sitter med et stort ansvar alene. Det skal du ikke. Er du usikker på situasjonen er det viktig at du snakker med en voksenperson dere stoler på. Snakk gjerne med vedkommende før du gjør dette. Kanskje kan dere gå sammen og finne en voksenperson hen stoler på.

På ung.no/chat finner du flere hjelpetjenester.

Du kan også sende inn spørsmål som til ung.no og få svar av fagpersoner.

_____________

Alarmtelefonen for barn og unge

Opplever du omsorgssvikt, overgrep eller vold? Eller kjenner du noen som gjør det? Da kan du chatte med eller ringe Alarmtelefonen på telefon 116 111. Både chat og telefon er døgnåpen, og du velger selv om du vil være anonym.

Kirkens SOS

Kirkens SOS har en chattetjeneste der du kan prate om det du vil, alle dager mellom 18.30 og 22.30 De har også en døgnåpen telefon (22 40 00 40) hvor du møter et lyttende medmenneske når du trenger det. Alt er anonymt, og alle er velkomne.

Kors på halsen

Kors på halsen er et gratis, trygt og anonymt tilbud til alle opp til 18 år. Her kan du chatte med eller ringe voksne som er frivillige i Røde Kors. Telefonen (800 333 21) er åpen mandag til fredag 14:00 – 22:00. Chatten er åpen alle dager 14:00 - 22:00.

Sidetmedord.no

Sidetmedord.no er et tilbud til alle som trenger å dele tanker og følelser med noen. På chatten kan du prate med veiledere fra Mental Helse. Chatten er døgnåpen.

SnakkomPsyken.no

Alle kan streve med vonde tanker og følelser innimellom. Da er det viktig å dele det med noen. De fleste som kontakter SnakkOmPsyken.no (Blå kors) har til felles at de har det vanskelig, noen ganger uten å vite hvorfor. Åpent hverdager og søndager 15.00 - 21.00.

Studenttelefonen

Studenttelefonen er et gratis og anonymt lavterskeltibud for alle studenter og elever som trenger noen å snakke med. De som svarer har god kjennskap til studentlivet, og har taushetsplikt. Telefon (116 123, tast 3) og chat er åpen alle dager fra kl. 17.00–07.00.

BaRsnakk.no

BaRsnakk.no er en chattetjeneste for deg som har en mor eller en far (eller andre du bryr deg om) med rusproblemer. Du er anonym når du chatter på BaRsnakk. Åpent mandag, tirsdag og onsdag fra 17.00 - 20.00.

Mental Helse Ungdoms Hjelpechat

Mental Helse Ungdoms Hjelpechat er for ungdom og unge voksne, i alderen 18-35 år. Her kan du snakke med en av våre frivillige chatverter, som er her for å lytte til deg. Ingen problemer er for små, og det er du selv som bestemmer hva dere skal snakke om. Åpent fra 18.00 - 21.00 på mandager, tirsdager og torsdager.

Mental Helse Ungdoms kostholdschat

Er du mellom 13 og 30 år og har du spørsmål om mat, kosthold eller ernæring. På Mental Helse Ungdoms kostholdschat kan du chatte med frivillige ernæringsstudenter om mat, kosthold og ernæring - helt anonymt.

Alle frivillige som jobber med chatten har fullført minst to år av studiet klinisk ernæring. Åpent tirsdager og torsdager 16.00 - 18.00

ROS (rådgivning om spiseforstyrrelser)

Synes du forholdet til mat, kropp eller trening har blitt vanskelig? Eller står du nær noen med en spiseproblematikk? På ROS chat kan du snakke anonymt med frivillige og ansatte som har både kunnskap og erfaring med spiseforstyrrelser.

Åpningstider:

Mandag: 09:00 - 15:00 og 17:00 - 21:00

Tirsdag: 09:00 - 15:00

Onsdag: 11:00 - 15:00 og 17:00 - 21:00

Torsdag: 09:00 - 15:00

Fredag: 09:00 - 15:00

Ung Kreft

Er du ung og har blitt rammet av kreft? Eller kjenner du noen som har kreft? Ung Kreft snakker gjerne med deg om alt du tenker eller lurer på. Du kan også be om å få snakke med en likeperson på din alder, som selv har hatt kreft eller vært pårørende. Det kan være godt å snakke med en som har vært igjennom noe lignende som deg, og som du kan stille spørsmål til eller dele erfaringer med. Åpent hverdager 10.00 - 14.00

Ungdomstelefonen

Ungdomstelefonen er Skeiv Ungdoms tilbud til unge som trenger noen å snakke med om seksualitet, kjønn, identitet, legning, forelskelse, aktivitetstilbud eller sikrere sex. Telefonen vil være stengt i uke 51 og 52, men chatten vil være åpen 18.00-22-00 tirsdag, onsdag og torsdag.

Unge pårørende

UngePårørende.no er en tjeneste for deg som har en far eller mor som er syk, en bror eller søster som har problemer, eller noen andre du er glad i som strever med noe. Du kan chatte med dem eller ringe på tlf. 90 90 48 48. Åpent fra 10 - 19 på mandag og onsdag, og 10 - 15 på tirsdag, torsdag og fredag.

Unge Relasjoner

Unge Relasjoner er en chat for deg mellom 16 og 25 som er i en usunn relasjon, og kanskje lurer på om du blir utsatt for vold. Eller kanskje har du en venn du er bekymret for, eller føler at du er altfor sjalu i din relasjon, og ikke er så snill mot den du er sammen med? Du kan chatte anonymt med oss, og få svar på spørsmål, råd og veiledning. Åpent mandager 10.00 - 13.00 og onsdager 18.00 - 21.00

UngSnakk

Hos UngSnakk møter du veiledere som hver dag jobber med å hjelpe barn, unge og voksne som kjenner noen som sliter med alkohol, rus eller vonde tanker. De du snakker med hos UngSnakk er enten sosionomer, barnevernspedagoger, vernepleiere, sykepleiere og eller tidligere politi. Tjenesten er for deg mellom 10 og 23 år, og du kan være helt anonym. Åpent tirsdager 14.00 - 16.00

På ung.no/chat finner du flere hjelpetjenester.

Denne oversikten er fra ung.no

Psykolog Emil Vidu Mogård har i flere år jobbet som journalist i VG.

Publisert: